COVID-19 la bordul Fregatei „Regina Maria”. Nava îşi încheie misiunea în Marea Mediterană

COVID-19 la bordul Fregatei „Regina Maria”. Nava îşi încheie misiunea în Marea Mediterană

Fregata„Regina Maria” - foto navy.ro

Fregata „Regina Maria” îşi încheie misiunea NATO din Marea Mediterană, mai devreme decât era planificat, pe fondul apariţiei la bord a „unui număr semnificativ de militari” infectaţi cu virusul SARS CoV-2, transmite MaPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nava participa, începând cu data de 27 octombrie, la o misiune de monitorizare a traficului naval din estul Mediteranei, în cadrul grupării navale permanente NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).

Conform unui comunicat de presă al MaPN, „rezultatele analizelor, primite marţi, 10 noiembrie, au confirmat un procent semnificativ de militari infectaţi cu noul coronavirus, motiv pentru care, la nivelul conducerii Forţelor Navale Române, a fost luată decizia de încheiere a participării fregatei la misiunile NATO din Marea Mediterana şi întoarcerea în ţară, în scurt timp. În prezent, toţi militari de la bordul fregatei depistaţi pozitiv sunt asimptomatici, iar starea de sănătate a acestora este bună.”

Situaţia medicală a debutat sâmbătă, 7 noiembrie, în timp ce nava se afla pe mare, în proximitatea portului Aksaz, din sudul Turciei, când doi militari de la bord au prezentat o stare de sănătate moderat alterată, cu simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19. Medicul de la bord a aplicat imediat procedurile operaţionale standard pentru astfel de situaţii, cei doi militari, un soldat profesionist şi un maistru militar, fiind izolaţi şi primind îngrijirile medicale specifice. Ulterior, aceştia au fost repatriaţi, în cursul zilei de 8 noiembrie, din teatrul de operaţii maritim cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române. Ei au fost internaţi în facilităţile medicale ale MApN – unul fiind confirmat pozitiv la testarea COVID-19 şi internat în Spitalul Medical Mobil ROL 2, de la Otopeni, iar celălalt, cu rezultat negativ la testarea pentru infecţia cu SARS CoV-2, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti.

Duminică, 8 noiembrie, fregata a acostat în baza militară turcească din Aksaz, pentru refacerea capacităţii de luptă şi pentru punerea în aplicare a măsurilor sanitare pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus, conform procedurilor în vigoare. Astfel, luni, 9 noiembrie, tot echipajul fregatei „Regina Maria” a fost retestat (RT-PCR) pentru depistarea altor posibile cazuri de militari infectaţi cu noul coronavirus, iar la bordul navei au fost dezinfectate toate spaţiile interioare şi au fost pregătite încăperi speciale pentru izolarea şi tratarea cazurilor asimptomatice sau a celor cu forme uşoare de manifestare a bolii.

La sosirea în Portul Constanţa se vor aplica măsurile de izolare şi de carantinare a întregului echipaj la bordul navei, iar starea de sănătate a militarilor va fi monitorizată permanent. În situaţia în care starea de sănătate a unor membrii ai echipajului va impune măsuri suplimentare, aceştia vor fi evacuaţi şi internaţi în unităţi medicale de tratament, conform procedurilor naţionale în vigoare.

„Resursa umană este permanent în atenţia conducerii Forţelor Navale Române, iar grija faţă de personalul din subordine şi faţă de familiile acestuia reprezintă o prioritate. Forţele Navale Române continuă să-şi adapteze metodele şi procedurile de acţiune la contextul sanitar actual provocat de pandemia de COVID-19, iar marinarii militari români aplică toate măsurile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor NATO de securitate la standarde ridicate, pentru asigurarea protecţiei comunităţii aliate”, se mai arată în comunicatul Ministerului Apărării Naţionale.

Citeşte şi:

Fregata Regina Maria va participa la exerciţii navale cu o grupare NATO


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările