Constanţa: Turiștii din Eforie Sud fac plajă printre excavatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plaja îngustă din stațiune este plină utilaje grele care refac faleza în timpul zilei, printre cearșafuri și umbrele. Eforie Sud este o stațiune ponosită, care, din păcate își arată vârsta: un secol de existență.

Centrul staţiunii pare abandonat; numeroase clădiri vechi neîngrijite printre câteva magazine care şi-au scos marfa în stradă din disperarea de a atrage clienţii. Străzi înguste, însă pline de verdeaţă, te conduc spre faleză. Deodată peisajul se animă. O sumedenie de vile care au apărut ca ciupercile după ploaie în special în ultimii ani se înalţă cochete pe lângă tarabe vechi şi pline cu şlapi şi prosoape chinezeşti. „Aceasta este şi zona de promenadă, în centru nu ai ce să vezi. Doar parcul - o investiţie a primăriei binevenită, ne mai salvează“, spune un investitor din zonă.

Din păcate, terasele şi restaurantele de pe faleză sunt goale. Vânzătorii îşi protejează produsele de căldură, deoarece au rămas cu ele nevândute. Câţiva turişti împingeau tava la o autoservire, în rest este gol.

Ceva mai jos pe faleză te loveşti de bariere. Sunt aproximativ 50 de metri de mal din zona Splendid Beach care s-au surpat, iar prăpastia a ajuns până la marginea străzii. De vină pentru aceste alunecări ar fi infiltraţiile de apă de la conductele de canalizare.  Astfel, pentru reparaţii pe plajă, la miezul zilei, patru utilaje grele îşi vedeau de treabă printre cearşafuri şi umbrele.

Interzis

„Am limitat accesul turiştilor pe o bucată de plajă, însă este greu să îi controlezi, deoarece se apropie exact de zona în care se lucrează. Lucrările de consolidare a malurilor sunt executate în etape din cauza lipsei banilor, care trebuie asiguraţi de la bugetul local“, explică primarul Eforiei Ovidiu Brăiloiu.

„Îi dăm cu nămol“

„Se cunoaşteau problemele acestei zone şi ne-am trezit acum că turiştii nu au unde să facă plajă“, spune şi Marin Vasile, din partea Patronatului hotelierilor din Eforie.

„Staţiunea oferă foarte puţine posibilităţi de agrement. Ce să facem cu turiştii: îi dăm cu nămol, îi masăm şi îi trimitem la plajă“, adaugă el. Un grup de turişti veniţi din Bucureşti pentru tratament la Eforie se revoltă, la rândul lor: „Şi aşa plaja aceasta este cea mai îngustă dintre toate de pe litoral. Este exact ce ne trebuia - utilaje şi camioane. Este o staţiune ieftină, dar asta nu înseamnă să nu avem minim de condiţii“, spune Ion Bălea, din Bucureşti.

Eforie, staţiune ieftină

În Eforie sunt doar trei hoteluri de trei stele, iar camera la aceste unităţi costă 188 de lei pe noapte în timpul săptămânii şi 244 în weekend. La două stele, cazarea costă minim 81 de lei pe noapte, însă vilele se întrec în oferte, de la 1.157 lei un sejur de şapte nopţi într-o cameră triplă. De asemenea, la Eforie, prin programul „Hai la băi“, Hotelurile Riviera şi Capitol oferă sejur şi tratament la „Băile reci“ cu 575 de lei un pachet de şapte nopţi.

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite