Constanta: Litoral 2009/Peste 20 de turişti, la un pas de înec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Litoral 2009/Peste 20 de turişti, la un pas de înec
Constanta: Litoral 2009/Peste 20 de turişti, la un pas de înec

Mulţi dintre cei care merg la plajă ignoră steagurile de avertizare arborate de salvamari pe foişoare. Ieri, în jurul orei 11.00, au fost arborate steagurile galbene pe foişoarele salvamarilor din staţiunea Mamaia şi Constanţa.

Turiştii şi constănţenii erau astfel avertizaţi cu privire la pericolul la care se expun odată intraţi în apa mării, numai că puţini sunt cei care ştiu semnificaţia steagurilor. Unii au întrebat salvamarii despre rostul steagului din vârful foişorului, iar alţii au evitat să intre în apă de teama valurilor foarte mari.

Câţiva au dat dovadă de inconştienţă şi numai datorită rapidităţii salvamarilor au scăpat teferi. Teribilismul unora, deşi marea era destul de agitată, i-ar fi putut costa viaţa.

„Am avut peste 20 de incidente în numai câteva ore, dintre care unul mai grav. Este vorba despre un bărbat care s-a aventurat până la geamandură în ciuda atenţionărilor noastre, iar curenţii l-au tras sub apă. A fost stabilizat de un echipaj de ambulanţă şi apoi transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa“, a declarat coordonatorul Serviciului de Salvamar din staţiunea Mamaia şi Constanţa, Gabi Culea.

 „Este vorba despre un bărbat de 42 de ani din Piteşti, care era conştient şi a colaborat cu asistenţii. În scurt timp a fost externat şi i-a fost prescrisă o reţetă“, a confirmat cazul dr. Florian Stoian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Un steag înseamnă avertizare

Mulţi dintre cei care au mers ieri la plajă nu au luat în seamă steagurile galbene arborate de salvamani, şi chiar dacă le-au văzut, nu ştiau ce reprezintă. „Nu ştim ce reprezintă, dar nici nu am intrat în apă că este prea rece“, au spus membrii familiei Orăşean din Mureş. 

„Eu am văzut valurile mari şi oricum nu aş fi intrat în apă. Este o zi excelentă de plajă, dar nu şi de baie“, a declarat şi constănţeanul Domnică Maxim. La fel de indiferentă la însemnele arborate de salvamari a fost şi Geanina, o tânără din Brăila. „Nu am văzut steagul, dar oricum nu aş fi ştiut ce înseamnă“, a spus tânăra, care abia ieşea din valurile mării.

Ceva mai informat a fost Florin Alex Nae, din Bucureşti, care, deşi nu văzuse steagul, ştia că galben semnifică o avertizare cu privire la valurile puternice ale mării.

Cei care nu ştiu ce înseamnă fiecare culoare a steagurilor, le pot găsi afişate pe foişoarele salvamarilor. În nordul staţiunii Mamaia însă, foişoarele sunt aşezate la mare distanţă unele de altele şi sunt greu vizibile de cei aflaţi pe plajă. Sunt însă avertizaţi de salvamarii care patrulează pe nisip. Steagul galben a fluturat pe plaje până la sfârşitul zilei

Semnificaţia culorilor steagurilor de avertizare

Un steag în roşu şi galben înseamnă că zonele de îmbăiere sunt supravegheate de salvatori acvatici; un steag roşu-galben împreună cu un steag galben se arborează în zonele de îmbăiere care sunt supravegheate de salvatori acvatici, dar înotul nu este recomandat.

Steagul roşu-galben împreună cu un steag roşu reprezintă zonele de îmbăiere în care condiţiile nu permit accesul persoanelor în apă. În principal urmăriţi dacă pe lângă steagul galben-roşu mai este prezent şi unul galben (ceea ce înseamnă „mare agitată“) sau unul roşu (ceea ce înseamnă că este interzis accesul în apă din cauza curenţilor puternici).

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite