Constanţa: Ioan Timocel plimbă turiştii cu trenuleţul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Ioan Timocel plimbă turiştii cu trenuleţul
Constanţa: Ioan Timocel plimbă turiştii cu trenuleţul

Constănţeanul spune că a ales să lucreze în timpul sezonului estival, pentru că vrea să îmbine utilul cu plăcutul. Este vorbăreţ, aşa că nu se plictiseşte chiar dacă merge zilnic pe aceeaşi rută.

Pasionat de autotusime şi în general, de şofat, Ioan Timocel nu a vrut să se lase de meserie nici după pensie, aşa că s-a angajat pe timp de vară pe litoral ca şofer de trenuleţ. Zilnic, timp de opt ore, face curse cu minicarul dintr-un capăt în altul al falezei din Mamaia, pentru a-i destinde pe turişti.

Bărbatul şi-a luat carnetul de conducere încă de la vârsta de 21 de ani şi de atunci nu a mai lăsat volanul din mână. Cel mai mult timp şi l-a petrecut pe Şantierul Naval din Constanţa, unde s-a angajat ca şofer imediat după terminarea şcolii. „Eu consider că meseria pe care o practic este una dintre acelea pe care trebuie să le îndrăgeşti încă de dinainte de a te apuca de ele“, povesteşte şoferul.

Ghidul din trenuleţ

Ioan Timocel susţine că nu s-ar fi reangajat dacă nu i-ar fi plăcut meseria şi, mai ales, dacă nu i-ar fi plăcut să interacţioneze cu oamenii. „Trebuie să fii întotdeauna respectos, să nu vorbeşti urât şi să-i ajuţi pe cei care îţi cer o informaţie, mai ales dacă sunt străini de zonă. Tot timpul, dacă cineva mă întreba ceva, eu îi răspund cu mare plăcere şi dacă pot, îl ajut“, a spus constănţeanul.

Chiar dacă este amabil, recunoaşte că are probleme cu turiştii „afumaţi“ care sunt deranjaţi de trenuleţ sau pur şi simplu simt nevoia să se lege de primul om ieşit în cale. „Zilnic, întâlnesc fel de fel de oameni. Şi dacă sunt beţi, trebuie să ai răbdare şi să discuţi cu ei cu frumosul. Să-i faci să înţeleagă ce e bine şi ce e rău. Dacă le răspunzi în acelaşi fel, ajungi la conflicte nedorite şi nu se merită“, a explicat bărbatul.

Nu-i place nici că, în ultima vreme, strada pe unde conduce trenuleţul este foarte aglomerată, pentru că nu mai există nicio regulă de circulaţie pe acolo. „Îndemânarea este o calitate obligatorie pentru a-i putea plimba pe turişti în siguranţă“, a spus şoferul.

Un ban în plus

Timocel recunoaşte că s-a angajat şi pentru a face un ban în plus pe lângă pensie. „Toată lumea ştie că pensiile sunt de nimic. Trebuie să mai faci ceva pe lângă, ca să te poţi întreţine. Câştigul este acceptabil, având în vedere situaţia economică din ţară“, a explicat şoferul.

Constănţeanul face peste 20 de curse, zilnic, pe acelaşi traseu, dar nu ştie ce înseamnă monotonia. „Nu ai cum să te plictiseşti, pentru că la fiecare metru vezi ceva nou. Te destinzi interacţionând cu lumea şi, în plus, sunt în aer liber şi niciodată nu mă pot plânge de căldură“, a mai spus Timocel.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite