Constanţa: Gardul ucigaş de la cimitir fusese ridicat ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertiza comandată de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Constanţa în urma tragediei provocată de căderea gardului Cimitirului Central a fost terminată. Concluczia: prăbuişirea plăcilor a fost cauzată de nerespectarea soluţiilr prvăzute de proiectul de construcţie.

„Aşa cum am constatat de la început, o parte din împrejmuirea de la cimitir a fost realizată cu nerespectarea proiectului, motiv pentru care Primăria Constanţa este obligată să desfiinţeze acest sector de gard realizat cu nerespectarea proiectului, precum şi la înlocuirea stâlpilor improvizaţi (metalici), cu stâlpi şi fundaţii din beton armat. Acest lucru este confirmat şi de expertiza tehnică intocmita de expertul tehnic dr. ing. Radu Damian“, a declarat Christian Gigi Chiru, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa.

Zidul unui cimitir din Constanţa s-a prăbuşit! Un om a murit strivit. VIDEO / FOTO

Partea de gard care a rămas în picioare, după ce mai multe plăci din gard dinspre strada IL Caragiale s-au prăbuşit omorând un om şi rănind un altul, a fost suspusă unei expertize tehnice. Reprezentanţii ISC au dorit să afle cât de sigur este gardul Cimitirului Central şi care au fost cauzele care au stat la prăbuşirea ansamblului.

Concluzii finale

Odată finalizată analiza, expertul tehnic dr. ing. Radu Damian susţine că accidentul produs prin prăbuşirea gardului are la bază două mari cauze. Un dintre ele este schimbarea, la execuţie, a soluţiei din proiectul autorizat prin înlocuirea stâlpilor din beton armat cu stâlpi metalici şi a panourilor proiectate cu panouri recuperate mai mari, fără a se lua măsuri de protejare a pătrunderii apelor meteorice în stâlpi şi la baza stâlpilor favorizând corodarea acestora din interior şi exterior.

Constanţa: Supravieţuitorul strivit de gard: „Nu mi-am imaginat că o plimbare se poate transforma într-o tragedie"

Cealaltă cauză este ascunderea lucrărilor prin aplicarea finisajului din fibră de sticlă tencuită peste stâlpi şi acoperirea cu pământ a bazei stâlpilor, care nu a permis verificarea stării ansamblului. În momentul producerii tragediei: un om a fost strivit de panourile din beton căzute la pământ, iar un altul a fost rănit, administratorul firmei care are în concesiune Cimitirul Central, Dumitru Drăghici, a declarat: „Am făcut lucrări de consolidare anul trecut. Am sudat ţevile din fier, cele care susţineau gardul şi am pus şi sârmă groasă“,  susţine Drăghici. El a spus că va respecta prpunerile specialiştilor pentru reconstrucţia gardului.

Specialiştii propun

În raportul de expertiză, Radu Damian precizează că sunt necesare lucrări de consolidare a elementelor structurale ale împrejmuirii. Pentru latura de este, dinspre strada Th. Burada şi pentru cea de sud, dinspre strada Bărăganului, se recomandă eliminarea în totalitate a pământului şi resturilor depozitate în spatele gardului, înlocuirea tuturor stâlpilor metalici cu stâlpi şi fundaţii prevăzute în proiectul iniţial, precum şi îndreptarea stâlpilor înclinaţi.

De asemenea, Radu Damian mai spune că este necesară refacerea tuturor îmbinărilor dintre panouri şi stâlpi şi protecţia antierozivă a îmbinărilor metalice după curăţarea de rugină prealabilă, precum şi înlocuirea panourilor de gard fisurate sau lovite.

Pentru laturile de nord şi de vest, ralizate din panouri mai mari decât cele din proiect şi îmbinate cu şuruburi-tiranţi, se recomandă desfacerea lor în totalitate a panourilor şi refacerea gardului conform proiectului iniţial sau reproiectarea folosindu-se elemente metalice: stâlpi şi plase zincate sau elemente din beton armat.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite