Ce şanse sunt ca Palatul Regal din Mamaia să rămână în patrimoniul statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Reginei a ajuns o ruină
Palatul Reginei a ajuns o ruină

Posibilitatea ca decizia Curţii de Apel care l-a achitat pe fostul primar Radu Mazăre în dosarul privind vânzarea la un preţ derizoriu a terenurilor din Mamaia pe care se află Castelul Reginei şi Cazino să fie schimbată este aproape nulă. Nici autorităţile locale nu au prea multe şanse să salveze construcţiile monumente istorice.

Proprietara Castelului Reginei, monument istoric sub numele de Club Castel, este firma Light System SRL, care a cumpărat construcţia de la SC Mamaia SA, în anul 2003, cu încălcarea legii, fără să fie anunţat şi Ministerul Culturii. Un an mai târziu, curtea palatului, în suprafaţă de aproximativ 1,5 hectare de teren, a fost vândută în 2004 de fostul primar al Constanţei Radu Mazăre aceleiaşi firme, la un preţ de 23 de euro/metrul pătrat, mult sub preţul pieţei. 

Proprietarul renunţă la Castelul Reginei

Întrucât nu s-a investit niciun leu, palatul a ajuns o ruină, iar proprietarul nu ştie cum să scape de el. Alin Ulrich, administrator Light System SRL, a declarat pentru Adevărul că este de acord să renunţe la imobil. El spune că a intenţionat acest lucru mai demult, însă instanţa i-a spus că nu are dreptul să ceară renunţarea pe calea unei hotărâri judecătoreşti. Ulterior, în 2008, Ministerul Culturii a făcut un prim pas pentru recâştigarea Clubului Reginei şi a cerut în instanţă anularea contractului dintre SC Mamaia şi SC Light System.

Iniţial, Tribunalul Constanţa a decis în iulie anul trecut anularea contractului. Cum SC Mamaia a declarat apel, procesul a continuat. Acum, dosarul va ajunge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Aşteptăm hotărâre de instanţă privind imobilul“, a mai spus Alin Ulrich.

Exproprierea, o soluţie

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, încă nu ştie ce poate face pentru salvarea monumentului, fiind vorba în prezent despre un litigiu între două societăţi comerciale. Una dintre soluţii, din punctul de vedere ala edilului, ar fi declararea construcţiei şi a terenului ca fiind de utilitate publică, ocazie cu care Consiliul Local Constanţa, la propunerea primăriei, poate decide exproprierea lor. O altă soluţie, urgentă, de salvare a Clubului Reginei, ar fi aplicarea taxei de supraimpozitare dacă se dovedeşte gradul ridicat de deteriorare a construcţiei şi neîngrijirea terenului.

În cazul în care proprietarul poate decide să-şi reabiliteze singur clădirea va fi scutit de primărie de plata taxelor şi a impozitului până la acoperirea sumei investite, însă, fiind vorba de un monument istoric, procedura este complicată şi costurile vor fi enorme. „Cred că, dacă litigiul se va termina, evident că unul dintre cei doi proprietari va investi în clădire“, este de părere Vergil Chiţac.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

Carmen Sylva, regina care şi-a făcut cuib pe mare. Suverana ura „drum bun“ vapoarelor care plecau din port

Cadrilater, istoria ascunsă a unor graniţe semnate cu sânge - pământul românesc smuls Dobrogei de Marile Puteri

Insula Şerpilor, rana deschisă a României, de la stăpânirea bizantină la cea a „Sublimei Porţi“. Detalii din culisele faimosului proces de la Haga

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite