Autostopul electronic care ne duce la mare. Cum să ajungi de la Bucureşti la Vama Veche cu doar 14 lei

Autostopul electronic care ne duce la mare. Cum să ajungi de la Bucureşti la Vama Veche cu doar 14 lei

Fete care călătoresc cu maşina prin platforma BlaBlaCar Foto BlaBlaCar

Dacă trenurile şi autocarele spre litoral sunt arhipline, alternativa este platforma online BlaBlaCar, unde şoferi şi pasageri merg împreună la drum, împărţind costurile. Poţi ajunge astfel la Vama Veche cu doar 14 lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

O soluţie pentru călătoria la mare de 1 Mai este aplicaţia-autostop BlaBlaCar, o platformă online unde îţi poţi găsi tovarăşi de drum. Intrând pe BlaBlaCar faci parte din comunitatea de utilizatori, şoferi şi pasageri, care doresc să nu meargă singuri într-o călătorie. Avantajul este că scapi de aglomeraţie, îţi alegi compania, iar preţul „biletului“ este mai mic.

Theodor Milian, un tânăr inventator în robotică subacvatică, vine acasă la Constanţa o dată pe lună, de la Bucureşti. El foloseşte platforma de autostop (fostul AutoHop, actualmente BlaBlaCar) din mai multe motive, şi ca şofer, şi ca pasager.

„În comunitatea aceasta ai siguranţa autostopului. Îţi poţi alege cu cine să călătoreşti. Poţi cunoaşte lume interesantă cu care poţi întreţine o conversaţie. Utilizatorii au un nivel peste medie de educaţie, fiind oameni care ştiu să folosească internetul în mod util. Cel puţin eu unul aleg această cale pentru a afla, cu acest prilej, din experienţa de viaţă a celorlalţi.

Mie nu-mi place să merg singur. Aici întotdeauna găseşti pe cineva cu care să te «cuplezi» la drum. Împarţi cheltuielile pe loc, ca pasager plăteşti cam 30 lei călătoria, ca şofer îţi mai reduci din costurile de alimentare. Punem toţi bani ca să ajungem împreună la destinaţie“, spune Theodor.

Bucureşti-Vama Veche, 14 lei

Pe platforma BlaBlaCar, şoferii se înscriu dând amănunte despre data plecării, maşina pe care o conduc şi preţul călătoriei. Platforma impune o limită de preţ pe care şoferul n-are voie să o depăşească. Utilizatorii primesc credite/evaluări de la cei alături de care călătoresc, în funcţie de care se face topul încrederii. „Fiindcă sunt mai mulţi ofertanţi de curse apare şi o concurenţă, ceea ce îi face pe şoferi să ofere preţ mai mic pe cursă“, explică Theodor.

Actualmente, pe platforma de autostop o cursă Bucureşti-Constanţa-Vama Veche, cu plecare joi, 30 aprilie, ora 12, într-o Toyota Avensis, poate ajunge şi la preţul de 14 lei per pasager. „De Sărbători sau când e minivacanţă e soluţia cea mai bună, pentru că trenul şi autocarul sunt supraaglomerate şi rişti să nu prinzi bilet“, arată Theodor care va veni acasă de 1 Mai ca pasager.

De surprize nu eşti ferit nicăieri, aşa că la capitolul dezavantaje ar intra faptul că uneori ora de plecare nu este respectată. „Şi mi s-a mai întâmplat ca de Paşti, când am vrut să plec acasă, a trebuit să sun 3-4 şoferi până să găsesc ceva. Unii ori anulaseră plecarea, sau plecaseră deja, sau unora pur si simplu nu le-a plăcut vocea mea“, râde constănţeanul.

Theodor Milian, inventator şi utilizator BlaBlaCar Arhivă personală

Ideea unui student

BlaBlaCar este cea mai mare platformă de ridesharing din lume având peste 10 milioane de utilizatori în 18 ţări. Are rolul de a interconecta pasagerii şi şoferii care călătoresc pe distanţe lungi. „Este o alternativă mai convenabilă de transport, de multe ori fiind chiar door-to-door. Practic intri pe website sau foloseşti aplicaţia de iOS sau Android. Economiseşti bani şi găseşti întotdeauna pe cineva cu care vei face drumul, chiar dacă te-ai hotărât în ultima clipă să pleci la drum“, descrie Renatta Stepanov, reprezentant BlaBlaCar. Pentru femeile care se tem să împartă maşina cu cei de sex opus, există opţiunea „Doar pentru doamne“, care să le facă să se simtă în siguranţă.

Pe Facebook există mai multe pagini şi grupuri de autostopişti, unde mobilizarea se face asemănător. Platforma BlaBlaCar s-a născut în urmă cu câţiva ani, la ideea unui student de la Stanford, Frédéric Mazzella, care nu mai avea cu ce să ajungă acasă de Crăciun. A căutat pe internet site-ul care să unească şoferii singuri cu pasagerii rămaşi pe jos. Site-ul încă nu exista. Aşa a fost fondată comunitatea online care a fost declarată de prestigioasele publicaţii financiare din Occident drept „afacerea deceniului“. Numele are o istorie amuzantă: vine de la pălăvrăgeala cu care călătorii fac timpul să treacă mai uşor.  

Drumul spre mare

CFR a pus în circulaţie Trenurile Tineretului pentru minivacanţa de 1 Mai de pe litoral. Acestea vor face legătura dintre Bucureşti şi Mangalia, în perioada 30 aprilie - 3 mai. Spre exemplu, Trenul Tineretului RE 12803 va pleca din Gara de Nord Bucureşti la ora 2.40 şi va sosi în Mangalia la ora 7.47. La întoarcere, RE 12804 va pleca din Mangalia la ora 17.49, din Constanţa la 20.20 şi va sosi în Bucureşti Nord la ora 23.46.

În intervalele orare cele mai solicitate, călătorii au la dispoziţie legături frecvente între Constanţa şi staţiuni. Preţurile biletelor de tren pe ruta Bucureşti-Constanţa variază în funcţie de rangul trenului. Astfel, un bilet întreg la un tren Regio şi RE, la clasa a II-a, costă 30,5 lei, iar dus-întors este 54,9 lei. La un tren InterRegio, la clasa a II-a cu loc, biletul costă 62 lei şi 112,4 lei dacă este cumpărat dus-întors. Elevii şi studenţii beneficiază de reduceri.

În perioada 30 aprilie-4 mai, la trenul InterRegio Constanţa-Mangalia, biletele vor avea tarife de tren Regio pentru pasagerii care le vor cumpăra din gările de pe această rută sau care urcă în tren din punctele de oprire fără case de bilete. Pentru cei care doresc să aibă loc rezervat, biletele vor fi emise la tarif de tren InterRegio. Pe ruta Constanţa-Mangalia, la aceste trenuri sunt valabile şi abonamentele pentru tren Regio.

Autocarele pe ruta Bucureşti-Constanţa circulă la intervale de 45 minute, dar cursele se pot suplimenta, pentru a satisface cererea. Un bilet costă între 30 şi 55 lei.

Vă mai recomandăm

Ghidul vacanţei de 1 Mai. Ce staţiune de pe litoral vi se potriveşte pentru a petrece primul weekend din sezonul turistic

VIDEO Ce facem la mare de 1 Mai. Toate evenimentele şi concertele programate pe litoral în acest weekend

Cum poţi să plăteşti taxa de barieră de la Feteşti pentru Autostrada Soarelui. Plata prin SMS poate fi achitată şi la o zi după ce ai trecut 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările