Arhimandritul Paisie Fantaziu a murit. Istoricul şi preotul Arhiepiscopiei Tomisului va fi înmormântat la mănăstirea Dervent

Arhimandritul Paisie Fantaziu a murit. Istoricul şi preotul Arhiepiscopiei Tomisului va fi înmormântat la mănăstirea Dervent

Părintele avea 70 de ani                                                                FOTO Arhiepiscopia Tomisului

Părintele Paisie Fantaziu a murit în dimineaţa zilei de sâmbătă, 16 decembrie, anunţă Arhiepiscopia Tomisului. Călugărul şi-a dedicat întreaga viaţă predării şi promovării istoriei, în special a istoriei Dobrogei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dumitru Fantaziu, numele de mirean al monahului, s-a născut în data de 25 noiembrie 1947 în municipiul Constanţa.

În 1975 devine Licenţiat al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti.

Din 1969 şi până în 1987 a fost profesor de istorie, predând, pe rând,  la şcolile din Gârliciu, Cerchezu, Pietreni, Ciocârlia de Sus, Chirnogeni, Dunăreni, Neatârnarea (jud. Tulcea), Rachelu (jud. Tulcea), Ion Corvin, Gârliţa, Topalu.

De biserică s-a apropiat mai mult în 1975, fiind angajat al Arhiepiscopiei Tomisului şi a Dunării de Jos, cu sediul la Galaţi (1977-1978), apoi al Mânăstirii Cocoş (1978-1979) şi al Mânăstiri Căldăruşani (jud. Ilfov)(1980-1981).

În 1986 intră în monahism, la mânăstirea Râşca (jud. Suceava) cu numele de Paisie, iar în 1989 este hirotonit ieromonah (preot-călugăr) de către IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

A fost preot slujitor la mânăstirile Horaiţa (jud. Neamţ), Cetăţuia (jud. Iaşi) şi Dobrovăţ (jud. Iaşi).

În 1993 este numit stareţ al mânăstirii Rafaila (jud. Vaslui), apoi, în 1995 este transferat la mânăstirea Barbu (jud. Buzău), iar în 1998 este numit stareţ al mânăstirii Ciolanu (jud.  Buzău).

În 2001 este transferat la Episcopia Buzăului şi Vrancei, iar în 2002 devine Exarh al acesteia, odată cu acordarea rangului de Arhimandrit.

În 2008 se transferă la Constanţa, în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, unde a fost slujitor al Catedralei Arhiepsicopale „Sf. Ap. Petru şi Pavel”.

Pentru activitatea depusă, părintele a fost distins cu Crucea Patriarhală şi Crucea Sf. Ap. Andrei.

„Trupul neînsufleţit va fi depus astăzi la Catedrala Arhiepiscopală, Mâine, după Sfânta Liturghie, va fi oficiată o slujbă de pomenire şi apoi va fi dus la mânăstirea Dervent unde luni dimineaţă, de la ora 4:00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie, iar de la ora 6:00 va oficia slujba de înmormântare deoarece, de la ora 10:00, va participa la lucrările Sf. Sinod de la Bucureşti”, anunţă Arhiepiscopia Tomisului.

Pe aceeaşi temă:

Preotul Dumitru Bujor a murit. El a slujit la Biserica Adormirea Maicii Domnului I

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările