Antreprenorii constănţeni sunt sătui de politica Guvernului: „Statul român, prin ANAF, este cel mai mare generator de falimente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antreprenorii din Constanţa, prin vocea preşedintelui local al Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM), îşi exprimă scepticismul cu privire la cele mai noi măsuri legislative luate de Guvern pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri.

La ultima şedinţă de Guvern au fost adoptate două proiecte de acte normative pentru mediul de afaceri, care privesc IMM-urile. Una este Strategia guvernamentală pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii şi îmbunătăţirea mediului de afaceri din România-Orizont 2020, alta este Stimularea investitorilor individuali (Business Angels).

Şeful Patronatului IMM Constanţa, Iulian Gropoşilă, consideră o misiune imposibilă punerea în practică a teoriei guvernamentale, pentru că asta ar însemna răsturnarea scalei de valori pe care funcţionează societatea românească. Guvernul încurajează politicile sociale pentru a face electoratul dependent de mila publică, întreprinzătorii şi producătorii sunt sufocaţi de fiscalitate şi birocraţie, iar primarii sunt ţinuţi la mâna guvernului pentru bugetele locale, astfel încât să răspundă la comenzile politice.

„Direcţiile de acţiune sunt minunate, dar rămânem la stadiul de poezie fără măsuri efective. Problema pleacă de la însăşi atitudinea administraţiei publice faţă de cetăţean, în ţara în care fiecare al treilea român activ este funcţionar public. Contribuabilul este tratat cu sictir, iar munca este penalizată cu taxe, dobânzi şi majorări.

Statul este primul rău-platnic, dar se îndreaptă asupra noastră pentru că nu plătim la timp obligaţiile fiscale. Nu acceptă nici măcar o compensare. Este un cerc vicios: am de primit 200.000 lei, dar am de plătit 20.000 lei din cauză că nu-mi pot achita la timp obligaţiile fiscale. Conturi blocate în secunda doi, penalităţi mai mari decât suma de achitat. Statul se comportă ca un cămătar, iar ANAF este recuperatorul. Statul este cel mai mare generator de falimente în România“, consideră Gropoşilă.

Situaţia mediului de afaceri aruncă o lumină sumbră asupra perspectivei. Şeful IMM-urilor arată că dacă nu sprijinim tinerii prin facilităţi fiscale şi prin incubatoare de afaceri, viitorul lor este omorât din faşă. Propunerile care pleacă de la antreprenori către Legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri nu sunt puse în practică, nici măcar în procent de 5%, deşi practica la nivel european atinge un procent de 70% la acelaşi indicator.

Mai mult, statistic, dintre cele 18 milioane de români, doar 4,5 milioane români muncesc, iar 1,5 milioane dintre aceştia sunt bugetari. „E ca într-o familie în care unul singur munceşte, ca să întreţină alte 6 persoane. Se încurajează doar politicile sociale, politica mâinii întinse, deşi s-ar putea fixa două direcţii strategice naţionale: agricultura şi turismul. Acestea ar genera locuri de muncă, produse, venituri, bunăstare. Faliment scrie pe România pentru că nu se crează clustere economice, adică mici comunităţi de întreprinzători cu activităţi complementare, din care toată lumea are de câştigat. Vedeţi exemplul Bran-Moeciu, care nici acesta nu şi-a atins potenţialul maxim“, a precizat preşedintele IMM Constanţa.

Vă mai recomandăm

Investitorii de pe litoral: „Grapini vrea să distrugă turismul, ca pe textile“

Reţetă de trecut criza: „Apucaţi-vă de agricultură! Investiţia este minimă, cu bani europeni, iar profitul este garantat“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite