În Constanţa există un spital la fiecare 21 biserici ortodoxe. O treime dintre lăcaşurile de cult au apărut după revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii din judeţul Constanţa sunt foarte credincioşi.  Cel puţin asta este senzaţia pe care o are cineva care aude că în ultimii 25 au fost construite aproape 100 lăcaşuri de cult. Paradoxal, nu au apărut decât trei spitale şi acelea sunt private. Statul nu a construit nicio unitate medicală nouă.

Populaţia judeţului Constanţa este în scădere. O dovedesc statisticile întocmite în urma recensămintelor organizate în ultimii 25 ani. Cifrele din 2011 indicau că în judeţ sunt 684.082 persoane. Paradoxal, numărul bisericilor şi mănăstirilor a crescut.  

Câte biserici şi şcoli sunt la Constanţa?

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului spun că în anul 1989 erau 155 lăcaşuri de cult. Numărul lor a crescut simţitor de atunci. În 25 ani au apărut încă 96 biserici şi mănăstiri. 35 dintre acestea nu sunt finalizate, aşa că vor mai intra bani în plus în ele pentru a fi date în folosinţă.

25 dintre lăcaşurile de cult apărute după revoluţie sunt mănăstiri şi cinci dintre ele sunt schituri. Media este de o biserică la fiecare 2700 persoane de toate vârstele.

La capitolul şcoli stăm bine. În învăţământul preuniversitar de stat sunt 506 unităţi. În aceste cifre intră atât şcolile primare, gimnaziale, cât şi grădiniţele. 

Spitalele din Constanţa - puţine şi vechi

Tragedia cea mai mare este la capitolul asistenţă medicală. În judeţul Constanţa sunt doar 12 spitale. Cea mai mare unitate - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este deseori suprapopulat, iar o parte dintre secţii nu au fost renovate din anii '70. Nu mai departe de săptămâna trecută zeci de părinţi au protestat în faţa unităţii medicale din cauza condiţiilor improprii de la Secţia de Pediatrie. 

Banii necesari renovării unei astfel de secţii nu îi depăşesc pe cei cu care s-ar construi o biserică. Dar la în Judeţul Constanţa avem un spital la fiecare 21 lăcaşuri de cult şi acelaşi spital deserveşte în medie 57.000 de posibili pacienţi de toate vârstele. 

Dacă luăm în considerare că Spitalul Judeţean Constanţa primeşte în fiecare zi pacienţi din judeţele Tulcea şi Ialomiţa, numărul celor deserviţi aici este şi mai mare. 

Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa are o dotare la fel de învechită. Singurele unităţi care se pot lăuda cu renovari făcute după revoluţie sunt cele de la Medgidia, Mangalia şi Cernavodă. Spitalul de la Hârşova a fost închis şi după aceea redeschis ca şi Centru de Zi. 

La Constanţa au apărut doar trei spitale - două maternităţi şi un spital generalist, dar toate sunt investiţii private. 


Vă mai recomandăm:

FOTO Ministrul Sănătăţii recunoaşte tacit neregulile de la Secţia de Pediatrie a Spitalului de Urgenţă Constanţa

Medicul Marius Militaru, judecat pentru luare de mită, revine la Spitalul Judeţean. El poate profesa de luni până vineri între orele 14-21

Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean Constanţa, trimis în judecată de procurorii DNA

Sărbătoare la Arhiepiscopia Tomisului. ÎPS Teodosie împlineşte 59 ani. Ierarhul primeşte urări şi pe Facebook

Păcatele lui ÎPS Teodosie: traseul de la preferatul BOR la urmărit penal de DNA

Tainele religiei politice de la malul mării. Legăturile primarului Mazăre cu ÎPS Teodosie

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite