VIDEO Profesor de educaţie civică în America: „Puterea nu e mai bună sau mai rea decât focul sau fizica“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor de educaţie civică din State, Eric Liu, a vorbit la un eveniment TED despre puterea pe care o are fiecare cetăţean. El este şi fondatorul asociaţiei non-profit Universitatea Cetăţenilor, unde se organizează acţiuni menite să le arate oamenilor puterea civismului.

Eric Liu, profesor de educaţia civică în SUA, spune, într-o prelegere TED din 2013 că oamneilor nu le place să vorbească despre putere întrucât o găsesc „înfricoşătoare şi oarecum imorală“. 

„Puterea are o valenţă morală negativă. (...) Dar de fapt puterea nu e mai bună sau mai rea decât focul sau fizica. Doar este, pur şi simplu“, explică Liu, potrivit ted.com.

Mai crede că „dacă oamenii nu învaţă despre putere, nu se trezesc“, iar dacă „nu se trezesc, vor fi lăsaţi deoparte“. Eric Liu afirmă că, datorită globalizării, trăim vremuri în care civismul e mai vibrant şi mai puternic la nivel local

„Gândiţi-vă la strategiile care înlesnesc ciclismul urban, răspândite atât de rapid din Copenhaga la New York, Austin, Boston şi Seattle. Gândiţi-vă la experimentele de bugetare participativă, care permit cetăţenilor de rând să ia decizii în repartizarea fondurilor locale. Aceste experimente s-au răspândit din Porto Alegre, Brazilia, până în oraşul New York şi în cartierele din Chicago. (…) În Seattle, de unde sunt eu, ne-am alăturat unei reţele globale de oraşe care colaborează acum, ignorând guvernele naţionale, pentru a obţine reducerea emisiilor de carbon conform Protocolului de la Kyoto. Toţi aceşti cetăţeni împreună formează o reţea, un vast arhipelag de putere care ne permite să depăşim fisurile şi monopolurile de putere“, povesteşte acesta.

Profesorul crede că oamenii au puterea de a grăbi anumite procese. 

„De aceea, organizaţia mea, Citizen University, a pornit un proiect care să creeze pentru oamenii de rând un program de instruire în puterea civică. (…) Vreau să vă invit pe toţi să contribuiţi la crearea acestui program cu poveştile, experienţele şi greutăţile cu care vă confruntaţi în viaţă fiecare, ca să creăm ceva profund colectiv. Şi vreau să vă invit, în special, să încercaţi un exerciţiu simplu, inspirat din structura iniţială a programului. Vă rog să scrieţi o povestire din viitorul oraşului dumneavoastră. O puteţi data, de exemplu, peste un an, sau cinci, sau zece, sau o generaţie. Scrieţi-o ca pe un studiu de caz, privind în trecut la schimbarea pe care o doreaţi în oraşul vostru, la cauza pentru care luptaţi, şi descrieţi modul în care aţi condus schimbarea şi cauza spre succes“, le-a povestit Eric Liu.

Iar apoi i-a îndemnat să-şi publice povestirile pe pagina de Facebook a Citizen University: „Veţi descoperi cum trebuie înţeleasă puterea şi concomitent cum trebuie concepută. (…) Împreună putem crea o vastă reţea urbană care va fi cel mai puternic laborator colectiv de autoguvernare ce ne-a fost dat să vedem. Ne stă în putere să reuşim“.

Mai puteţi citi:

VIDEO Discursul lui Vlad Voiculescu de la TEDxCluj devenit viral: „Nu am om!“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite