VIDEO Primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu: „Ideea că am fi putut fi vizitaţi de alte civilizaţii mi se pare foarte realistă”

VIDEO Primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu: „Ideea că am fi putut fi vizitaţi de alte civilizaţii mi se pare foarte realistă”

Dumitru Prunariu la TIFF Lounge. FOTO: Remus Florescu

Primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a susţinut, în cadrul unei discuţii la TIFF Lounge, că nu numai el, ci o comunitate ştiinţifică internaţională crede că există viaţă şi pe alte planete şi, mai mult, că e posibil ca civilizaţii mult mai dezvoltate au descoperit deja Pământul. El a vorbit despre filmele cu cosmonauţi preferate şi despre programul cosmic al României.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dumitru Prunariu, al doilea invitat din programul TIFF Lounge, s-a întâlnit astăzi cu publicul în Piaţa Unirii din Cluj, evenimentul fiind moderat de jurnalistul Mihnea Măruţă. În parteneriat cu Discovery România, TIFF i-a dedicat o proiecţie specială lui Dumitru Prunariu, pentru a celebra 35 de ani de la primul său zbor în spaţiu, în data de 14 mai 1981. Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, a fost prezent la proiecţia filmului Operation Avalanche, r. Matt Johnson (SUA), precedat de scurtmetrajul Opt zile în cosmos (arhiva Sahia Film). Dumitru Prunariu a vorbit despre filmele cu cosmonauţi care-i plac cel mai mult, “Gravity”, “Armagedon”, “Interstelar” şi despre cât de precis prezintă acestea realitatea vieţii în cosmos. 

Nu exclude ideea că s-a făcut un contact cu extratereştrii 

 
Întrebat de public ce părere are despre filmul “Contact”, al regizorului Robert Zemeckis, cu Jodie Foster în rolul principal, o peliculă despre contactul oamenilor cu o civilizaţie extraterestră, Prunariu a susţinut că nu l-a văzut, dar a precizat: “Noi aşteptăm contacte de gradul 3. Nu numai eu, ci o comunitate ştiinţifică internaţională e adepta faptului unei realităţi, spunem noi, că viaţa nu e specifică numai Pământului, că viaţa e universală şi se dezvoltă acolo unde găseşte condiţii favorabile dezvoltării, de aceea şi căutăm, acum, planete asemănătoare Pământului. Numai că spaţiile sunt atât de mari, încât noi de pe Pământ nu ajungem să investigăm viaţa pe alte planete într-un viitor previzibil”. Fostul cosmonaut susţine că nu exclude ipoteza că un astfel de contact să fi existat deja. “Nu exludem faptul ca alte civilizaţii mult mai dezvoltate ne-au descoperit, nu vorbesc despr omuleţi verzi văzuţi după un colţ de stradă, dar ideea că am fi putut fi vizitaţi de alte civilizaţii mi se pare foarte realistă. De asemenea că am putea fi experimente, cine şie la ce scară universală am putea reprezenta un experiment global.Faptul că nu se intervine în ceea ce facem noi pe Pământ este o chestie de etică”, a detaliat Prunariu. 

„Nu am văzut niciun extraterestru”

 
Există un grup de etică în domeniul explorării spaţiului cosmic din care fac parte foarte mulţi cercetători renumiţi. “Acest comitet stabileşte nişte reglementări asupra modului  în care să explorăm sau nu explorăm spaţiul cosmic. Acest comitet ne spune că nu e bine să intervenim în viaţa unei alte planete. De exemplu, în curând trimtem oameni pe Marte, unii vor spune întrucât atmosfera este încărcată cu dioxid de carbon: <<de ce nu plantaţi copaci care să absoarbă dioxidul de carbon şi să redea oxigenul să revină  viaţa pe planeta Marte, dar dacă în acest mediu de dioxid de carbon se produc nişte procese pe care noi nu le ştim, nu le cunoaşteam şi le vom strica în totalitate. Vom da o altă turnură evoluţiei acestei plant. Deci, ne gândim că nici alţii dacă vin aici n-ar fi bine să intervină , să lase vreo bacterie, vreun virus care răspândindu-se  ar putea să disrugă întreaga omenire. Ar fi bine să-şi păstreze toate acele lucruri speciale cu care vin din exterior şi care nu sunt speficice Pământului”, a mai spus fostul cosmonaut. El crede că în situaţia în care vor exista contacte acestea trebuie făcute cu precauţie pentru a nu periclita viaţa, fauna, pământul. Întrebat dacă s-a făcut deja un contact cu extratereştrii, Prunariu a susţinut: “Eu nu am văzut niciunul şi nu am dovezi concrete, în rest, ceea ce aţi citit prin literatură credeţi sau nu credeţi. Am citit şi eu foarte multă literatură de felul acesta.”  
 
Citeşte şi
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările