VIDEO Cioloş, la dezbaterea TIFF: „Nu ştiu ce se va întâmpla cu Platforma România 100“. Evenimentul s-a terminat cu un incident neplăcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacian Cioloş a fost zgârcit cu informaţiile privind viitorul „Platformei România 100” la dezbaterea la care a fost invitat în cadrul TIFF. Evenimentul s-a terminat cu un incident neplăcut: nemulţumit pentru că nu i s-a acordat microfonul pentru a pune o întrebare, un tânăr s-a urcat pe scenă.

Proiecţia documentarului „Politica, manual de întrebuinţare/ Politica, Manual de Instrucciones„ (r. Fernando León de Aranoa) a fost urmat de o dezbatere moderată de jurnalistul Mihnea Măruţă la care au participat fostul premier Dacian Cioloş şi fostul ministru al Sănătăţii, Alexandru Voiculescu.

Fostul premier a fost foarte zgârcit în a oferi informaţii privind activitatea viitoare a Platformei.
Moderatorul l-a întrebat pe fostul premier ce ar vrea să-i ţină laolaltă pe cei care au aderat la Platforma România 100: „Dorinţa de a trece de la exprimarea unor dorinţe şi a unor aşteptări la a construi, a da substanţă acestor dorinţe, aşteptări, a le proiecta în lucruri ce se pot aplica. Să pornim de la ideea că schimbarea nu se face, ci schimbarea o facem noi. O facem pornind de la noi înşine, asta e elementul esenţial, asta a fost şi esenţa când am pornit, anul trecut, la construcţia Guvernului (...). Una e să faci campanie electorală, să înveţi mesajele, să înveţi comunicarea, să empatizezi cu mesajele oamenilor, să le spui ceea ce vor să audă ca să te voteze, una e să construieşti un concept de campanie electorală, şi alta e să concepi un program de guvernare cu care mai apoi să guvernezi şi să vii cu schimbările pe care oamenii le doresc. Noi ne dorim să lucrăm cu o construcţie care să meargă dincolo de o campanie electorală şi să încercăm să ne imaginăm cu experienţa pe care am avut-o, să construim ceva care chiar să fie o alternativă, să ieşim cumva din jocul ăsta în care-l înjuri pe celălalt şi să arăţi cât e de incapabil e celălalt şi să vii cu o alternativă. Şi aici, eu prefer să ne concentram pe ceea ce într-adevăr îi preocupă pe oameni şi poate provoca o schimbare, nu să ne lansăm în dezbateri filosofice care nasc pasiuni şi consumă foarte multă energie, dar nu se simţim mai buni şi cu idei mai clare după o astfel de dezbatere. Vreau să reuşim să identificăm acele lucruri care dacă sunt schimbate şi făcute altfel să poată crea o fundaţie pe care să putem construi şi alte tipuri de dezbateri mai filosofice”.  „Pentru a ajunge la guvernare sau nu?”, a întrebat Măruţă. „Evident că obiectivului unui astfel de proiect este ca el să fie suficient de bine structurat în aşa fel încât oamenii să-l susţină şi apoi să existe o echipă care să poată să-l susţină la guvernare”, a replicat ex-premierul. 

„Evident că obiectivului unui astfel de proiect este ca el să fie suficient de bine structurat în aşa fel încât oamenii să-l susţină şi apoi să existe o echipă care să poată să-l susţină la guvernare”, 

Dacian Cioloş, liderul Platformei România 100

Se transformă Platforma în partid?

„Deci, este prima fază a unui partid politic?”, a insistat moderatorul. „Nu ştiu. Bun dacă întrebarea e: se pregăteşte platforma să se transforme în partid politic, vă spun: „Nu ştiu”, nu ne aflăm la etapa asta în momentul de faţă. Tocmai ce au fost alegeri în urmă cu câteva luni de zile,  avem partide care sunt în Parlament, unele putere, altele în opoziţie, nu vrem să ne substituim niciuneia dintre acestea. Vrem să ajutăm la ceea ce se poate face în anii care vin şi, mai ales, să ne aducem contribuţia, cu cunoştinţele pe care le avem, la ceea ce poate fi un program de guvernare din 2020 încolo”, a răspuns Cioloş.  Întrebat despre proximul orizont de timp la care se raportează, el a susţinut: „Evident 2019 - 2020,  în 2019 o să avem alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, iar în 2020 vor fi alegeri locale şi parlamentare, până atunci e important să putem construi ceva pentru că vedem că ce avem acuma pe masă începe să se fâsâie”.  

Întrebat despre pregătirile României pentru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene Cioloş a susţinut că un impediment major în ceea ce priveşte o bună desfăşurare a preşedinţiei este faptul că unii dintre miniştri nu ştiu limba engleză: „Deciziile se iau în sala de consiliu, unde se vorbeşte engleză. Acolo nu se poate citi un discurs scris de alţii, ci trebuie să existe comunicare”.

Cu puţin timp înainte de începerea filmului care urma în cadrul TIFF la Casa de Cultură a Studenţilor, organizatorii au anunţat că dezbaterea trebuie încheiată. Supărat că nu i s-a mai dat cuvântul, deoarece sala trebuia eliberată, un tânăr s-a urcat pe scenă şi a încercat să-i pună totuşi o întrebare fostului premier (secunda 22 în video). Invitat să pună întrebarea în holul Casei de cultură, acesta a răspuns că vrea ca publicul să audă ce are de spus. Moderatorul a refuzat şi a pus capăt discuţiei. Cioloş a vorbit câteva minute cu tânărul şi apoi a plecat refuzând să vorbească cu reprezentanţii presei.   

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite