Sângele artificial creat la Cluj, pe masa lui Barrosso. Traian Băsescu: „Voi solicita finanţare europeană pentru proiectul Cluj Innovation City“

Sângele artificial creat la Cluj, pe masa lui Barrosso. Traian Băsescu: „Voi solicita finanţare europeană pentru proiectul Cluj Innovation City“

O parte din echipa de cercetare Radu Silaghi-Dumitrescu, Alina Filip, Vlad Toma şi Florina Deac

Preşedintele Traian Băsescu va solicita acordarea unei finanţări europene pentru proiectul Cluj Innovation City, pe care îl va prezenta, vineri, preşedintelui Comisiei Europene, Manuel Barroso, şi care va constitui o prioritate a sa până la sfârşitul mandatului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele statului, Traian Băsescu, a declarat, duminică, 9 februarie, la plecarea din Primăria Cluj-Napoca, unde a avut o întrevedere cu primarul Emil Boc, că proiectul Cluj Innovation City înseamnă o şansă extraordinară pentru cercetarea clujeană şi pentru studenţi.

„Emil Boc mi-a prezentat proiectul Cluj Innovation City, care să valorifice capacitatea de cercetare pe care o are Clujul prin numărul mare de universităţi şi calitatea acestora. Am văzut componentele, care sunt impresionante, şi perfect adaptate realităţilor Clujului, una de IT, de sănătate, de energie şi una de mediu. Sunt proiecte care pot fi susţinute cu bani europeni şi componentă autohtonă, iar eu i-am promis primarului, având în vedere că vineri am o întrevedere cu preşedintele CE, Barroso, că voi prezenta acest proiect şi, la fel cum am susţinut proiectul laserului de la Măgurele, voi solicita finanţare şi pentru acest proiect, care înseamnă o şansă extraordinară pentru cercetarea clujeană şi pentru studenţi", a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Traian Băsescu a precizat că în cadrul recentei vizite efectuate în Israel, omologul său, Shimon Peres, a amintit despre sângele artificial, invenţie a cercetătorilor clujeni.

"La Cluj aveţi un început extraordinar, sângele artificial, şi se poate gândi mai departe că şi noi putem avea cercetare de vârf. Am îndrăznit să gândim pentru laser, putem gândi şi pentru ceea ce a imaginat Primăria Cluj-Napoca, acest centru de cercetare. Va fi un challenge pentru perioada următoare, ca România să obţină finanţare pentru acest proiect, iar eu până pe 21 decembrie voi face din acest proiect o prioritate", a subliniat şeful statului.

Cluj Innovation City este un proiect estimat la 300 de milioane de euro al Primăriei Cluj-Napoca şi al universităţilor din municipiu, prin care se urmăreşte dezvoltarea unui pol al cercetării şi inovării în municipiu şi în zona metropolitană Cluj. Acest pol se va realiza pe un teren de 200 de hectare din zona Lomb, din Cluj-Napoca, unde vor fi create peste 20.000 de locuri de muncă.

Pe aceeaşi temă:

„Daily Mail“, despre invenţia de Nobel a clujenilor: „Sângele artificial, care va putea fi folosit pe oameni, fără efecte secundare, a fost creat în România“

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: