Studiul care aduce noi argumente în sprijinul ideii că viaţa a fost adusă pe Terra de comete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai mulţi oameni de ştiinţă devin adepţii teoriei care susţine că viaţa ar fi fost adusă din spaţiu pe Terra. Rezultatele ultimelor studii par să confirme teoria, iar tot mai multe nume mari din mediul academic sunt de părere că tot ceea ce înseamnă viaţă îşi are originea în universul nemărginit.

Cum a apărut viaţa pe Pământ în urmă cu 3,8 miliarde de ani rămâne deocamdată un mare mister. Acest lucru nu-i împiedică pe numeroşi savanţi să încline spre teoria panspermiei, potrivit căreia germenul iniţial al vieţii ar proveni de pe un alt corp ceresc, de unde ar fi fost ulterior transportat pe Pământ de comete sau meteoriţi.

La începutul anilor '70, astronomii au descoperit că spaţiul este plin de molecule organice complexe, unele dintre ele parte din comete şi meteoriţi care ocazional se prăbuşesc pe Pământ. Viaţa pare să fi apărut şi aici sau poate chiar prima oară aici. Apoi, aproape imediat ce a întrunit condiţiile de a fi  locuibil, viaţa a apărut pe Pământ, notează New Scientis, care aminteşte că, deşi nu există dovezi certe privind existenţa extratereştrilor, teoria panspermiei nu mai este deloc considerată o teorie fantezistă aşa cum era în trecut.

Cometele au adus pe Terra fosforul

Un studiu de dată recentă arată că apariţia vieţii pe Pământ a fost strâns legată de comete, care au adus elemente integrale cum este fosforul, „un element esenţial pentru viaţă”. Cercetările au utilizat telescoapele Atacama Large Millimeter/submillimeter Array din Chile, ca şi nava spaţială Rosetta a Agenţiei Spaţiale Europene pentru a studia regiunea de formare a stelelor AFGL 1542. Au descoperit molecule ca monoxidul de fosfor, notează New York Post

„Viaţa a apărut pe Pământ acum 4 miliarde de ani, dar încă nu cunoaştem procesele care au făcut-o posibilă”, a declarat Victor Rivilla, autorul principal al studiului. Cercetarea a fost publicată în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

După ce au observat AFGL 1542, cercetătorii au studiat cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko cu ajutorul navei Rosetta din sistemul solar pentru a vedea dacă molecule de fosfor sunt prezente. Iar concluzia a fost că aceste molecule există.

Un alt membru al echipei de cercetători, Kathrin Altwegg, a confirmat că i s-a indicat să găsească molecule de fosfor de către alt astronom care a privit cu ALMA spre alte regiuni formatoare de stele. „Mi-a spus că fosforul ar fi un candidat foarte probabil, aşa că m-am întors la date şi era acolo”, a spus Altwegg.

„Din moment ce cometele au furnizat cantităţi semnificative de material prebiotic Pământului timpuriu, descoperirea sugerează că ar fi putut contribui semnificativ la rezervorul de fosfor în zorii planetei. Există dovezi că fosforul se afla deja în gheţurile cometelor înainte de naşterea Soarelui”, au scris autorii în rezumatul studiului. 

Cercetătorii detectaseră anterior fosfor în sfera din jurul unei comete, dar nu erau siguri cum a ajuns acolo. Cum nu toate moleculele de fosfor sunt incluse în facerea stelelor, cele rămase pot deveni asteroizi sau comete şi aduce viaţă, idee cunoscută ca panspermie. 

„Fosforul este esenţial pentru viaţa pe care o cunoaştem”, a adăugat Altwegg: „Întrucât cometele au adus mari cantităţi de compuşi organici pe Pământ, monoxidul de fosfor găsit în cometa 67P întăreşte legătura dintre comete şi viaţa de pe Pământ”.

Ipoteza adoptată de tot mai mulţi savanţi

Un alt studiu publicat anul trecut a identificat izotopi de seleniu în roci din crusta Pământului, iar oamenii de ştiinţă au găsit semnătura identică a izotopilor în anumiţi meteoriţi, notabil cei din afara Sistemului Solar. 

Şi Peter Ward, biolog la Universitatea Washington din Seattle, e convins că viaţa există şi în alte părţi ale universului şi spune că nici măcar nu a apărut prima dată aici. „Cred că teoria despre Marte, ca origine a vieţii de pe Terra, reprezintă un caz destul de bun”, a spus omul de ştiinţă, conform New Sceintist.

Acesta e convins că atunci când se va accepta faptul că viaţa de pe Terra este de origine extraterestră, această descoperire ar avea un impact major asupra abordărilor actuale din domeniul ştiinţei şi religiei. Opinia lui Ward este împărtăşită şi de Chandra Wickramasinghe, profesor de astrobiologie la Universitatea Buckingham. Susţinător al teoriei panspermiei, Wickramasinghe crede că Terra se află într-un schimb constant de materii organice şi chiar de materie vie cu planetele şi sistemele solare din apropiere.

De altfel, omul de ştiinţă britanic a luat parte la mai multe studii, iar ulterior la publicarea acestora şi a fost printre cei care au dezvăluit existenţa unor rămăşiţe fosilizate ale unor microorganisme, găsite în meteoriţi, şi a unor organisme microscopice de tipul algelor care trăiesc în atmosfera înaltă a Terrei, care ar fi fost aduse acolo de comete.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite