Singura universitate din România care acordă titlul de Doctor Honoris Causa unui jazzolog. John Edward Hasse este ”tatăl” Zilei Internaţionale a Jazzului

Singura universitate din România care acordă titlul de Doctor Honoris Causa unui jazzolog. John Edward Hasse este ”tatăl” Zilei Internaţionale a Jazzului

John Edward Hasse FOTO: media.smithsonianmag.com

John Edward Hasse, cel care a avut ideea înfiinţării unei Zile Internaţionale a Jazzului, va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Apreciat pentru contribuţia adusă jazzului de-a lungul carierei sale academice, John Edward Hasse este istoric, curator, autor, conferenţiar şi lider în domeniul său. În ultimii 30 de ani a condus secţia de Muzică Americană de la Smithsonian Institution’s National Museum of American History din capitala Statelor Unite,  a fost curatorul câtorva expoziţii despre giganţii jazzului, a fondat Orchestra Smithsonian Jazz Masterworks şi este preşedinte al Departamentului Muzical al Smithsonian Institution din Washington DC”, spun organizatorii evenimentului.

John Edward Hasse este iniţiatorul evenimentului global Luna Aprecierii jazzului (Jazz Appreciation Month), celebrat în peste 40 de ţări. Este autorul volumului Beyond Category: The Life and Genius of Duke Ellington şi editorul albumul antologic Jazz – the First Century (dedicat împlinirii unui secol de la naşterea acestui gen muzical). A fost, de asemenea, co-autor şi co-producător al antologiei Discover Jazz şi Jazz: Smithsonian Anthology.

Hasse are două nominalizări la premiile Grammy şi două premii ASCAP Deems Taylor pentru critică muzicală şi excelenţă în domeniul muzical. A fost colaborator onorific al unor publicaţii precum The Wall Street Journal, Washington Post, Down Beat. Prelegerile sale despre artă, muzică şi leadership fac înconjurul lumii, fiind invitat de onoare la importante instituţii şi manifesări muzicale de pe mapamond.

Programul vizitei lui J.E. Hasse la Cluj

Joi, 23 aprilie, de la ora 18.00, în Sala Europa a Casei de Cultură a Studenţilor, John Edward Hasse va susţine prelegerea „Ambasador al jazzului american în lume”, ca invitat al unei ediţii speciale a Cursului de Estetică Jazzului moderat de Virgil Mihaiu, conf. univ. la Academia de Muzică G. Dima & Ambasador al International Jazz Day Romania. Va fi o excelentă ocazie pentru publicul clujean de a cunoaşte direcţiile actuale ale „expresiei sonore a contemporaneităţii” în compania celor doi apreciaţi jazzologi. Intrarea va fi liberă.

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa va avea loc vineri, 24 februarie de la ora 12, în Sala Sudio a Academiei de Muzica G. Dima / str. I. C. Bratianu nr. 25 Cluj-Napoca. Titlul îi va fi conferit domnului Hasse ca urmare a propunerii formulate de prof. Virgil Mihaiu şi Transylvania Cultural Community, organizatorul Zilei Internaţionale a Jazzului în România, în colaborare cu Ambasada Statelor Unite în România.

Este pentru prima dată cand o instituţie de învăţământ superior din România conferă un titlu DHC unui jazzolog.

Cluj-Napoca este gazdă a Zilei Internaţionale a Jazzului în România, eveniment sub patronaj UNESCO, alături de peste alte 200 de organizaţii şi oraşe de pe tot globul. Concertul de Gală din 30 aprilie aduce în faţa publicului clujean 40 de muzicieni, într-un spectacol unic. Ultimele bilete şi informaţii pe www.jazzday.ro.
 

Mai puteţi citi:

VIDEO Dianne Reeves, primul nume mare al Festivalului JazzTM din 2015

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările