Scandal în Germania în urma apariţiei unui nou focar de COVID-19. Românii nu mai sunt „salvatori”, ci „vinovaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abatoarele din Germania s-au confruntat cu mai multe focare de COVID-19. FOTO: Arhivă
Abatoarele din Germania s-au confruntat cu mai multe focare de COVID-19. FOTO: Arhivă

Armin Laschet, preşedintele landului Renania de Nord-Westfalia, unde a fost identificat, la mijlocul săptămânii, un nou focar de COVID-19 într-o fabrică de carne, a dat vina pe muncitorii români şi bulgari pentru noua criză medicală. Ambasada României la Berlin i-a cerut politicianului să-şi clarifice poziţia.

În urma ştirilor despre un focar masiv de COVID-19 într-o fabrică de ambalare a cărnii din Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet (CDU), preşedintele landului, a apărat decizia autorităţilor locale de a elimina restricţiile de circulaţie în legătură cu coronavirusul, afirmând că nu aceste măsuri au fost responsabile pentru incident. În schimb, a arătat cu degetul spre lucrătorii români şi bulgari ai fabricii, precum şi spre condiţiile de muncă şi cazare, relatează Euractiv.

Ambasada României la Berlin a cerut explicaţii

Ca răspuns, ambasada României la Berlin i-a cerut liderului landului să-şi clarifice poziţia. Mai mult, ministerul de externe al României a contactat ambasada Germaniei la Bucureşti pentru a sublinia modul în care au fost percepute aceste declaraţii „neclare”.

În urma unei întâlniri a liderilor landului, miercuri (17 iunie), Laschet le-a spus reporterilor că „virusul a fost adus de românii şi bulgarii care au intrat în ţară”.

„Acest lucru se va întâmpla peste tot. [...] Aceasta nu are nicio legătură cu strategia de relaxare a restricţiilor de circulaţie, ci spaţiile de cazare unde sunt plasaţi muncitorii şi cu condiţiile de muncă în fabrici ”, a adăugat el.

Observaţiile lui Laschet au determinat o reacţie rapidă.

Liderul parlamentar al „verzilor” Katrin Göring-Eckardt a replicat că „în loc să stârnească resentimente, mă aştept ca Laschet să îşi asume responsabilitatea şi să îi protejeze pe oameni!”, iar liderul social-democraţilor din Renania de Nord-Westfalia i-a solicitat lui Lschet să-şi ofere scuzele lucrătorilor fabricii.

Alţi politicieni au subliniat faptul că aceşti lucrători au fost supuşi unor practici de muncă exploatatoare. Deputatul verde Sven Giegold i-a chemat pe creştin-democraţi să înceteze să amâne punerea în aplicare a reformelor de securitate a lucrătorilor.

Răspunsul Ambasadei Germaniei în România


 

În urma solicitărilor de clarificare cerute de ministerul de Externe al României, ambasada Germaniei la Bucureşti a răspuns, arătând că nu a fost intenţia lui Laschet de a da vina pe lucrătorii români şi bulgari pentru răspândirea virusului.

„Există multe riscuri de răspândire a virusului, inclusiv condiţii şi mijloace de călătorie în Europa. Cu toate acestea, ne dorim frontiere deschise şi o piaţă europeană a muncii. Am subliniat că acest virus nu ia în considerare graniţele ", a declarat Laschet, potrivit misiunii diplomatice.

Liderul de stat a lămurit, de asemenea, că condiţiile de muncă şi de cazare au contribuit cel mai probabil la apariţia focarului.

„Condiţiile de muncă inumane nu sunt acceptabile în industria cărnii sau în alte sectoare", a spus Laschet, adăugând că guvernul statului a luat legătura cu oficialii din ţările de origine pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă.

La 2 aprilie, Germania şi-a ridicat interdicţia de a intra în ţara lucrătorilor agricoli sezonieri, anunţând că fermele pot aduce 80.000 de oameni în aprilie şi mai pentru a-şi recolta recoltele.

Lucrătorii sezonieri din România, care au zburat în Germania pentru muncă, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la condiţiile în care lucrează şi trăiesc, spunând că nu se respectă normele de igienă şi distanţare socială.

657 de muncitori cu COVID-19 

La abatorul Tönnies din Rheda-Wiedenbrück, în landul Renania de Nord-Westfalia, cel puţin 657 de muncitori au fost depistaţi pozitiv, la începutul săptămânii, cu noul coronavirus, potrivit autorităţilor locale din districtul administrativ Gütersloh, citate de agenţia germană de presă EPD. 

La acest abator lucrează multe persoane din România şi alte ţări est-europene, adesea prin intermediul unor subcontractori. Autorităţile locale au decis închiderea tuturor şcolilor şi grădiniţelor din regiune până la vacanţa de vară, pentru a frâna răspândirea SARS-CoV-2. Mulţi dintre angajaţii abatorului Tönnies au copii fie la şcoală, fie la grădiniţă, coform Deutsche Welle

„Întreprinderea va reduce producţia”

Marţi, administraţia locală a anunţat că Tönnies intenţionează să reducă producţia pentru a putea fi respectată distanţa de protecţie între muncitori. În plus, urmează a fi luate măsuri suplimentare precum aerisirea spaţiilor de lucru şi folosirea dispozitivelor de sterilizare cu ultraviolete. 

Miercuri, fabrica şi-a sistat temporar activitatea. 

Industria de prelucrare a cărnii din Germania a ajuns în atenţia opiniei publice în situaţii repetate datorită infectărilor numeroase cu coronavirus. Sindicatele şi bisericile atrag de multă vreme deja atenţia asupra condiţiilor adesea inumane de lucru din abatoare şi a chiriilor exagerate pe care angajaţii sunt nevoiţi să le plătească pentru nişte spaţii degradate şi înguste de locuit, unde aceştia stau practic la grămadă. Muncitorii, care provin în principal din România şi Polonia, sunt de regulă angajaţi ai unor subcontractori.

Miercuri, Ministerul Afecerilor Externe a anunţat că 38 de cetăţeni români din localitatea Magdeburg, din estul Germaniei, au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Unul dintre aceştia a murit, iar altul este internat în spital. "Familia persoanei decedate a fost notificată de către autorităţile germane, fiind prezentă pe teritoriul Republicii Federale Germania", se arată într-un comunicat transmis presei miercuri de MAE. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite