Romii şi retrocedările au dus Clujul în rapoartele americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Juristul Călin Teglaş se luptă din 2005 pentru recuprarea unor terenuri ale eparhiei greco-catolice
Juristul Călin Teglaş se luptă din 2005 pentru recuprarea unor terenuri ale eparhiei greco-catolice

Retrocedări făcute cu întârziere sau deloc, romi în a căror certificate de naştere scrie „ţigan“ la cetăţenia mamei şi cazul de la Jucu, în care o fată de 12 ani i-a scos ochii unei tinere de 18 ani, paralizată. Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA, cu privire la respectarea drepturilor omului, menţionează patru cazuri din judeţul Cluj.

Cazul „Jucu“

În 8 iunie 2009, la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a persoanelor cu Handicap din Jucu s-a petrecut un incident în urma căruia o tână de 18 ani a rămas fără ambii ochi. O fată de 12 ani cu handicap psihic i-a scos ochii celei de 18 ani, care era paralizată. Raportul acuză autorităţile de neglijenţă a angajatelor Centrului. „Cele trei infirmiere au fost concediate la vremea respectivă pentru neglijenţă în serviciu, însă ne-au dat în judecată la Tribunalul Muncii. Ele susţin că instituţia noastră este de vină pentru incident că nu a pus câte o îngrijitoare la capul ficărui pacient“,a  declarat Nicoleta Molnar, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj.

Retrocedări ce se lasă aşteptate

Una dintre problemele menţionate în raport, cea a întârzierii retrocedărilor bunurilor bisericii greco-catolice, a apărut şi în raportul Departamentului de Stat al SUA pe anul 2008.  Raportul menţionează două cazuri în care este tergiversată retrocedarea unor terenuri către Biserica Greco-Catolică. Este vorba despre peste aproape 150 de hectare de pămânuri din localităţile Feleacu şi Morlaca şi 190 de hectare de păduri aflate pe raza comunei Poieni. „La Morlaca avem mai multe procese prin care cerem reconstituirea dreptului de proprietate. Practic, am dat în judecată comisia locală de fond funciar din comuna Poieni, de care aparţine Morlaca şi comisia judeţeană. I-am dat în judecată pentru că nu ne răspund la notificări, deşi noi facem aceste demersuri încă din 2005“, a declarat Călin Teglaş, juristul Episcopiei Unite cu Roma Greco-Catolice de Cluj-Gherla. „La Feleacu, parohia ortodoxă a dat Comisia de Fond Funciar în judecată, ca să se poată întăbula pe terenruile care au aparţinut înainte de 1948 bisericii greco-catolice“, a precizat juristul.

Cetăţenia mamei – „ţigănească”

O altă sesisare cu privire la încălcarea drepturilor omului este legată de un incident petrecut  într-o maternitate din Cluj. În actul de naştere a unui copil, angajaţii spitalului au scris la cetăţenia mamei „ţigănească”, deşi aceasta este cetăţean român. Cu privire la acest caz reprezentanţii organizaţiei Romani Criss, care au făcut sesizarea, nu au putut oferi, însă, detalii, doar că un caz similar s-a petercut şi la o maternitate din Galaţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite