VIDEO Romeo şi Julieta de Cluj. Arheologii au găsit în acelaşi sicriu două schelete într-o poziţie ciudată

VIDEO Romeo şi Julieta de Cluj. Arheologii au găsit în acelaşi sicriu două schelete într-o poziţie ciudată

Cele două schelete par că se ţin de mână. FOTO Institutul de Arheologie

Scheletele au fost descoperite în curtea fostului liceu de muzică într-o poziţie ciudată: erau îngropate faţă în faţă şi se ţineau de mână. Arheologul din cadrul Academiei Române, Adrian Rusu, susţine că în spatele acestei poziţii poate sta o poveste asemănătoare cu cea a îndrăgostiţilor Romeo şi Julieta.

Ştiri pe aceeaşi temă

Arheologii clujeni au găsit în curtea unuia dintre cele mai importante monumente ecleziastice medievale ale Clujului, fosta Mănăstire Dominicană, în care acum se află Liceul de Muzică, două schelete aflate în acelaşi sicriu într-o poziţie ciudată.  "Scheletele, care aparţin unui cuplu de tineri, un bărbat şi o femeie, sunt aşezate faţă în faţă şi se ţin de mână. Cei doi au murit foarte repede, la circa 30 de ani. Este un caz ciudat, nu ştiu să se mai fi găsit aşa ceva în România. Povestea lor aduce minte de cea  a lui Romeo şi a Julietei. Am descoperit că bărbatul a murit în urma unui accident, osul sternului fiind spart, iar femeia, care a fost îngropată cu el, probabil că a făcut o comoţie cerebrală sau un infarct la aflarea veştii. Altă explicaţie nu găsim”, a explicat Adrian Rusu, cercetător principal Adrian Rusu de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din cadrul Academiei Române din Cluj-Napoca. 
 
Femeia nu s-a sunucis
 
În ceea ce priveşte perioada în care au murit cei doi tineri, Rusu a precizat: “Este vorba despre perioada evului mediu cuprinsă între anul 1450, când a fost contruită mănăstirea, şi 1550 când mănăstirea a fost secularizată”. El a precizat că nu este vorba despre o sinucidere în cazul femeii pentru că dacă ar fi fost în această situaţia nu ar fi fost înmormântată în mănăstire. „Cei doi au avut o situaţie materială bună, pentru că pentru a fi înmormântat la mănăstirea trebuia să plăteşti o sumă importantă de bani”, a mai explicat cercetătorul.
   
Unul dintre cele mai importante monumente ecleziastice
 
Lucrările arheologice au fost făcute în cadrul proiectului de reabilitarea a unuia dintre cele mai importante monumente medievale ecleziastice, Mănăstirea Dominicană. “Clujul are 3 monumente elecziastice medievale importante, Biserica Sfântul Mihail, fosta Mănăstire Franciscană care acuma e Biserică Reformată, pe strada Kogălniceanu şi acest monument, care a fost înainte mănstire dominicană şi care acuma fost retrocedat Bisericii Catolice care a adus aici ordinul franciscan. Este un monument de importanţă naţională şi pentru reabilitarea lui se vor solicita fonduri europene. Peste circa două săptămâni, când vor fi gata săpăturile arheologice, se va trece la următoarea fază, de întocmire a dosarului în vederea finanţării”. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările