Românul care l-a împuşcat pe amantul soţiei sale, pe o stradă din Paris, apărat de un avocat devenit ministru în Franţa

Românul care l-a împuşcat pe amantul soţiei sale, pe o stradă din Paris, apărat de un avocat devenit ministru în Franţa

L-a omorât pe amantul soţiei într-o suburbie a Parisului. FOTO: Le Parisien

Procesul lui Nicu Cristache (65 de ani), acuzat de crimă şi dublă tentativă de omor în Franţa, a fost reluat la Paris, după 10 luni de amânare, din cauză că avocatul său, Eric Dupond-Moretti, a devenit ministru de Justiţie. În plus, anchetatorii iau în calcul un nou scenariu: reglare de conturi între escroci

La zece luni după ce procesul său pentru crimă şi tentativă dublă de omor a fost întrerupt în mod neaşteptat, Nicu Cristache (65 de ani) s-a întors luni, 3 mai, în faţa instanţei din Hauts-de-Seine, un departament din zona metropolitană Paris. Pe 6 iulie 2020, avocatul său, Eric Dupond-Moretti, a devenit ministru al Justiţiei în Guvernul Franţei şi românul a rămas fără avocat, relatează „Le Parisien”. Curtea a suspendat procesul, adăugând astfel încă 10 luni la perioada de circa 6 ani de când românul se află în arest preventiv.

La începutul săptămânii, procesul a început, aşadar, de la zero, cu o distribuţie diferită. Cazul românului a fost preluat de Antoine Vey, partener cu Eric Dupond-Moretti la casa de avocatură unde acesta activa înainte de numirea în Guvern. De asemenea, a fost schimbat şi judecătorul care instrumentează cazul.

Şi-a înjunghiat soţia şi apoi l-a ucis pe amantul ei

Crima pentru care este judecat Nicu Cristache a avut loc în 2014, la Haute-De-Seine. Totul a început în momentul în care Cristache a descoperit în telefonul soţiei sale - Lăcrămioara, cu care era căsătorit de 15 ani, mai multe mesaje din partea amantului acesteia. Salah, iubitul egiptean al femeii, îi cerea să-şi părăsească definitiv soţul şi să se mute la el. Prima dată, Cristache s-a răzbunat pe soţie şi pe cumnata sa, pe care a ameninţat-o că o va decapita. Cristache s-a înarmat cu mai multe cuţite şi le-a fugărit pe femei în stradă. A reuşit să o prindă pe cumnata sa şi să o înjunghie, după care şi-a tăiat soţia. Femeile au scăpat însă cu viaţă. Apoi, Cristache, ajutat de trei complici, s-a dus după Salah. L-au încercuit, dar acesta a fost foarte aproape să le scape. A fost momentul în care Cristache a scos pistolul şi l-a descărcat în direcţia acestuia, omorându-l. Poliţiştii au găsit în maşina unuia dintre complici valiza cu peste 400.000 de euro şi mai multe bijuterii care ar fi aparţinut lui Salah. Imaginile de pe camerele de supraveghere din zonă au surprins încercarea complicilor de a-l băga cu forţa în maşină pe egiptean. Cristache fost prins de poliţişti, împreună cu cei trei complici, şi a fost ţinut în arest preventiv până în vara anului trecut. El şi-a recunoscut fapta, arătând că motivul crimei a fost gelozia.

Muncitor în construcţii cu un stil de viaţă luxos

Noul judecător Magali Tabareau a petrecut prima parte a zilei de luni audiindu-l pe Cristache. „Ajutat de un interpret, acest omuleţ cu părul cenuşiu a reluat povestea copilăriei fericite din Bucureşti, România, unde s-a născut în 1955”, scriu jurnaliştii francezi. Acesta a relatat despre şocul suferit când şi-a văzut fratele său de 10 ani murind în faţa ochilor săi; despre statutul său de apatrid, după ce a renunţat la cetăţenia română în 1992; despre sosirea sa în Franţa şi despre viaţa de zi cu zi ca muncitor modest în construcţii. „Nu înţeleg de ce aţi renunţat la naţionalitatea română în 1992. Regimul totalitar al lui Ceauşescu căzuse. Înţelegeam acest gest înainte. Dar după ?”, l-a întrebat judecătorul.
Preşedintele instanţei s-a arătat surprins că acuzatul nu a avut niciodată un cont bancar şi nici nu şi-a declarat veniturile, în ciuda faptului că a avut un stil de viaţă luxos. „Cine a zis asta? Am avut întotdeauna o viaţă modestă", a protestat Cristache. „Nepotul tău a spus asta, a spus că faceţi afaceri”, a răspuns magistratul. În şedinţă au fost prezentate mai multe fotografii în care Cristache apare în locuri luxoase din Miami, Las Vegas (Statele Unite) şi Mexic. Acuzatul respinge sursele ascunse de venit şi explică: „Am primit 50.000 de euro ca moştenire.” „Este pentru prima dată când spuneţi aşa ceva”, vine replica judecătorului. 

Crimă pasională sau reglare de conturi între escroci?

„În mod clar, judecătorul Magali Tabareau face aluzie la un posibil motiv criminal, cel puţin în cazul asasinării lui Salah E., pe care Cristache recunoaşte că l-a împuşcat în gât, în mijlocul străzii, pe 14 decembrie 2014”, relatează jurnaliştii francezi. „Din gelozie în dragoste” - a susţinut întotdeauna Cristache. Potrivit fostei iubite a inculpatului, care într-adevăr avea o aventură cu Salah, acesta avea asupra lui o geantă care conţinea aproximativ 400.000 de euro în momentul în care a fost ucis.
Se întâmplă, de asemenea, că investigaţia asupra asasinării egipteanului Salah a dezvăluit că acesta a fost implicat într-o înşelătorie cu diamante, în condiţiile în care Cristache a fost deja găsit vinovat de o înşelăciune organizată în cadrul unui grup infracţional organizat, în cel puţin o afacere cu diamante.
„Deci, rivalitatea romantică sau rezolvarea neînţelegerilor între escroci de nivel înalt? Juraţii au la dispoziţie două săptămâni pentru a-şi forma o idee. Dar oricare ar fi motivul, pedeapsa cerută de procurori este închisoarea pe viaţă”, conchid jurnaliştii francezi.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările