Protecţie sexuală expirată: un nou caz de prezervative vechi vândute în farmaciile din România

Protecţie sexuală expirată: un nou caz de prezervative vechi vândute în farmaciile din România

Imagine trimisă de un clujean ziarului Adevărul. Pe cutie este o data, iar pe prezervativ - o altă dată de expirare

Un tânăr din Cluj a cumpărat în urmă cu o săptămână o cutie de prezervative la 7 lei şi a descoperit că au aveau termenul de valabilitate până în mai 2015. Ca să se convingă, zilele trecute a mai luat un pachet. Acelaşi rezultat. Tânărul, inginer de profesie, a depus o plângere online la Protecţia Consumatorilor.

„Eu am cumpărat săptămâna trecută o cutie. Ieri sau alaltăieri (n. r. duminică sau sâmbătă la data purtării discuţiei) m-am uitat pe ambalaj şi am văzut că era data de valabilitate era trecută cu doi ani de zile. Asta după ce am aruncat cutia şi am văzut doar pe ambalajul prezervativului. Şi am zis ca să mă lămuresc, să fiu sigur de treaba asta mă duc azi la acelaşi magazin şi mai cumpăr o cutie şi într-adevăr erau aceleaşi prezervative şi aveau aceeaşi problemă“, a declarat, pentru „Adevărul“, un tânăr în vârstă de 24 de ani.

Este de profesie inginer şi a dorit să nu-i dăm numele. Ne-a trimis imagini cu o cutie de prezervative pe care scrie Durex şi pe care se vede clar că termenul de valabilitate e mai 2020 şi fotografii cu prezervative îm ambalaj pe care se vede scris martie 2015 ca termen de expirare.

Tânărul mărturiseşte că e prima dată când păţeşte aşa ceva şi că a fost o întâmplare să cumpere prezervative dintr-o farmacie din Piaţa Mărăşti. Când a cumpărat a doua oară prezervative i-a spus şi farmacistei, iar aceasta a desfăcut de faţă cu el o altă cutie. „Avea aceeaşi problemă. Mai erau şi altele la acelaşi preţ. E un preţ cam la jumate din preţul pieţei. Le-a luat la 7 lei, ele sunt la 13 lei“, adaugă tânărul. Farmacista i-a mai zis că e o problemă asta şi trebuie sesizaţi cei care le distribuie.

Imagini trimise de un clujean ziarului Adevărul

O sesizare online a făcut deja. Purtătorul de cuvânt al şeful Comisariatului Regional Pentru Protecţia Consumatorilor - Regiunea Nord-Vest Cluj, Lucian Rus, spune că în cazul reclamaţiilor făcute online, ele se direcţionează instant spre judeţul unde a fost anunţată problema. Acesta a mai precizat că niciunul dintre magazinele amendate cu 30.000 de lei la începutul lunii că vindeau prezervative găurite şi expirate nu îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Mărăşti. De atunci, cei de la Protecţia Consumatorilor Cluj nu au mai primit nicio sesizare privind comercializarea de prezervative necorespunzătoare. Prezervativele cumpărate de el nu sunt găurite cum erau cele retrase la începutul lunii de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor Cluj.

Imagine trimisă de un clujean ziarului Adevărul

Ce zic reprezentanţii farmaciei

Reporterul „Adevărul“ a sunat la farmacia indicată de tânăr, iar o doamnă a afirmat că ştia situaţia şi că toate cutiile de prezervative din gama sesizată de tânăr cu o zi înainte au fost retrase de pe raft:

„Deja le-am scos de la vânzare. Mi-au spus colegele de dimineaţă când am venit. Într-adevăr, e diferenţă între ele. Sunt comandate de la o firmă din Bucureşti. Meitav Europa se numeşte. Am încercat să caut un număr pe net, dar am observat că e în insolvenţă. Într-adevăr, pe cutie, în exterior, scrie 2020, şi în interior scrie 2015. Noi nu le desfacem. Ele sunt sigilate. La bucată nu le dăm. Vă daţi seama că nu le vindeam aşa“.

Potrivit farmacistei, prezervativele-problemă au ca ţară de provenienţă Thailanda. Costă 7 lei pachetul. Restul din farmacie sunt din China. Acestea costă 10 lei pachetul. S-a desfăcut o cutie de prezervative chinezeşti şi au observat că în cazul acestora lucrurile sunt în regulă, data de valabilitate şi lotul corespund.

Întrebată cum s-a făcut comanda, farmacista spune că s-a făcut una singură, în octombrie, anul trecut, de la firma amintită, printr-un reprezentant al societăţii. Acela ar fi declarat că e importator direct şi de aceea ar fi preţul mai ieftin. Iar  de atunci acest reprezentant nu a revenit.S-au comandat 100 de cutii. Un alt fapt neobişnuit e că „nu a venit nimeni să încaseze contravaloarea facturii., nu au venit să-şi ia banii“, adaugă farmacista. Suma despre care e vorba: 600 de lei.

Reporterul „Adevărul“ a contactat telefonic firma cu pricina, însă până la publicarea acestui amterial nu a răspuns nimeni le telefonul afişat pe Internet.

Imagine trimisă de un clujean ziarului Adevărul

Poziţia Durex

Contactaţi prin intermediul unei firme care le asigură PR-ul, cărora reporterul „Adevărul“ le-a trimis fotografiile realizate de tânăr, publicate şi în acest material, reprezentanţii Durex îl sfătuiesc pe tânăr să depună şi la ei o sesizare ca să înceapă propria anchetă. Aceştia nu exclud posibilitatea să fie o situaţie similară cu cea de acum două săptămâni şi îl sfătuiesc pe tânăr să depună şi la ei o sesizare ca să înceapă propria anchetă.

Ulterior, în jurul orei 17.00, compania a dat un punct de vedere oficial la sesizarea „Adevărul“:

Răspunsul Durex cu privire la un nou caz de prezervative expirate puse pe piaţă în Cluj

25 iulie 2017. Durex a luat la cunoştinţă noul caz de prezervative expirate puse în vânzare în Cluj-Napoca, reclamate de un consumator, şi a demarat toate verificările necesare în acest caz.

Durex îşi exprimă interesul pentru un dialog deschis cu autorităţile şi consumatorii pentru a preveni şi stopa fenomenul produselor contrafăcute şi stă la dispoziţia acestora pentru orice informaţii necesare pentru a facilita investigaţiile. Mai mult, compania susţine autorităţile vamale româneşti prin derularea periodică de sesiuni de instruire a personalului în vederea creşterii gradului de conştientizare asupra acestei probleme, dar şi a identificării şi confiscării produselor contrafăcute.

Calitatea şi siguranţa produselor, precum şi sănătatea oamenilor, reprezintă o prioritate majoră pentru Durex compania fiind implicată în mod activ în lupta împotriva celor care pun pe piaţă produse contrafăcute şi a celor care îî sprijină. Prezervativele autentice Durex sunt de calitate superioară, acestea trecând print-un proces amplu de testare a siguranţei şi calităţii înainte să ajungă pe piaţă şi la consumatori. De asemenea, prezervativele autentice Durex sunt fabricate cu respectarea întocmai a legislaţiei şi standardelor aplicabile.

De asemenea, îndrumăm toţi consumatorii care au suspiciuni privind calitatea şi autenticitatea produselor Durex să contacteze compania la office-romania@rb.com sau la Telefonul Consumatorului – 021 529 67 00 de luni până vineri între orele 9 şi 17“.

Ce s-a întâmplat la începutul lunii

În prima săptămână din iulie, inspectorii CRPC Cluj au găsit prezervative găurite şi expirate puse la vânzare în magazine din Cluj-Napoca. Descoperirea vine în urma sesizării unui clujean. S-au aplicat sancţiuni în valoare de 30.000 lei.

La o săptămână a venit reacţia oficială a companiei Durex:

„Durex a luat la cunoştinţă din mass-media situaţia referitoare la prezervativele sparte şi expirate puse în vânzare în Cluj, reclamată de un consumator şi adusă la cunoştinţă Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Cluj. Ca urmare a verificărilor compania aduce la cunoştinţa publicului larg că prezervativele Durex Extra Safe aferente celor patru loturi identificate de autorităţile din Cluj nu au fost produse şi nici puse pe piaţă de către Durex, acestea fiind produse contrafăcute.

Durex îşi exprimă interesul pentru un dialog deschis cu autorităţile şi consumatorii pentru a preveni şi stopa fenomenul produselor contrafăcute şi stă la dispoziţia acestora pentru orice informaţii necesare pentru a facilita investigaţiile. Mai mult, compania susţine autorităţile vamale româneşti prin derularea periodică de sesiuni de instruire a personalului în vederea creşterii gradului de conştientizare asupra acestei probleme, dar şi a identificării şi confiscării produselor contrafăcute.

Calitatea şi siguranţa produselor, precum şi sănătatea oamenilor, reprezintă o prioritate majoră pentru Durex compania fiind implicată în mod activ în lupta împotriva celor care pun pe piaţă produse contrafăcute şi a celor care îî sprijină. Prezervativele autentice Durex sunt de calitate superioară, acestea trecând print-un proces amplu de testare a siguranţei şi calităţii înainte să ajungă pe piaţă şi la consumatori. De asemenea, prezervativele autentice Durex sunt fabricate cu respectarea întocmai a legislaţiei şi standardelor aplicabile. Consumatorii care au suspiciuni cu privire la calitatea şi autenticitatea produselor Durex, precum şi cei care vor să primească informaţii detaliate privind cele patru loturi de prezervative contrafăcute Durex Extra Safe identificate de autorităţile din Cluj, sunt rugaţi să contacteze compania la office-romania@rb.com sau Telefonul Consumatorului – 021 529 67 00 de luni până vineri între orele 9 şi 17“.

Mai puteţi citi:

Prezervative găurite şi expirate se vindeau la Cluj. OPC a dat amenzi de 30.000 de lei

Mai multe prezervative găurite şi expirate au fost găsite de inspectorii de la Protecţia Consumatorului din Cluj în urma unui control. Verificarea a fost făcută în urma plângerii unui clujean.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările