Preşedintele Franţei, criticat dur de un analist român: „Preferă dominaţia Rusiei în Europa de Est“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emanuel Macron a vizitat zilele acestea România, Republica Moldova şi Ucraina. FOTO: Inquam Photos
Emanuel Macron a vizitat zilele acestea România, Republica Moldova şi Ucraina. FOTO: Inquam Photos

Analistul de politică extrenă Valentin Naumescu este de părere că Franţa susţine Ucraina în războiul împotriva Rusiei, doar formal şi pentru imagine, iar acest sprijin va oprit în câteva luni. Franţa respinge mai degrabă dominaţia SUA în Europa decât dominaţia Rusiei asupra Europei de Est, completează profesorul clujean.

Fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi consul al României la Toronto, profesorul Valentin Naumescu predă la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj face o analiză dură cu privire la implicarea Franţei în sprijinitea Ucrainei. 

„ESENŢA POLITICII EXTERNE FRANCEZE ÎN EUROPA ŞI FORMALISMUL SUSŢINERII UCRAINEI ÎN RĂZBOIUL DECLANŞAT DE RUSIA” - este titlul postării făcute de Naumescu pe pagina sa de Facebook.

„Ca să n-o mai lungim mult şi să încercăm o sinteză în câteva cuvinte, trebuie să înţelegem, odată pentru totdeauna, că Franţa respinge mai degrabă dominaţia SUA în Europa decât dominaţia Rusiei asupra Europei de Est. Susţinerea pentru Ucraina este acum formală, de imagine şi conjuncturală, şi va trece repede, peste câteva luni. Asta este şi punct. Aşa a fost şi aşa vor rămâne lucrurile şi la generaţiile următoare de politicieni francezi. Tentaţia Franţei de a avea o relaţie bună cu Rusia şi de a promova un anumit tip de antiamericanism este mai veche”, arată analistul. 

Naumescu aduce argumente istorice în susţinerea punctului său de vedere: ”în 1966, Preşedintele Charles de Gaulle a surprins Occidentul cu vizita lui în URSS. Asta în timp ce decidea retragerea Franţei din comandamentul militar integrat al NATO!”

 „Macron va fi primul şef de stat din UE şi NATO care va vizita Moscova”  

Profesorul clujean nu ezită să susţină că probabil că preşedintele Macron doreşte ca Rusia să îi acorde după război "clauza naţiunii celei mai favorizate"”.

„Aş anticipa că preşedintele Macron va fi primul şef de stat din UE şi NATO care va vizita Moscova după încheierea războiului şi care va pleda pentru ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei, vorbindu-ne de o nouă ordine de securitate în Europa, care să includă Rusia şi în care UE să fie un actor puternic şi autonom (desigur, niciun cuvânt despre prezenţa americană în Europa)”, spune Naumescu. 

Profesorul mai arată că deşi preşedintele Macron are o politică duplicitară cu privire la războiul din Ucraina, el este o soluţie mai bună decât Marine Le Pen la preşedinţia Franţei. 

„Dacă trecem însă peste acest mic specific al politicii externe franceze în Europa (lăsaţi cei 500 de militari francezi şi conducerea grupului de luptă NATO din România, acolo este o discuţie cu mai multe mize, o purtăm separat), Preşedintele Macron era totuşi cea mai bună soluţie politică franceză pentru Europa, pentru noi şi pentru Europa de Est. Gândiţi-vă doar cum ar fi fost în acest război şi după război cu Marine Le Pen preşedintă a Franţei! Să fim rezonabili, asta este tot ce s-a putut şi e cam maximul de deschidere al Franţei faţă de Europa de Est, o regiune care nu mai intră printre priorităţile strategice ale Franţei de vreo 150 de ani. Relaţiile franco-ruse au însă un viitor luminos în epoca post-război”, concluzionează Naumescu. 

Vă mai recomandăm şi:

Politologul Cristian Pîrvulescu, despre război şi „moderaţii şi ulii” din jurul lui Putin: „Un melanj periculos”

Romain Forestier, cercetător şi manager la JEDI: „Războiul informaţional va fi câştigat de democraţiile noastre“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite