Omul care determină politica externă a SUA: „România poate lua locul Rusiei în Europa în ceea ce priveşte furnizarea de gaze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wess Mitchell, unul dintre cei mai influenţi analişti în ceea ce priveşte politica SUA din Europa Centrală şi de Est, a vorbit cu Adevărul despre rolul pe care trebuie să şi-l asume România după conflictul din Ucraina. România trebuie să devină un lider din punct de vedere militar, energetic şi democratic în zonă.

Wess Mitchell, preşedintele Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), singurul think-tank american care analizează ţările Europei Centrale şi de Est, care este şi una dintre cele mai ascultate voci atunci când Guvernul SUA îşi stabileşte politica externă în zonă, a vorbit cu Adevărul despre strategia României după războiul din Ucraina, despre corupţie, justiţie, gazele de şist şi economie. 

Reporter: Cum trebuie schimbată politica României după războiul din Ucraina?

Wess Mitchell: Criza din Ucraina a schimbat mediul geopolitic în care se află România; dacă până acum aţi putut să vă concentraţi pe dezvoltarea economică şi politică în interior, faptul că în ultimele opt luni a fost un război într-o ţară aflată la câteva ore de mers cu maşina de aici şi cu care aveţi o graniţă comuna schimbă realitatea în care evoluaţi. Românie trebuie să dea mai multă atenţie vecinilor, securităţii şi geopoliticii de modă veche pentru a-şi putea continua dezvoltarea. România trebuie să adopte o strategie de transformare într-un lider regional, accentul trebuind pus pe securitatea militară, energie şi guvernare democratică. În toate direcţiile în jurul României, ordinea Euro-Atlantică este în retragere. La est, o naţiune suverană a fost invadată pentru a împiedica apropierea acesteia de UE; la vest, liderul ales în mod democratic în Ungaria a declarat moartea democraţiei liberale; la sud, un stat membru NATO/UE a fost cooptat de bani ruseşti şi de propria guvernare defectuoasă într-o asemenea măsură încât este pe punctul de deveni un stat virtual capturat. În această regiune pentru SUA şi pentru ordinea euroatlantică doar România a mai rămas. Aceasta vine cu responsabilităţi. România trebuie să radieze stabilitate şi să exporte modelul democratic de  succes în zonă”. 

România trebuie să adopte o strategie de transformare într-un lider regional, accentul trebuind pus pe securitatea militară, energie şi guvernare democratică. În toate direcţiile în jurul României, ordinea Euro-Atlantică este în retragere.

Wess Mitchell, analist

Ce părere aveţi despre problemele care au apărut la primul tur de alegeri în diaspora?

Nu pot specula legat de cauzele incidentelor, decât să spun că am încredere că au fost probleme tehnice, care se întâmplă în orice sitem democratic, şi că nu a fost ceva intenţionat.  

Ce fel de doctrină credeţi că ar fi mai potrivită pentru România în situaţia geopolitică în care se află, cea socialistă sau cea liberală?

Cred că pentru România ar potrivită, indiferent de doctrină, o orientare politică care adânceşte angajamentul făcut de România în momentul în care a intrat în NATO şi UE,  şi aici mă refer la dezvoltarea economiei de piaţă, a sistemului democratic transparent şi pluralist şi acordarea sprijinului de securitate către comunitatea vestică.  

Aveţi semnale din România conform cărora există pericolul ca anumite partide să nu respecte această agendă?

Orice partid ajunge la putere, am încredere că va respecta această agenda. Uneori, auzim de la anumiţi lideri lucruri care ne fac să privim cu reţinere ceea ce se întâmplă, dar e normal ca într-o societate democratică să existe dezbateri şi opinii diferite. Cred că viitorul preşedinte, de la orice partid va fi el, va avea oportunităţi să demonstreze angajamentul pentru o guvernare transparentă şi responsabilă. Am încredere că toate partidele înţeleg că acest lucru nu e bun numai din punct de vedere etic, dar şi că e deasemenea bun pentru ţara lor. Ultimii 25 de ani au arătat că reforma şi angajamentul faţă de modelul vestic a dat roade. 

Care este cea mai mare problemă pe care o are acum România şi ce ar trebui făcut pentru rezolvarea acesteia?

Cred că cea mai importantă problemă pe care o are acum România este corupţia. E important să contiue lupta anti-corupţie. Legea amnistiei şi a graţierii trebuie să fie reconsiderată serios după alegeri. Funcţionarea Departamentului Naţional Anticorupţie şi a Agenţiei Naţionale de Integritate este crucială. E impotant să nu fie conflicte de interese în cazul parlamentarilor. Cred că s-au făcut mari realizări în ceea ce priveşte lupta anticorpuţie şi că acestea vor continua. 

Legea amnistiei şi a graţierii trebuie să fie reconsiderată serios după alegeri. Funcţionarea Departamentului Naţional Anticorupţie şi a Agenţiei Naţionale de Integritate este crucială.

Wess Mitchell

Când vorbiţi despre independenţa energetică vă referiţi la exploatarea gazelor de şist?  

Ţara va avea din 2020 o mai mare producţie de petrol şi gaze decât consumă România şi Republica Moldova. Petrolul din Marea Neagră este un avantaj foarte important pentru ţară, iar securitatea energetică a României depinde de încurajarea producţiei, fie că e făcută de investitori interni sau externi. Pentru a putea aduce aceste resurse pe piaţa europeană este necesară dezvoltarea infrastructurii. 

Este România o alternativă la gazul rusesc?

 

Da, cu siguranţă România ar putea suplini gazul rusesc. Estimările geologice sunt foarte promiţătoarea. Cu resursele maritime şi cu resursele de energie neconvenţionale (gaze de şist-nr), România are a treia rezervă de gaz din UE. Din 2020, teoretic puteţi exporta gaz în alte ţări eruopene. 

Cum rezolvăm problemele de mediu asociate gazelor de şist?

Sunt motive importante să credem că ştiinţa fracturării hidraulice a evoluat şi se lucrează zi de zi la rezolvarea problemelor de mediu. E şi în interesul SUA să folosească resursele de gaze de şist pentru a susţine economia, dar şi pentru a fi resurse sustenabile din punct de vedere al mediului. 

Asumarea rolului de lider în regiune presupune creşterea cheltuielilor militare? 

Armata română are nevoie de fonduri pentru modernizare. E una dintre cei mai de valoroase armate aliate ale SUA. Conflictul din Ucraina a scos în evidenţă faptul că armata română are nevoie de mai mulţi bani. 

De unde putem lua bani mai mulţi pentru armată, în condiţiile în care statul nu poate finanţa un sistem medical adecvat?   

Resursele financiare vor creşte pe măsură ce veţi rezolva problemele cu corupţia. În ceea ce priveşte alocările militare, important este cât de înţelept vor fi investite şi nu cât de mari vor fi. 

China e interesată să vă extragă resursele şi să vă corupă politicienii. China nu vă va apăra în caz de conflict militar. Modelul american este diferit. Când a venit SUA în Eurpa Centrală nu a vrut să anexeze, să controleze ţări. Modelul american se bazează pe o comunitate de valori. Wess Mitchell

Asumarea rolului de lider în regiune va aduce şi o expansiune economică?

Economia românescă e cel mai bun model de succes în Europa de Sud-Est. Sunteţi un model de urmat de ţările din zonă. Indicatorii macro-economici sunt excelenţi- inflaţie mica, sistemul bancar are un capital puternic, aveţi un mediu investiţional atractiv, mai mult de 68.000 firme din România au capital american, mari companii americane îşi mută investiţiile din China şi din India spre România. Aveţi de recuperat, dacă vreţi să beneficiaţi de oportunităţile economice care vor apărea – trebuie să lucraţi la predictibilitate, la transparenţă, să continuaţi reformele şi privatizarea. S-au luat măsuri în acest sens, dar testul suprem se va vedea după alegeri.

Cum vedeţi interesul manifestat de China în ultima perioadă pentru investiţiile din România?

Modelul chinezesc este de natură extractivă. China nu este un partener strategic pentru ţările cu care relaţionează, pentru că nu oferă avantaje publice, securitate, guvernanţă. China e interesată să vă extragă resursele şi să vă corupă politicienii. China nu vă va apăra în caz de conflict militar. Modelul american este diferit. Când a venit SUA în Eurpa Centrală nu a vrut să anexeze, să controleze ţări. Modelul american se bazează pe o comunitate de valori. O parte din criticile SUA la adresa României vin din înţelegerea faptului că reuşita economică depinde de sistemul de guvernare.  Interesul nostru e să aveţi o democraţie puternică şi să aveţi o economie puternică, pentru că cu cât România e mai puternică, cu atât mai stabilă e regiunea. 

De ce nu a desemnat încă SUA un ambasador în România?

Cred că e un semn de disfuncţionalitate a Guvernului SUA. Trebuia să avem de multă vreme. E ruşinos, având în vedere importanţa României în regiune. 

Citeste si

VIDEO Trebuie să fie viitorul preşedinte al României „validat” de SUA? Ce spune un fost ambasador american la Bucureşti

Fostul ambasador Gitenstein despre viitorul României: „E important ca instanţele şi procurorii să continue să-şi facă treaba şi după aceste alegeri”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite