„Nu vă întoarceţi acasă!“: sfatul unui fost ministru al Educaţiei pentru românii geniali din străinătate

„Nu vă întoarceţi acasă!“: sfatul unui fost ministru al Educaţiei pentru românii geniali din străinătate

Daniel Funeriu a vorbit la conferinţa ERMAS de la Cluj. FOTO: Remus Florescu

Nu vă întoarceţi definitiv în România, aceasta este sfatul fostului ministrul al Învăţământului Daniel Funeriu, pentru românii care activează la universităţi şi institute de cercetare de top din toată lumea. El le-a spus participanţilor la o conferinţă internaţională, care se desfăşoară zilele acestea la Cluj-Napoca, să nu aibă încredere în promisiunile guvernului „oricare ar fi acesta”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, a participat, miercuri seara, la  dezbaterea despre starea cercetării economice din România, care s-a desfăşurat în cadrul  primei ediţii a Conferinţei Ştiinţifice Anuale a Economiştilor Români din Mediul Academic din Străinătate (ERMAS 2014). La eveniment au fost invitaţi circa 35 de economişti români, care lucrează în domeniul cercetării în universităţi de top din întreaga lume. 

„În perioada în care am fost ministru al Învăţământului, colegi cercetători din străinătate, care au observat că lucrurile se schimbă în bine -s-a adoptat Legea Educaţiei, s-a început reforma cercetării,a progresat proiectul ELI (laserul de la Măgurele-nr)- m-au întrebat: <<Ce să facem,să ne întoarcem în ţară?>>. Răspunsul meu a fost: <<Nu>>, pentru că nu puteam să asum riscul faţă de oameni cu o carieră strălucită afară să vină într-un loc unde politica se poate schimba peste noapte”, a precizat Funeriu. După ce a fost timp de doi ani ministru al Cercetării şi Educaţiei, el a avut acelaşi sfat şi pentru cei circa 35 de tineri care activează la instituţii de top din întreaga lume care au fost prezenţi la conferinţa de la Cluj: „Nu mi-e uşor să spun asta, dar e onest. Nu credeţi promisiunile guvernului, oricare ar fi acesta. S-ar putea, cum a fost cazul nostru, ca un Guvern să aloce granturi pentru cercetare, dar există riscul ca în mijlocul proiectului să vină noul Guvern care să schimbe filosofia bugetară şi rămâneţi în aer.Să nu porniţi de la premisa că în următorii ani va exista predictibilitate în acest domeniu”. 
 
Condiţii de întoarcere 
 
Totuşi, Funeriu le-a spun tinerilor că există varianta unei întoarceri temporare. „Dacă există un elastic care vă trage spre România, vă sugerez să faceţi acest lucru prin coaborări punctuale cu instituţii unde simţiţi că aveţi aceeaşi mentalitate cu oamenii de acolo. Găsiţi o nişă, spre exemplu la Universitatea Babeş-Bolyai,şi veniţi pentru proiecte punctuale. Dacă găsiţi o nişă: <<just do it>>, dar nu vă bazaţi pe politicile guvernamentale pe termen lung”. 
 
Conferinţa geniilor, la Cluj
 
Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii „Babeş – Bolyai” organizează, între 18 şi 22 august 2014, prima ediţie a Conferinţei Ştiinţifice Anuale a Economiştilor Români din Mediul Academic din Străinătate (ERMAS 2014). La eveniment au fost invitate să susţină lucrări circa 50 de persoane, dintre care majoritatea sunt economişti români, afiliaţi unor universităţi sau institute de cercetare din străinătate. Astfel, cercetători români cu recunoaştere internaţională prezintă rezultatele cercetărilor pe care le-au desfăşurat, în cadrul unor sesiuni de comunicări ştiinţifice. „Este prima dată în România când lucrează împreună două comunităţi, din diaspora şi cea din ţară. Încercăm să creăm o platformă de colaborare între cele două comunităţi, dar şi cu mediul privat şi cu organisme interesate de cercetare economică precum BNR”, a susţinut Sebastian Buhai, unul dintre organizatori. 
 
 
Citeşte şi
 
 
citeste totul despre: