Nou-născut din Cluj cu malformaţie gravă la inimă, salvat de medicii britanici. În toată ţara există doar doi specialişti, dar ambii sunt plecaţi în concediu

Nou-născut din Cluj cu malformaţie gravă la inimă, salvat de medicii britanici. În toată ţara există doar doi specialişti, dar ambii sunt plecaţi în concediu

FOTO: 123 RF

Un băieţel născut pe 2 ianuarie, la Cluj-Napoca, suferă de o malformaţie gravă a inimii şi ar trebui operat de urgenţă, însă singurii specialişti din ţară care efectuează astfel de intervenţii chirurgicale sunt plecaţi în concediu. O fundaţie umanitară a intervenit şi a găsit la timp o soluţie.

Cazul micuţului Ştefan Zoltan a fost semnalat de către deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a postat pe contul său de Facebook detalii despre problemele copilului. Apelul lui Ungureanu, care deţine funcţia de funcţia de vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, a trezit numeroase reacţii. Mai întâi, Ministerul Sănătăţii a promis că va găsi o soluţie, dar mai rapizi au fost cei de la fundaţia Polisano care au şi venit cu o variantă şi au făcut astfel şi treaba autorităţilor. Prin intermediul fundaţiei, băieţelul va fi operat de o echipă de medici britanici de la British Royal Children Hospital din Bristol, la Clinica Polisano din Sibiu.
 
„Noi colaborăm de trei ani cu medicii de la Bristol, în fiecare an au venit în ţară şi au salvat copii. Acum, aşteptăm în acest weekend o echipă de nouă medici şi asistente, care îl vor opera încă de luni pe băieţelul din Cluj”, a explicat Cătălina Costache(foto, jos), directorul fundaţiei Polisano, care desfăşoară de mai mulţi ani campanii pentru salvarea copiilor.

 

 

Britanicii vor opera zeci de copii în România

 
Pe lista de aşteptare se găsesc zeci de copii cu diverse afecţiuni cardiace, iar cele mai urgente cazuri vor fi operate de specialiştii de la Bristol. Cum în România nu există suficienţi medici specialişti, gestul britanicilor capătă o importanţă şi mai mare.
 
„Medicii britanici operează pro bono în România, noi le asigurăm doar biletele de avion, cazarea şi consumabilele necesare pentru intervenţiile chirurgicale. Printre ei se află şi un medic român stabilit în Marea Britanie. Practic, ei vin în timpul lor liber ca să ne ajute. În plus, la operaţii vor asista mai mulţi tineri medici români. În acest moment, în ţară avem doar doi specialişti, unul la Cluj şi altul la Târgu Mureş, dar ca o coincidenţă nefericită, ambii se află acum în concediu. Evident, nu este vina lor, normal ar fi ca într-o ţară întreagă să avem mult mai mulţi specialişti”, a adăugat Costache.
 
Tot în acest an, la Sibiu ar urma să ajungă şi o echipă de medici din Stuttgart (Germania). La fel ca şi britanicii, nemţii colaborează cu fundaţia Polisano şi vin în România pentru a ajuta la cazurile dificile. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: