Locotenentul protestatar a trecut cu brio toate testele din Armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit rapoartelor de evaluare încheiate în cei trei ani de când Alexandru Gheorghe a fost încadrat ca ofiţer la Unitatea Militară din Câmpia Turzii, verdictul evaluatorilor a fost mereu acelaşi: apt. De fiecare dată a primit calificativul „Foarte bun".

„De o competenţă profesională remarcabilă, un devotament şi o implicare continuă în bunul mers al compartimentului pe care îl conduce, a respectat cu stricteţe măsurile de securitate şi protecţie a documentelor clasificate, a respectat şi aplicat legea în toate acţiunile întreprinse" - astfel a fost descris, în rapoartele încheiate în urma evaluărilor semestriale, timp de trei ani, locotenentul Alexandru Gheorghe, cazul căruia va fi analizat, în faţa Consiliului de Judecată, în data de 6 februarie.

Singura recomandare care i s-a făcut de către evaluatori a fost, aşa cum reiese din fişele de apreciere anuale, aceea ca ofiţerul „să acorde, pe viitor, o mai mare atenţie dezvoltării capacităţii de adaptare şi să-şi îmbunătăţească comportamentul în relaţiile cu ceilalţi".

Tânărul a ajuns în atenţia superiorilor săi după ce a participat la protestele din Piaţa Universităţii din Capitală îmbrăcat în uniformă militară, fără să fi obţinut, în prealabil, aprobarea pentru a se deplasa la Bucureşti. Ulterior, acesta a propus o soluţie radicală pentru ca România să iasă din criză: Armata să preia administrarea ţării timp de o lună şi să supravegheze organizarea unor alegeri democratice.

„Orice persoană liberă este normală prin definiţie"

Părerile specialiştilor civili - psihologi şi psihiatri - sunt împărţite în ceea ce priveşte „greutatea" testelor psihologice efectuate în cadrul Armatei. În timp ce unii critică superficialitatea acestora, alţii susţin că ele sunt mult mai serioase şi mai elaborate decât cele uzuale.

„Testele diferă. Cele din Armată sunt elaborate pe mai multe funcţii. De exemplu, cei care pleacă în Afganistan sunt supuşi unor teste mai grele. Testele psihologice realizate de psihologii civili sunt axate mai mult pe patologie", explică prof. univ. Ioana Micluţia, şeful Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean Cluj. În opinia acesteia, „nu este corect să diagnostichezi pe cineva după 5 minute în care l-ai văzut la televizor". „Orice persoană liberă este normală prin definiţie", arată psihiatrul. Ioana Micluţia crede că locotenentul de la Câmpia Turzii va fi supus la un examen psihiatric amănunţit.

Pe de altă parte, psihiatrul Remus Trăistaru este de părere că „nu putem cunoaşte niciodată limitele unui om. Când aceste limite sunt depăşite, este pus la încercare şi discernământul". „În cazul locotenentului, limitele au fost depăşite", crede psihiatrul. „Personal, cred că nu faptul că este militar l-a scos în stradă, ci întreaga sa problemă de viaţă. În cazul locotenentului, putem vorbi despre o reacţie acută de stres", adaugă Remus Trăistaru.

Armata nu are suficienţi psihologi

Preşedintele Colegiului Psihologilor din Cluj, Daniel David, este de părere că, în Armată, testarea se face mult mai complex decât în civilie, dar că este posibil să dea greş. „Poate apărea ceea ce se numeşte falsul negativ - adică cineva cu tulburări emoţionale este foarte posibil să nu fie identificat în urma evaluărilor", explică psihologul clujean. Pentru a minimiza falşii negativi, ar trebui, în opinia psihologului, ca fiecare unitate militară să aibă angajat câte un psiholog, care să urmărească evoluţia militarilor.

Locotenentului Alexandru Gheorghe i s-au adus la cunoştinţă, marţi, capetele de acuzare care stau la baza trimiterii acestuia în faţa Consiliului de Judecată, care se va întruni în data de 6 februarie.

EXCLUSIV Locotenentul Alexandru Gheorghe: „Dacă va fi să ies vreodată din sistem, nu o voi face pe uşa din dos!"

Locotenentul Alexandru Gheorghe: „Sunt urmărit!"

DEZBATERE ADEVĂRUL Omul care a împărţit românii în două: Alexandru Gheorghe. Este de condamnat sau de lăudat gestul militarului?

De ce este erou locotenentul Alexandru Gheorghe

Falsul erou cu epoleţi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite