INTERCEPTĂRI Primarul Clujului, la mâna mituitorilor. Recomandări false emise de Primărie

INTERCEPTĂRI Primarul Clujului, la mâna mituitorilor. Recomandări false emise de Primărie

Sorin Apostu (stânga) şi Călin Stoia au fost arestaţi preventiv

Primarul suspendat al Clujului a intervenit de urgență, în septembrie, pentru ca societatea Brantner-Vereș să primească de la Primărie o recomandare de care avea nevoie urgentă pentru a participa la o licitație în Argeș. Cu o zi înainte, Apostu refuzase să se emită documentul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii DNA arată în rechizitoriu că, pentru a îndeplini condiţiile prevăzute în caietul de sarcini al respectivei licitaţii, recomandarea trebuia să cuprindă date privind „experienţa anterioară" şi „capacitatea economică", astfel că, la o primă solicitare din partea reprezentanţilor Brantner-Vereș adresată Primăriei Cluj-Napoca la data de 15 septembrie 2011, Sorin Apostu a refuzat semnarea actului.

Apostu nu a cheltuit niciun leu din salariul său de primar!

A doua zi, la solicitarea lui Călin Stoia, directorul societății, o angajată Brantner-Vereș i-a pregătit acestuia actele pentru recomandări în ambele variante (cu „experienţă anterioară" şi fără „experienţă anterioară", deşi Primăria municipiului Cluj-Napoca se afla, prin încheierea contractului din iulie 2010, la prima experienţă de concesionare a serviciilor de salubrizare, anterior ele fiind liber concurenţiale pe piaţă, fără implicarea administraţiei locale).

Convorbiri telefonice interceptate

La doar o zi după refuzul primarului de a semna recomandarea, Stoia l-a contactat telefonic pe linia dedicată și au stabilit o întâlnire la Primărie. Înainte de a ajunge însă la biroul primarului, Stoia a făcut o scurtă vizită și acasă la soţia acestuia, unde a primit factura din luna septembrie 2011 pentru presupusele consultații juridice, ca să se ocupe de plată.

Mita de la Carrefour a fost negociată „la sânge" chiar de primarul Clujului. Apostu a primit de la Carrefour 13.600 de euro

„Deşi anterior inculpatul Apostu Sorin a tratat cu refuz solicitarea Companiei Brantner-Vereș, după întâlnirea cu inculpatul Stoia Călin nu au mai existat impedimente pentru emiterea actului necesar. Recomandarea Primăriei Cluj-Napoca a fost eliberată în aceeaşi zi, 16 septembrie 2011. Şi, probabil pentru a nu fi întâmpinate probleme la licitaţia din Argeş, recomandarea a fost eliberată în ambele variante, cu şi fără experienţă anterioară", se arată în rechizitoriu.

15.09.2011, ora 10.46, când T. A., angajata Brantner-Vereș, l-a anunţat pe inculpatul Stoia Călin (S.C.M.) despre problemă:

T. A.: Bună ziua. Mă scuzaţi, domnu' Stoia, avem o mică problemă. Trebuie să ziceţi dumneavoastră cum să facem.
S. C. M.: Ce?
T. A.: Am făcut recomandarea pentru Primăria Cluj. Am scos din două componente perioada aia înainte de contractul de concesiune şi după, c-avem nevoie pentru 2008, 2009, 2010, ştiţi, ca să avem cifra asta.
S. C. M.: Da.
T. A.: Domnu' Apostu semnează doar pentru perioada după ce s-a semnat contractul de concesiune.
S. C. M.: De ce, cine-o zis asta?
T. A.: A fost acolo M. şi ieri şi G... chestia asta doar azi am aflat. Deci acuma ori vorbiţi dumneavoastră şi trec doar aceşti ani 2008, 2009 pe piaţă, da' aşa am trecut că în acest an pe piaţa liberă, în baza contractelor directe s-a desfăşurat..., fără cifra de afaceri, ori fac cu tabelul de sus doar pe contract de concesiune.
S. C. M.: Stai numa' un pic, deci s-o dus cu ele acolo G. şi  i-o zis că nu semnează
T. A.: Pe G., el s-o întâlnit cu el şi l-o trimis jos, domnu' Apostu la domnu' V. P. să vorbească prima dată cu V. P., care nu era acolo în birou. După care G. o dat la domnu' M., M. s-o dus şi ieri, i-au zis că azi să mergem că azi-dimineaţă se semnează. Acum M. o zis că doar pentru contractul de concesiune se semnează. P. o semnat.
S. C. M.: Şi cine-o zis asta, P. sau primarul?
T. A.: Primarul, că P. o semnat.
S. C. M.: P. o semnat, da?
T. A.: Îhm.
S. C. M.: No, lasă... aduceţi-mi-le mie mâine dimineaţă şi le iau eu.
T. A.: Da' ziceţi-mi să pregătesc totuşi.
S. C. M.: Păi cum să pregăteşti? Cum le-ai pregătit pân-acuma, las' că mă duc eu şi vorbesc cu el.
T. A.: Deci pun doar 2008, 2009, 2010 şi din 2010 contractul de concesiune sau să fac şi-o altă variantă pentru orice?
S. C. M.: Fă şi altă variantă, mă duc cu două.

16.09.2011, ora 09.05, folosind telefoanele dedicate pentru contact, inculpatul Stoia Călin (S.C.) l-a apelat pe inculpatul Apostu Sorin (A. S.):

S. C.: Bună dimineaţa.
A. S.: 'Mneaţa.   
S. C.: Pot să vin pân' la tine?
A. S.: Ăăăă... nu, pe la 10 şi jumătate...
S. C.: La 10 jumate?
A. S.: Da.
S. C.: OK, la 10 jumate-s acolo.

16.09.2011, ora 09.35, folosind numărul de apel obişnuit, inculpatul Stoia Călin (S.M.C.) a apelat-o pe învinuita Apostu Monica (A. M.):

S. M. C.: Ia zi-mi, tu eşti acasă aşa în următoarea jumătate de oră?
A. M. U.: Da, sunt până la 10 şi-un sfert.
S. M. C.: No, te rog să m-aştepţi şi pe mine un pic.
A. M. U.: Te-aştept, te-aştept.

Pisica moartă, în curtea... viceprimarului

În cele din urmă, după întâlnirea dintre Apostu și Stoia, recomandarea a fost semnată pentru Sorin Apostu de către viceprimarul Laszlo Attila care, audiat fiind, a arătat că a semnat aceste acte deoarece i-au fost dispuse spre semnare de către primar şi nu şi-a ridicat niciun moment vreun semn de întrebare asupra lor, asupra corectitudinii datelor inserate sau că ar exista vreun interes legat de emiterea lor.

Procurorii DNA Cluj concluzionează: „nu putem decât să observăm astfel abilitatea inculpatului Apostu Sorin care, în mod evident, a refuzat iniţial să elibereze actul solicitat de compania Brantner-Vereș (anterior datei de 16 septembrie 2011), iar după intervenţia inculpatului Stoia Călin, a acceptat chiar emiterea în ambele variante, făcând demersuri ca recomandările să fie duse la mapă viceprimarului. Nu putem omite faptul că, audiat cu privire la acest aspect, inculpatul Apostu Sorin a negat orice implicare, arătând nu ştie absolut nimic legat de emiterea actelor respective".

Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, dar şi soţia acestuia, avocatul Monica Apostu, şi oamenii de afaceri Călin Stoia şi Aspazia Droniuc au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, joi, pentru fapte de corupţie, dosarul fiind trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj.        


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările