FOTO „Casa” de pe bloc, premieră clujeană în urbanismul din România

FOTO „Casa” de pe bloc, premieră clujeană în urbanismul din România

"Casa" va fi înconjurată de un părculeţ. FOTO: Remus Florescu

Extinderea unui cămin de bătrâni din cartierul clujean Zorilor a creat o situaţie nouă în urbanismul din România: o casă a apărut la ultimul nivel al unui bloc cu trei etaje. Mai mult, asociaţia care administrează azilul va amenaja aici un părculeţ cu iarbă, arbuşti şi flori. În construcţia autorizată de Primărie nu va locui totuşi nimeni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ştirea despre un chinez care şi-a construit o vila de lux deasupra unui bloc de locuinţe de 26 de etaje din Beijing a făcut, în vara anului trecut, înconjurul lumii. La Cluj-Napoca, în acelaşi an, dar cu câteva luni înainte, începea extinderea căminului social „Sfântul Kamil”, pe o stradă nouă a oraşului, Mircea Eliade, din cartierul Zorilor. 

La fel ca în mai toate zonele nou construite ale capitalei Ardealului şi pe această stradă urbanismul este cel puţin „original”: casele se învecinează cu blocurile într-o frenezie haotică de culori, înălţimi şi forme. 

Totuşi, de câteva luni a apărut o nouă „realizare” arhitectonică, în premieră în România: o casă fost construită la ultimul etaj al blocului cu trei niveluri ridicat de Asociaţia Maghiară a Handicapaţilor Motori – Cluj, cea care administreată azilul de bătrâni Kamil, aflat la câţiva metri. 

Casa liftului nu e acasă 

Văzută de sus, construcţia arată extrem de ciudat: o casă în adevăratul sens al cuvântului a fost ridicată la ultimul nivel al unui bloc. Realitatea este diferită, însă, ne explică, cu o voce blândă, Tokay Rozalia Anna, fondatoarea căminului social Sfântul Kamil şi cea care administrează şi noua clădire.

 „Ce vedeţi la ultimul etaj nu e o casă făcută pentru a locui cineva în ea, ci găzduieşte casa liftului. Pentru că în noua clădire vor locui şi persoane în vârstă care vor fi deplasate în scaune cu rotile, am avut nevoie de spaţiu mai mare. Astfel, liftul fiind mai mare am făcut o construcţie mai mare care să adăpostească casa liftului. Apoi pe acoperiş vom amenaja un parculeţ, unde locatarii se vor putea relaxa”, a susţinut directoarea. Ideea i-a venit din Austria. „Acolo, la ultimele etaje ale blocurilor sunt amenajate grădini foarte frumoase cu privelişti superbe”, explică Tokay. Astfel, imobilul nou, care are demisol, parter şi un etaj va fi împărţit în două corpuri. 

„Într-o parte vor locui vârstnicii, iar în cealaltă parte, mame, tinere sau vârstnice, aflate în nevoie, abandonate sau însărcinate. Apoi, vom face o creşă sau o grădiniţă pentru copii. Esenţa proiectului este să permită copilului să-şi caute o bunică de zi, iar bătrânii să-şi caute nepoţi, într-o atmosferă plăcută”, spune Tokay Rozalia Anna. „Casa” de la ultimul etaj găzduieşte casa liftului, dar şi două culoare, unde se ajunge pe scări. Fiecare corp al imobilului are propria scară şi propria ieşire pe terasă. În total, "casa" are circa 15-20 de metri pătraţi, din care doar pe circa 10 metri pătraţi se poate amenaja un spaţiu comun.

„Ce vedeţi la ultimul etaj nu e o casă făcută pentru a locui cineva în ea, ci găzduieşte casa liftului. Pentru că în noua clădire vor locui şi persoane în vârstă care vor fi deplasate în scaune cu rotile, am avut nevoie de spaţiu mai mare. Astfel, liftul fiind mai mare am făcut o construcţie mai mare care să adăpostească casa liftului.

Tokay Rozalia Anna, fondatoarea căminului Sfântul Kamil

 

Povestea casei de pe bloc 

Iniţiativa Asociaţiei Maghiare a Handicapaţilor Motori – Cluj este lăduabilă, mai ales că o mare parte dintre servicii vor fi prestate gratuit. Azilul de bătrâni Kamil funcţionează din 2001 şi de atunci pe aici au trecut circa 450 de pensionari. Din 2008, Asociaţia primeşte şi ajutoare de la Consiliul Local Cluj-Napoca. În 2010, una dintre pensionarele care au locuit aici ani buni a donat Aosociaţiei o consistentă sumă de bani pentru a ridica un alt cămin. 

„Doamna nu a avut copii şi a vrut să fie o clădire unde vor locui copii. Atunci ne-am gândit să facem acest nou cămin, în premieră în Cluj, unde se copiii să-şi găsească bunici”, a susţinut Tokai. Directoarea a precizat că până acum a investit 400.000 de euro, însă mai are nevoie de circa 100.000 de euro pentru a finaliza construcţia. Ea susţine că imobilul are autorizaţie de construire valabilă şi totul s-a făcut cu respectarea acesteia. Declaraţiile ei sunt confirmate de oficialii Primăriei.

„Fundatia are autorizaţie de construire D+P+2E, 1112/09.09.2010”, se arată într-un răspuns adresat către Adevărul de Primărie. De asemenea, municipalitatea mai susţine: „In prezent, această construcţie se află în litigiu, urmând că după soluţionarea acestuia, să luăm masurile care se impun”. Însă, litigiul nu are legătură cu casa de pe bloc, ci se referă la faptul că prin construcţia noua s-ar fi blocat accesul la terenul unor vecini, au precizat reprezentanţii Primăriei. 

Sipos János, de la firma Haz Construct, cea care a construit imobilul, a susţinut: „Noi am construit imobilul conform cu proiectul aprobat de Primărie. Nu ştiu de ce au proiectat aşa de mare casa liftului, vorbiţi cu proprietarul”. Cu siguranţă că reprezentanţii Asociaţiei care a ridicat construcţia au fost de bună-credinţă încercând să asigure celor care vor fi găzduiţi în noul cămin cele mai bune condiţii. Problema este că aceste proiecte ar trebui monitorizate cu atenţie de Primărie şi modificate pentru a nu rezulta aberaţii urbanistice. În acest caz municipalitatea a aprobat construcţia, deci orice modificare a proiectului este aproape imposibilă.

Imagini din aceeasi galerie
  • Interiorul casei trebuie finisat. 
  • Directoarea căminului Sfântul Kamil, Tokai Rozalia Anna 
  • Panoramă de pe bloc 
  • Panoramă de pe bloc 
  • În partea din faţă este căminul Sfântul Kamil, iar în stânga, noua construcţie 
  • Imagine de pe Google Earth 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările