FOTO Cum ajungi să faci internship la Google sau Youtube: „Sunt foarte mulţi români care lucrează în IT în afara ţării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Trîmbiţaş a fost într-un internship în SUA FOTO Arhivă Personală
Petru Trîmbiţaş a fost într-un internship în SUA FOTO Arhivă Personală

Petru Trîmbiţaş şi Bianca Costin, doi olimpici şi foşti studenţi din Cluj, şi-au petrecut vara într-un internship la Google şi Youtube, în California. Au vizitat Studiourile Universal şi au filmat tutoriale pentru proiectele lor personale.

GALERIE FOTO

Pasionaţi de educaţie şi având proiecte personale în domeniu, Petru Trîmbiţaş şi Bianca Costin, doi tineri din Cluj-Napoca, au fost vara asta la un internship în Statele Unite ale Americii. El a scris cod pentru Google, în Los Angeles, iar ea a făcut parte dintr-o echipă Youtube – care aparţine de Google –, în Mountain View, California, care s-a ocupat de căutare vocală (în engleză se numeşte „voice search“). 

Cele trei luni au fost o adevărată aventură pentru ei: au îmbinat munca şi distracţia şi au reuşit să viziteze Studiourile Universal cu platourile unde s-a turnat „Harry Potter“, au văzut maşinile folosite în seria „Furios şi iute“, au filmat tutoriale pentru proiectele lor personale de pe acoperişul clădirii Google din San Francisco, dar şi cu celebrul pod-simbol Golden Gate în spate.

bianca costin si petru trimbitas foto arhiva personală

Petru şi Bianca  FOTO: arhivă personală

Nu e primul lor internship peste hotare. Petru a mai fost la două experienţe de acest gen în New York, una la Facebook, iar cealaltă la Palantir, o companie de IT din SUA. Iar Bianca a mai luat parte la internshipuri Google, unul în Elveţia şi al doilea tot în Mountain View, California, ca acum.

Cei doi tineri sunt din Cluj şi au proiecte educaţionale împreună: au fondat Learnhouse, un loc unde le predau altfel Matematica şi Informatica elevilor de gimnaziu şi de liceu, iar unii dintre învăţăceii lor au reuşit să ia medalii la olimpiade naţionale şi internaţionale. Cea mai recentă investiţie a lor se numeşte WellCode şi e o platformă educativă, cu circa 9.000 de pasionaţi, unde se poate învaţă informatică de la zero.

Recomandările sunt importante

Petru îşi dorea din liceu să meargă într-un internship, din pricina pozelor postate pe Facebook de colegii mai mari. Procedeul de a te înscrie la un astfel de schimb de experienţă pare simplu. Se face un CV de o pagină în care se pun cele mai importante realizări din informatică şi apoi fie se aplică online pe site-ul companiei, fie se apelează la o cunoştinţă ce lucrează la respectiva firmă să facă o recomandare. 

„E mult mai indicat să aplici pe bază de recomandări, deoarece companiile se gândesc că dacă cineva a fost suficient de bun încât să treacă de interviuri, sigur va mai avea prieteni la fel de buni ca el. Sunt foarte mulţi români care lucrează în IT în afara ţării şi sunt foarte de treabă şi te ajută“, consideră Petru.

Tot el subliniază că un aspect ce cântăreşte mult în CV e legat de activităţile extraşcolare din domeniul ştiinţelor exacte. Cei cu şansele cele mai mari de reuşită sunt participanţii la olimpiade şi la concursuri studenţeşti. „Vor să vadă că eşti pasionat de programare şi aceste activităţi indică acest lucru. În plus, contează mult şi proiectele personale: aplicaţii pe care le creezi în timpul liber. Cu cât sunt mai complicate din punct de vedere tehnic, cu atât mai bine“, adaugă tânărul.

De regulă, la un internship, fiecare primeşte, la început, un proiect pe care va lucra şi o persoană din companie îl va ghida pe parcurs. Bianca spune că acea persoană e asemenea unui mentor la care se apelează când se ajunge într-un impas: „E practic şeful tău, el va fi şi cel care la finalul internshipului îţi va evalua abilităţile tehnice, abilitatea de a lucra în echipă. Proiectul pe care îl primeşti îl împarţi în task-uri pe care le poţi termina până la finalul internshipului şi lucrezi la ele în mare singur“.

bianca costin si petru trimbitas foto arhiva personală

Bianca Costin a făcut un internship la Youtube, parte din Google  FOTO: arhivă personală

Săptămânal sunt întâlniri cu acest mentor unde internul spune ce a reuşit să facă, dacă a întâmpinat greutăţi şi se discută cum să se continue munca.

Picnic uriaş pentru angajaţii Google

Petru a lucrat pe un proiect care se ocupă cu monitorizarea sistemelor Google şi, în mare parte, a scris cod. Scara la care rulează programele Google, explică tânărul, este imensă şi din această cauză este nevoie de sisteme de monitorizare care să ajute inginerii să se asigure că totul merge aşa cum ar trebui. „Doar pe Youtube se încarcă o mulţime de video-uri în fiecare secundă, deci au nevoie de foarte mult spaţiu de stocare“, subliniază el.

„E al treilea internship pe care l-am făcut la ei şi mi-a plăcut dinamica echipelor şi cultura deschisă din companie. Mi s-a părut foarte interesant cum puteai să comunici cu aproape oricine de acolo, să îi scrii un mesaj cu întrebări, să te întâlneşti cu ei la prânz“, mărturiseşte Bianca. Ea a făcut parte din echipa de Youtube Search şi a lucrat pe partea de căutare vocală.

Pe lângă activităţile de birou, cei doi tineri români au avut parte şi de diverse activităţi recreative. Petru povesteşte cum în august a fost închiriat un parc întreg din Los Angeles ca să se organizeze un picnic pentru toţi angajaţii Google de acolo: „În cea mai mare parte a timpului am lucrat, dar de fiecare dată când am participat la activităţi organizate de ceilalţi, am simţit că toţi se străduiau să ne ofere o experienţă cât mai bună“.

Cu echipele de la muncă au vizitat Studiourile Universal. De o altă experienţă interesantă au avut parte la o şcoală din California unde le-au vorbit elevilor despre ce înseamnă o carieră în tehnologie. Bianca a făcut voluntariat cu echipa şi într-un parc public unde au aranjat plante, iar acest gen de activităţi sunt motivante pentru angajaţi şi pentru participanţii la internship-uri.

bianca costin si petru trimbitas foto arhica personală

Bianca Costin   FOTO: arhivă personală

Sindromul impostorului: „Simţi că nu eşti suficient de bun“

Pentru Bianca, campusul Google din Mountain View aduce cu un orăşel unde a avut cam tot ce i-a trebuit. „Dacă ai badge-ul de angajat poţi intra în birou la orice oră din zi şi din noapte. Chiar m-am distrat când mi-am dat seama, într-o zi, că mă simt ca acasă, mai ales că, la un moment dat, mi-am scăpat badge-ul pe jos în clădire chiar înainte să se închidă uşa şi lăsasem o mare parte dintre lucruri la birou, a trebuit să merg acasă fără ele şi să le recuperez a doua zi“, povesteşte tânăra.

Recunoaşte, însă, că poate fi, uneori, intimidant să fie înconjurată de oameni mult mai buni decât ea sau care au mult mai multe realizări. Leagă asta de ceea ce se numeşte „sindromul impostorului“: „Simţi că nu eşti suficient de bun din cauză că te compari cu ceilalţi, iar asta îţi poate afecta mult starea de bine. Ce spun aici era adevărat mai mult la primul internship, acum îmi dau seama unde mai am de lucrat şi mă străduiesc să îmi accept punctele slabe şi să lucrez la ele. Am discutat cu mai mulţi colegi despre asta şi o mare parte au trecut prin aceleaşi probleme“.

Aventura de la Google i-a ajutat să se simtă bine pentru că, zic amândoi, au fost înconjuraţi de oameni de la care au avut ce învăţa, iar asta le-a dat curaj să lupte în continuare pentru visele lor.

„O lecţie pe care am învăţat-o greu e că, deşi host-ul (n.r. – mentorul în cadrul internship-ului) te evaluează la final, tot nu e ca la şcoală, unde ţi se dau note şi ai un profesor. Aici e important să ştii să lucrezi în echipă, să comunici cu oamenii şi să fii sincer când ceva nu merge şi ai nevoie de ajutor“, concluzionează Bianca.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Manualul care lipseşte şcolilor din România: site-ul inovativ care te învaţă informatică gratuit a fost creat de patru tineri din Ardeal

Doi tineri din Transilvania au creat wellcode.ro, o platformă unică în România de unde oricine poate învăţa informatica de la zero. Informaţiile sunt structurate cu ajutorul unor specialişti în Pedagogie, în aşa fel încât învăţatul să nu fie o povară. Pe lângă lecţii, există probleme şi chestionare (quizz-uri) care îi verifică pe cursanţi şi se asigură că au înţeles informaţiile.

Stagiarii români la Google şi Facebook întorşi acasă să schimbe mentalităţi: „În România, dacă pui o întrebare, lumea crede că eşti prost“

Un grup de cinci foşti olimpici, actualmente studenţi, masteranzi şi doctoranzi la matematică şi-au propus să-i înveţe pe copii să descopere farmecul matematicii şi informaticii. Ei vor să arate elevilor că profesorul care predă poate fi nu numai un dascăl, ci şi un prieten care încearcă să le explice modul în care cele două discipline şcolare ar trebui privite ca un instrument util pentru viitorul lor profesional.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite