Şi pe Sorin Apostu l-a lovit inspiraţia în puşcărie. Ex-primarul Clujului a scris prima carte, care-i va uşura pedeapsa pentru corupţie cu o lună

Şi pe Sorin Apostu l-a lovit inspiraţia în puşcărie. Ex-primarul Clujului a scris prima carte, care-i va uşura pedeapsa pentru corupţie cu o lună

Sorin Apostu a fost condamnat pentru luare de mită. FOTO: Mediafax

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, o ia pe urmele lui Adrian Năstase: el a terminat prima carte scrisă în petinenciar intitulată "Producerea preparatelor din carne". Redactarea cărţii îi va aduce fostului edil reducerea pedepsei cu o lună de zile. Sorin Apostu are de ispăşit o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni de închisoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Producerea preparatelor din carne” este titlul primei cărţi scrise după gratii de fostul primar al Clujului Sorin Apostu, relatează ziardecluj.ro. Apostu a început să lucreze la carte în octombrie 2013 şi a avut la dispoziţie câte şase ore pe săptămână, petrecute la clubul deţinuţilor. În tot acest timp, fostul primar a avut acces la un calculator - fără conexiune la Internet – şi la o bibliotecă. Apostul a fost cadru didactic la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Veterinare din Cluj-Napoca până în momentul pronunţării hotărârii de condamnare, iar înainte de a fi primar, el a fost director la Direcţia Sanitar-Veterinară Cluj.
 
Reducerea pedepsei cu o lună
 
Odata cu publicarea lucrării la Editura Europrint, fostul primar va beneficia de reducerea cu o lună a pedepsei primite, relatează sursa citată care mai arată că Apostu este propozabil pentru liberare conditionata în data de 5 august 2016, însa el îşi mai poate reduce din pedeapsa, prin alte activitati desfasurate la penitenciar. Fostul edil a fost închis din vara anului trecut pentru instigare la spălare de bani, trafic de influenţă şi instigare la fals sub semnătură privată. El are de işpăşit 4 ani şi 6 luni de închisoare, din care se vor scădea aproape 12 luni, perioada în care a fost arestat preventiv. 
 
Dosarul Apostu 
 
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit, în iulie 2014, pedeapsele de patru ani de închisoare pentru luare de mită de la omul de afaceri Călin Stoia, trei ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spălare de bani, în formă continuată şi opt luni de închisoare pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Instanţa a stabilit ca Apostu să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare, la care a adăugat un spor de şase luni. Din această perioadă se vor scădea cele circa 11 luni în care fostul primar a fost arestat preventiv, deci edilul va executa efectiv 3 ani şi 5 luni.  
 
Dosarul Apostul a început în noiembrie 2011, când  DNA anunţa începerea urmăririi penale împotriva lui Sorin Apostu, pe atunci primar al Clujului, acuzat fiind de luare de mită în formă continuată, pentru facilitarea încheierii unor contracte de salubrizare şi de asigurare a parcului auto subordonat Consiliului Local Cluj. Edilul a stat în arest preventiv 11 luni, începând din septembrie 2011. În iulie 2013, fostul primar a fost condamnat de Curtea de Apel Mureş la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă şi pentru instigare la fals sub semnătură privată. Edilul a scăpat de acuzaţia de luare de mită, în sumă de 127.000 de euro, adusă de procurori. 
 
Mită pentru contracte – 127.000 de euro 
 
Fostul edil de Cluj este acuzat de DNA că a luat mită 127.052 de euro. În perioada 2010-2011, omul de afaceri Călin Stoia, în calitate de administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A., i-ar fi dat fostului primar Sorin Apostu suma de 45.000 de euro, pentru ca acesta să-i favorizeze firma în obţinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca. Potrivit aceluiaşi rechizitoriu al DNA, denunţătoarea Aspazia Droniuc a susţinut că i-a dat mită primarului pentru a obţine contracte de asigurare a parcului auto al regiei de transport în comun. "Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Sorin Apostu a angrenat-o în activităţile sale şi pe soţia sa, inculpata Monica Undina Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, astfel că banii pretinşi ca obiect al infracţiunilor de corupţie erau primiţi prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanţă", arăta DNA.
 
Citeşte şi:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările