Expert în sănătate publică, despre eşecul vaccinării în România: „Guvernul nu şi-a bătut capul cu imunizarea populaţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Cherecheş insistă asupra faptului că doar o campanie bună de vaccinare poate salva lumea de pandemie. FOTO Facebook
Răzvan Cherecheş insistă asupra faptului că doar o campanie bună de vaccinare poate salva lumea de pandemie. FOTO Facebook

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş critică autorităţile pentru eşecul campaniei de vaccinare şi avertizează că valul 4 al pandemiei se apropie. Vaccinurile reprezintă singura armă  în luptă cu pandemia, iar bătălia, în acest moment, e departe de a fi câştigată, spune el.

Profesor universitar în SUA la Iowa University şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Răzvan Cherecheş vorbeşte, într-un interviu pentru „Adevărul“, despre armele pe care le au autorităţile la îndemână ca să limiteze proporţiile valului 4, analizează motivele care au dus la eşecul campaniei de vaccinare şi explică de închiderea economiilor nu mai reprezintă o opţiune nicăieri, cel puţin în Europa.

Adevărul: Într-o perioadă în care aproape peste tot în lume valul 4 îşi face simţită prezenţa, situaţia de la noi este mult mai bună, deşi avem un procent mai redus din populaţie vaccinat. Care ar fi explicaţia?

Răzvan Cherecheş: Aşa cum s-a văzut şi când au apărut celelalte valuri, ciclurile de la noi nu s-au suprapus cu cele din majoritatea Europei, iar cel mai bun exemplu e primul val, de la începutul lui 2021. În momentul de faţă suntem între valuri, stăm cumva pe o „coadă” liniştită, nu avem transmitere comunitară, iar situaţia este într-adevăr una bună. Dar asta nu înseamnă, din păcate, că lucrurile vor rămâne la fel şi în următoarele săptămâni.

Cum va arăta valul 4

- Asta înseamnă că valul 4 este inevitabil?

Da, valul 4 este o certitudine. În următoarele săptămâni vom vedea creşteri treptate, iar din toamnă, când oamenii se întorc la muncă şi se face rece, vom avea şi mai multe cazuri de COVID-19.

- Va fi un val comparabil ca amploare cu cele anterioare?

Valul 4 va fi mai mic decât cele anterioare, chiar dacă până acum campania de vaccinare a fost departe de a fi o reuşită. Dar chiar şi aşa, 30% din populaţie este vaccinată, iar asta va conta.

- S-a vorbit foarte multe pe marginea faptului că şi cei vaccinaţi se pot îmbolnăvi, că şi în cazul lor se pot înregistra cazuri grave. Cum vedeţi dumneavoastră aceste lucruri? 

Este adevărat, în anumite cazuri se pot îmbolnăvi şi cei vaccinaţi. Tulpina Delta e ceva mai rezistentă la vaccin, însă şi în cazul acestei mutaţii vaccinurile îşi fac treaba. În principiu, cei vaccinaţi sunt protejaţi şi nu fac boala, iar dacă totuşi o fac, vor face forme uşoare sau în cel mai rău caz forme medii. Deci vaccinurile îşi fac treaba, iar asta e cu adevărat o veste bună.

- S-a spus că valul 4 va fi un val al celor nevaccinaţi, aşa cum s-a exprimat şi doctorul Faucci. Ar trebui introdusă obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii?

Nu, nu cred că este cazul în acest moment. Avem într-adevăr câteva ţări care au luat această decizie. E exemplul Franţei, care va obliga tot personalul sanitar să se vaccineze, iar accesul la anumite evenimente va fi permis doar celor vaccinaţi. Toată Europa e cu ochii pe Franţa, toţi vor să vadă dacă va funcţiona modelul francez, iar dacă da, probabil că îl vor urma. 

„Campaniile de promovare a vaccinării, inexistente“

- Şi ce arme au autorităţile, în acest moment?

Autorităţile ar trebui să se asigure că românii se vaccinează, ar trebui să-i convingă să facă acest lucru. Însă autorităţile au eşuat, nu au fost capabile să facă acest lucru. Campaniile de promovare a vaccinurilor au fost incoerente, ca să nu zic inexistente. E un paradox că într-o ţară în care atunci când e vorba de politică, de campanii electorale, lucrurile sunt atât de bine puse la punct, iar politicienii şi partidele lor beneficiază de campanii solide. În schimb, campania de promovare a vaccinării e ca şi inexistentă. Se pare că vaccinarea oamenilor nu reprezintă o prioritate pentru Guvernul României, altfel nu-mi explic ceea ce se întâmplă.

- Consideraţi că ar fi nevoie să se apeleze la restricţii exclusiv pentru cei care refuză să se vaccineze?

Nu sunt adeptul acestei idei, eu mai degrabă eu cred că lucrurile funcţionează când se apelează la stimulente, la motivaţie, la latura pozitivă. De exemplu, aş spune să se facă unele campanii cu tombolă, cu premii serioase. Să se dea o maşină pe săptămână, iar o dată pe lună să se dea o casă şi atunci s-ar înghesui oamenii. Şi s-ar putea găsi şi alte stimulente, inclusiv pentru cei din mediul rural. Lor le dai şase vaci premiu, identifici ce şi-ar dori şi asta le oferi. Din păcate, Guvernul Cîţu e preocupat exclusiv de politică, de alegerile din PNL, aşa că nu şi-a bătut capul prea mult cu vaccinarea.

- Există riscul ca situaţia să se agraveze în asemenea măsură încât să ajungem la un nou lockdown?

Sigur că deja există locuri unde numărul cazurilor a crescut mult, dar aşa cum se întâmplă şi în Marea Britanie, deşi sunt multe cazuri numărul morţilor este mult mai mic. Nu cred că se justifică o nouă închidere a economiilor, nici în România şi nici alte ţări. Soluţia e să vaccinăm oamenii şi să-i protejăm în acest mod. Totuşi e posibil ca local, în anumite regiuni sau în unele oraşe să se apeleze, dacă situaţia o va cere, la restricţii suplimentare. 

Vă mai recomandăm şi:

Românul care a contribuit la dezvoltarea serului de la Johnson & Johnson: „Lumea să se vaccineze cât mai repede, să nu mai existe adăpost pentru virus”

Virusolog, despre vaccinul împotriva COVID: „Scopul imediat nu e să-l găsim pe cel mai bun, ci pe cel mai rapid care dă rezultate“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite