Două zile de distracţie în Cluj. Festivalul 18+: desen subacvatic, labirint viu şi concerte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Club des Belugas urcă pe scenă în a doua zi a festivalului FOTO Organizatori
Club des Belugas urcă pe scenă în a doua zi a festivalului FOTO Organizatori

Festivalul 18+ îi aduce pe scenă pe 18 mai, în cea de-a doua seară a evenimentului, pe liderii nu-jazzului european, Club des Belugas.  Un abonament valabil pentru ele două zile costă 30 de lei, iar studenţii au reducere cinci lei.

După 12 ani de succes pe cele mai importante scene de jazz din lume, Club des Belugas nu mai au nevoie de nicio prezentare. Muzica lor jonglează creativ cu stilurile europene contemporane lounge şi nu-jazz, beaturile brazliene, black-soulul american şi ritmurile de swing specifice anilor '50, '60 şi '70.

Alături de cele 14 albume proprii lansate de trupă până în prezent, Club des Belugas a fost selectat de-a lungul anilor pentru a apărea pe mai bine de 700 de compilaţii din lume. Lideri ai scenei europene de nu-jazz, grupul numără sute de concerte în palmares şi continuă să inspire zeci de remixuri anual care abordează muzica lor.

AlgoRythmik şi Feindrehstar

După confirmarea a două nume sonore pe scena festivalului pentru seara de 18 mai, Club des Belugas şi Dunkelbunt and The Secret Swing Society, 18+ dezvăluie şi doi dintre artiştii care vor concerta în prima seară a evenimentului. AlgoRythmik (Franţa) şi Feindrehstar (Germania) vor face Cetăţuia să vibreze într-un show teatral. „Reţeta include atacuri electronice, stratch-uri caustice, un groove omniprezent , ornamente ghiduşe de funk, jazz şi afro, păpuşi, măşti, costume şi decoruri care promit să ne ducă pe altă planet“, susţin organizatorii.

Desen subacvatic într-un acvariu

Un acvariu imens urmează să fie amplasat pe Dealul Cetăţuii în incinta festivalului pentru a găzdui o şedinţă acvatică de desen. Artistul polonez Sebastian Grabowski prezintă la 18+ o instalaţie de desen subacvatic de aproximativ patru metri cubi, susţinând şi un workshop. Artistul spune că a creat instalaţia pentru a-i face pe oameni să experimenteze un alt mediu.

„Apa formează în jurul omului un fel de câmp protectiv. Presiunea îţi învăluie întreg trupul şi face ca până şi sunetele cele mai apropiate să pară ca şi cum vin de foarte departe. Într-un astfel de mediu omul devine mult mai conştient de propriul corp, de fizicalitatea sa. Inspiră, expiră. Limitarile pe care le simte în acest mediu îi dezvăluie noi posibilităţi de a se exprima. Însăşi mişcarea mâinii în timp ce desenează este schimbată. Trebuie să te lasi surprins de rezultatul muncii tale“, explică Grabowski.

Instalaţia face parte dintr-o serie de astfel de lucrări cu care artistul vrea să testeze potenţialul a diferite locuri şi medii de a influenţa actul creativ. Momentan, Grabowski lucrează la o sculptură muzicală destinată copiilor nevăzători. Sculptura vrea să-i ajute pe copii să construiască hărţi imaginare.

„Dacă vrei să simţi pe piele ta cum e să creezi sub apă, înscrie-te la workshop trimiţând un mail la adresa 18plusfestival@gmail.com cu titlul “workshop de desen subacvatic”. Pentru a participa, trebuie să ai minimum 18 ani. Instrumentele necesare şi costumul de scuba ţi le pregătim noi. Durată participare la atelier per persoană: aproximativ 20 minute“, anunţă organizatorii.

Pânză de 15 metri pătraţi

O pânză de aproximativ 15 metri pătraţi urmează să fie pictată de 15 artişti din toată ţara în cele două zile ale festivalului, în mijlocul publicului. Astfel, clujenii vor putea urmari întreg procesul de creaţie. Lucrarea colaborativă rezultată din acest experiment urmează să fie expusă ulterior evenimentului în mai multe oraşe ale ţării.

„Artişti din toată ţara sunt invitaţi să se înscrie la acest proiect. Pentru asta, doritorii trebuie să trimită până la data de 9 mai un e-mail la adresa 18plusfestival@gmail.com, ataşând CV-ul şi portofoliul personal sau detaliile unde pot fi vizualizate lucrarile din portofoliu. Lista finală a artiştilor selectaţi urmează sa fie publicată pe site-ul festivalului în data de 11 mai“, spun organizatorii.

Labirint viu

Dacă anul trecut a fost construit în incinta festivalului un labirint multisenzorial de 600 de metri pătraţi dedicat folclorului, anul acesta labirintul din cadrul 18+ prinde viaţă. În jur de 500 de persoane vor forma pereţii labirintului din cadrul celei de-a doua ediţii 18+.

Mai mult, traseul labirintului viu este foarte provocator ca nivel de dificultate. Labirintul este viu nu doar prin faptul că este format din oameni, ci şi prin faptul că forma sa este într-o continuă schimbare. Culoare se închid şi deschid în timp real înaintea şi în urma vizitatorului astfel încât traseul parcurs de un om nu este acelaşi cu cel parcurs de altcineva care îl vizitează, să zicem, peste jumătate de ora, şi chiar acelaşi vizitator, dacă decide să se întoarcă din drum s-ar putea să nu mai găsească aceleaşi căi deschise.

Festivalul 18+

Primii artişti confirmaţi la eveniment sunt Dunkelbunt and The Secret Swing Society, care vor concerta în premieră la Cluj pe Dealul Cetăţuii pe 18 mai, în cea de-a doua seară a festivalului. Aplaudat peste tot în lume de mai bine de un deceniu, Dunkelbunt este numit de New York Times „cel care a făcut tranziţia de la muzica electronică la sunetele balcanice“. 

The Secret Swing Society completează live act-ul perfect, ducându-l la un alt nivel. Energici, atipici, când subtili, când incisivi, se joacă fără teamă cu tot felul de instrumente pe scenă şi deschid urechile la un sunet nou.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite