Cum vrea Guvernul Dăncilă să „naţionalizeze“ Cluj Arena şi Sala Polivalenta din Cluj. Declaraţia care a inflamat administraţia locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Emil Boc făcea poze la Sala Polivalentă înainte de Europenele de Baschet. FOTO: PCN
Primarul Emil Boc făcea poze la Sala Polivalentă înainte de Europenele de Baschet. FOTO: PCN

Cluj Arena şi Sala Polivalentă din Cluj, unde are loc cel mai mare festival de muzică din ţară şi unde s-au desfăşurat ultimele meciuri de Fed Cup ale României, ar urma să fie trecute în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului. Declaraţia făcută de directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Cluj, Ovidiu Chifor, a scandalizat atât primăria locală, cât şi ministerul.

Ministerul Tineretului ar vrea să naţionalizeze Cluj Arena şi Sala Polivalentă, aflate acum în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj, respectiv a Primăriei Cluj-Napoca, a susţinut viceprimarul Clujului, Dan Tarcea. „Nu ştiu să existe un proiect clar în acest sens, dar am auzit această variantă de la un membru PSD (directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru  Tineret şi Sport Cluj  - Ovidiu Chifor-nr). Acesta a declarat pentru un ziar local că se doreşte preluarea Cluj Arena şi a Polivalentei”, a precizat Tarcea pentru „Adevărul”.
 

„Ziua de Cluj”  scria, la începutul săptămânii, despre dorinţa Ministerului Tineretului şi Sportului de a deschide la Cluj un complex sportiv naţional. Acesta ar urma să aibă în patrimoniu, iniţial, Sala sporturilor „Horia Demian”, sala de gimnastică „Sonia Iovan”, hotelul Stadion şi clădiri administrative ale Direcţiei de Sport şi Tineret Cluj. În a doua fază, complexul ar urma - potrivit directorului DJST, Ovidiu Chifor (PSD) - să preia în administrare Cluj Arena şi Sala Polivalentă, prin emiterea unei hotărâri de guvern.

„Statul e cel mai slab administrator”

„Nu e normal ca guvernul să ia considerare să preia aceste obiective construite din banii clujenilor, care funcţionează şi merg foarte bine. Eu sunt împotriva oricărei preluări de către Ministerul Tineretului şi Sportului a vreunui obiectiv sportiv. Putem fi parteneri la orice fel de construcţie, dar nu sunt de acord să preia Guvernul aceste obiective, deoarece este cel mai slab administrator”, a mai spus Tarcea pentru „Adevărul”.
 

Cât de buni administratori sunt autorităţile locale: faliment şi datorii  

Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România şi specialistul al cărui birou de arhitectură a proiectat Cluj Arena, a declarat, într-un interviu pentru „Adevărul” că a recomandat municipalităţii predarea stadionului  unei firme specializate spre administrare la fel cum se întâmplă cu marile arene din România. Consiliul Judeţean Cluj, proprietarul stadionului, a decis înfiinţarea unei firme a cărei conduceri a stabilit-o pe criterii de partid unor persoane fără expertiză în domeniu.

Rezultatul? În 23 august 2017, magistraţii Tribunalului Comercial au decis intrarea firmei care administra stadionul Cluj Arena SA în procedura de insolvenţă. Motivul: datorii de circa 3 milioane de euro, în special către Primăria Cluj-Napoca, care reprezentau taxe şi impozite locale neplătite. Stadionul de 30.200 de locuri a fost construit în anul 2011, cu o investiţie de 45 de milioane de euro fonduri locale şi guvernamentale (30%). Consiliul Judeţean a cerut insolvenţa firmei care administra stadionul şi a înfiinţat o direcţie în cadrul instituţiei care să se ocupe de gestionarea arenei.
 

Cât priveşte Sala Polivalentă, şi Consiliul Local Cluj-Napoca a ales aceeaşi formulă: o firmă condusă de oameni fără experienţă puşi pe criterii politice. Rezultatul: de la începerea activităţii firma merge pe pierdere.

Viceprimarul susţine că „este mulţumit” 

Viceprimarul Dan Tarcea refuză vehement ideea arhitectului Ţigănaş: „Nu arhitecţii trebuie să stabilească cum se administrează un stadion sau o sală de sport. Acesta este apanajul şi responsabilitatea Consiliului Local , a Consiliului Judeţean. Noi avem o firmă specializată, o societate privată al cărui acţionar este Consiliul Local. Suntem mulţumiţi de managementul Sălii Polivalente, nu pot să vă spun despre Cluj Arena. Noi suntem mulţumiţi: 95% din timpul anului sala e ocupată cu evenimente”.
 

Întrebat despre datoriile pe care în fiecare an le-a avut Polivalenta, Tarcea a replicat: „în contractul de mandat pe care l-am asumat se prevede că până în 2020 societatea poate să fie pe pierderi. Anul acesta, însă va fi pe profit”. 

Alcool la evenimente sportive

Una dintre soluţiile conducerii Polivalentei este să comercializeze băuturi alcoolice la evenimentele sportive organizate aici.
 

„Susţin această idee pentru că pe toate marile arene care fac performanţă, atât în Europa cât şi în SUA, este permisă vânzarea de băuturi alcoolice. Sala poate fi un centru de întâlnire pentru fani nu doar pentru cele 50-60 de minute cât durează un meci”, a spus Tarcea. El a precizat că aşteaptă un punct de vedere de la departamentul juridic al Primăriei pentru a vedea în ce măsură este legală comercializarea de băuturi alcoolice la evenimente sportive. 

Reacţia Ministerului Tineretului şi Sportului

Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a transmis următoarea precizare:

„În legătură cu informaţiile care au apărut în ultimele 24 de ore în presa din Cluj, referitoare la o aşa zisă naţionalizare a stadionului Cluj Arena şi a Sălii Polivalente din Cluj,  facem următoarele precizări:

-         MTS nu intenţionează să preia sub nici o formă nici proprietatea şi nici administrarea celor două baze sportive

-         Declaraţiile respective au fost făcute de către directorul executiv DJTS Cluj în nume exclusiv personal, fără ştiinţa MTS şi fără nici un temei legal

-         I s-a solicitat domnului director să precizeze că punctul său de vedere nu este împărtăşit de MTS şi nu reprezintă sub nici o formă MTS, cu rugamintea de a nu mai lansa astfel de idei şi subiecte care nu au legătură cu realitatea”. 

Citeşte şi

Cluj Arena a intrat în insolvenţă. Stadionul de 45 de milioane de euro a avut un management dezastruos

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite