Cum funcţionează aplicaţia revoluţionară care-ţi spune dacă eşti suspect de COVID-19. A fost dezvoltată voluntar la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de IT-işti din Cluj a dezvoltat sistemul COVID Monitor menit să reducă presiunea pe sistemul medical de urgenţă şi de pe centrele de triaj implicate în lupta COVID-19.

„COVID Monitor este un proiect pilot de pre-testare online a suspecţilor de SARS-CoV-2 utilizând Inteligenţa Artificială. Conceptul prevede stocarea unui număr mare de simptome şi diagnostice preluate din centrele de triaj ale spitalelor (date de antrenament) şi compararea modelului generat de ele cu auto-evaluarea furnizată de utilizatori online, rezultând un diagnostic prezumtiv”, se arată în descrierea proiectului realizat pe bază de voluntariat cu acordul Ministerului Sănătăţii si al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Site-ul unde pacienţii vor putea afla dacă au simptome de COVID-19 ar putea fi disponibil de săptămâna viitoare, spun iniţiatorii proiectului. 

 „Covid Monitor îşi propune identificarea pacienţilor cu risc crescut de SARS-CoV-2 utilizand un algoritm de inteligenţă artificială. Datele de intrare ale algoritmului sunt simptomele pacientilor pe de o parte, iar pe de alta parte o baza de informatii medicale provenite din centrele de triaj care testeaza COVID-19.  El nu detecteaza prezenta virusului in algoritm, doar un test specific poate sa o faca", susţine iniţiatorul proiectului, Dan Chiuzbăian.
 

Inteligenţa artificială în ajutorul medicilor      

În mod voluntar şi anonim, utilizatorul va introduce câteva date primare (simptome) într-o pagină web publică. Sistemul de Inteligenţă Artificială va calcula şi afişa automat şansele ca cel care-şi face testul online să aibă gripă, răceală sau COVID19, iar acolo unde algoritmul confirmă şanse mari de SARS-CoV-2, cu acordul utilizatorului, sistemul va înregistra pacientul în baza de date naţională şi locaţia lui ca fiind una de risc, făcând o solicitare automată către autorităţile competente pentru testarea pacientului.

„În cazul destul de probabil a supraincărcării personalului medical şi al unei epidemii de durată, sistemul de Inteligentă Artificială poate oferi sprijin inclusiv la triajul medical din spitale, utilizând experienţa acumulată în miile de cazuri analizate medical anterior. În condiţii extreme, s-ar putea utiliza personal mai puţin calificat în prima linie de triaj (studenţi voluntari) care să fie asistaţi de experienţa algoritmului AI”, se arată în descrierea produsului. 
 

„Astăzi, avem o versiune stabilă a aplicaţiei care poate fi utilizată de medici pentru a încărca datele atât de importante pentru analiza computerizată a simptomelor noastre, a celor care considerăm că e important să ne informăm în primul rând, iar apoi, în baza unei recomandări bazate pe cunoştinţe medicale temeinice făcute de un algoritm inteligent sau medicul de familie, să hotărâm dacă e neapărată nevoie să apelăm la serviciile medicale atât de greu încercate”, spune iniţiatorul proiectului Dan Chiuzbăian. 

E nevoie de ajutorul medicilor 

Iniţiatorul proiectului, Dan Chiuzbăian, proprietarul firmei de IT -QSound SOFT şi managerul proiectului VIKI - „casa inteligenta care învaţă obiceiurile locuitorilor săi” a explicat pentru „Adevărul” cum va funcţiona COVID Monitor.
 

În acest moment, proiectul are nevoie de cât mai multe informaţii privind diagnosticele pacienţilor cu COVID-19 pentru ca algoritmul să înveţe să facă diferenţa între coronavirus şi o răceală, o gripă sau altă afecţiune. Pe site-ul aplicaţiei  – medicii sunt rugaţi să se înscrie şi să încarce diagnostice. „Dimineaţă erau peste 200 de medici înscrişi în cont şi au început să încarce diagnostice. Apelul nostru către medici este să introducă cât mai multe diagnostice, doar având cât mai multe informaţii putem antrena algoritmul. Definiţia de caz dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o chestiune generală. Pacienţii trebuie împărţiţi pe grupe de vârstă, pe sexe. Cu cât mai multe fişe de triaj cu diagnostice vor fi introduse în sistem, cu atât mai exact va fi agloritmul”, susţine clujeanul. 

Sistemul ar putea fi funcţional de săptămâna viitoare

Chiuzbăian crede că de săptămâna viitoare va fi disponibilă pe site şi partea dedicată persoanelor fizice: „Practic şi persoanele vor avea de completat un chestionar cu privire la simptome, dar este vorba despre aceleaşi întrebări doar că sunt traduse în limbaj comun. După ce răspunde la întrebări, pacientul va primit un rezultat de genu: nu ai simptome specifice de COVID-19. Estimăm în proporţie de 60% că  aveţi o răceală simplă, roşu în gât - 30%, alte afecţiuni - 10%. În funcţie de rezultate, utilizatorul va fi invitat să-şi monitorizeze simptomele şi să-şi refacă testul după o perioadă sau, dacă există indicii că ar fi infectat cu covid-19 să contacteze un medic de famile”.  

„Vom putea afla, stând acasă, în fotoliu, dacă suntem suspecţi”


Odată funcţional, sistemul va lua o parte din presiune de pe sistemul medical, putând oferi cetăţenilor posibilitatea de a avea un sfat cu privire la ce trebuie să facă în continuare, fără a fi nevoie să se deplaseze la medic. „Vom putea afla, stând acasă, în fotoliu, dacă suntem suspecţi şi trebuie să contactăm medicul şi, eventual, să fim testaţi”, spune Chiuzbăian.
 

„Pana acum nu s-a discutat de bani, suntem voluntari – suntem 6 programatori, medici, avem specialişti în marketing, comunicare, oameni partea legală. De 10 zile, şi noaptea şi ziua se munceşte la proiect, când poate fiecare. Dacă nu colaborăm şi noi şi medicii, proiectul nu are cum să reuşească”, spune clujeanul. 
 

În ceea ce priveşte apariţia unei aplicaţii pe telefon, Chiuzbăian susţine că deocamdată Ministerul Sănătăţii şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au avizat proiectul-pilot care prevede un site. „Practic, pe site se pot face aceleaşi lucruri ca pe aplicaţia mobilă. Desigur, ar fi mai uşor de utilizat aplicaţia mobilă, dar deocamdată avem aviz pe partea de site şi sperăm ca săptămâna viitoare să facem disponibil site-ul pentru pacienţi. E foarte important până atunci să avem cât mai multe diagnostice încărcate în sistem”, conchide IT-istul. Acesta susţine că a fost contactat de mai multe universităţi şi de mai mulţi specialişti care vor să se implice.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite