CJ Cluj vrea drumuri judeţene pe Autostrada Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Cluj a cerut preluarea de la Ministerul Transporturilor a 17 kilometri de autostradă, nefinalizaţi în judeţul Cluj. Tronsoanele Gilău - Nădăşel, respectiv Câmpia Turzii - limita cu judeţul Mureş, ar urma să fie finalizate în primă fază în regim de drum judeţean, iar ulterior în regim de autostradă.

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj doreşte ca tronsoanele nefinalizate ale Autostrăzii Transilvania în judeţul Cluj să fie construite, pe banii CJ, în primă fază în regim de drum judeţean.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a cerut Ministerului Transporturilor să transfere către CJ două segmente din Autostrada Transilvania (A3), de 17 kilometri.

Este vorba de tronsonul de la Gilău la Nădăsel, de 8,5 kilometri şi de cel de la Câmpia Turzii, până la limita cu judeţul Mureş, care măsoară tot 8,5 kilometri.

„Clujul are nevoie de o soluţie pentru a scoate în regim de urgenţă traficul greu din municipiul Clujul-Napoca şi din judeţ. Ar fi vorba, practic, de închiderea unui inel al municipiului Cluj-Napoca pentru scoaterea în totalitate a traficului greu”, a declarat Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj.

300.000 de euro pe kilometru

Potrivit lui Tişe, cele două tronsoane ar putea fi finalizeze, în prima etapă, în regim de drum judeţean, în termen de un an, iar în etapa a doua să facă o extindere la patru benzi, în regim de autostradă.

El a precizat că finanţarea acestor lucrări ar urma să fie asigurată de Consiliul Judeţean Cluj, chiar dacă pentru aceasta lucrare ar putea fi contractat un credit. Costurile investiţiei se vor ridica la 5-7 milioane de euro, în prima etapă, susţine Alin Tişe.

„Costurile investiţiei în regim de drum judeţean s-ar ridica la 5-7 milioane de euro, la un cost dat de Ministerul Transporturilor de 300.000 de euro pe kilometru. Consiliul Judeţean Cluj are resursele financiare necesare ca să suporte această sumă, mai ales că anul viitor vom scăpa de presiunea finanţării stadionului”, a mai spus Alin Tişe.

Alin Tişe a discutat despre propunerea CJ Cluj şi cu premierul Emil Boc, susţine Tişe, însă aşteaptă un răspuns atât din partea acestuia, cât şi din partea Ministerului Transporturilor.

Proiectul Autostrada Transilvania a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde euro, pentru construcţia unui traseu de 415 kilometri. Până în prezent au fost contruiţi doar 52 km din autostradă, iar lucrările sunt oprite de la începutul anului, din lipsă de fonduri.

Boc despre autostradă

Premierul Emil Boc declara, vineri, că în luna septembrie va intra în Guvern noul contract cu compania americană Bechtel, iar apoi se va scoate la licitaţie şi tronsonul Gilău - Nădăşel, din judeţul Cluj, al Autostrăzii Transilvania, pentru continuarea lucrărilor.

El estima că licitaţia pentru lucrările de pe tronsonul Gilău - Nădăşel ar putea fi finalizată până la sfârşitul anului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite