Cât de aproape suntem de un supervaccin împotriva oricărui coronavirus. „Ideea e destul de simplă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un supervaccin eficient în faţa oricărui coronavirus ar putea pune capăt pandemiei. FOTO Pixabay
Un supervaccin eficient în faţa oricărui coronavirus ar putea pune capăt pandemiei. FOTO Pixabay

Omenirea este tot mai aproape să aibă un supervaccin eficient împotriva oricărui coronavirus, incluzând aici SARS-CoV-2 şi toate tulpinile sale. Un virolog american cu origini române a explicat pentru „Adevărul” cum va fi conceput acest vaccin.

Două companii importante din industria farmaceutică au anunţat că vor începe, în următoarea perioadă, testarea pe oameni a unui vaccin de ultimă generaţie care protejează împotriva unei game largi de virusuri din familia coronavirusurilor. Companiile BioNTech şi Pfizer au lucrat împreună şi la versiunea anterioară a vaccinului anti Covid-19, bazat pe tehnologia ARNm. Potrivit Reuters, următoarea generaţie de vaccinuri produsă de cele două companii ar urma să ofere o protecţie îndelungată.

Anterior, în cursul lunii iunie, o altă importantă companie farmaceutică, Moderna, anunţase că a realizat un nou vaccin eficient în faţa variantei Omicron. De fapt, în acest caz este vorba despre o versiune actualizată a vaccinului, administrată ca doză booster. Americanii au mai subliniat că ar fi vorba de un vaccin bivalent, eficient atât în cazul variantei Omicron, cât şi al tulpinii originale a noului coronavirus şi că noul ser ar putea fi administrat încă de la sfârşitul acestei veri.

Cum s-a făcut noul vaccin

Virologul american de origine română Costel Atanasiu, cercetător la cercetător la cunoscutul institut de virologie The Wistar Institute, în Philadelphia, a explicat ideea după care s-au ghidat cei care au realizat acest vaccin. 

„Ideea supervaccinului este destul de simplă. Dacă aliniem una sub alta secvenţele de aminoacizi ale proteinei spike din SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 şi MERS, cele trei coronavisururi care ne-au infectat în ultimii 20 de ani, dar şi secvenţele de aminoacizi ale proteinelor spike din coronavirusurile care infectează pangolinul şi diferitele specii de lilieci vom constata că există aminoacizi care sunt conservaţi, adică sunt comuni tuturor acestor proteine spike. Asta sugerează că acei aminoacizi sunt atât de importanţi pentru structura proteinei spike încât orice mutaţie care apare acolo face ca acel virion să nu mai fie viabil. La o anumită poziţie în proteina spike putem avea unul sau mai mulţi aminoacizi care sunt conservaţi. Un vaccin care să producă anticorpi împotriva acestor aminoacizi conservaţi ar putea duce la eliminarea oricărei variante virale actuale sau viitoare”, a explicat virologul. 

costel atanasiu

Virologul Costel Atanasiu este optimist în privinţa unui supervaccin care poate fi decisiv în lupta cu pandemia

Există şi o condiţie importantă, însă, mai subliniază Costel Atanasiu. „Singura condiţie este ca aceşti aminoacizi să se găsească la suprafaţa proteinei spike. Reamintesc că anticorpii nu pot fi generaţi decât împotriva anticorpilor de la suprafaţă proteinei”, a punctat virologul.

Odată cu apariţia variantei Omicron, semnalată pentru prima dată la finele anului trecut, în Africa de Sud, oamenii de ştiinţă se aşteptau ca pe fondul acestei tulpini foarte infecţioase să se atingă în scurt timp imunitatea de turmă. Nu s-a întâmplat asta, în mare parte din cauza faptului că Omircon, o variantă care dă de regulă boli mai puţin grave, nu dă un răspuns imun foarte puternic după infectare, ceea ce înseamnă că un pacient se poate reinfecta de mai multe ori. Totodată, studiile au arătat că Omicron evadează de sub neutralizarea anticorpilor 

„În mod natural noi asta aşteptam, o variantă mai puţin periculoasă şi care să se răspândească foarte repede. Asta înseamnă că elimină alte variante, inclusiv Delta, care a provocat cele mai multe probleme. Şi a apărut, acesta e Omicronul acum. Din păcate. nu a rezolvat toate problemele. Deşi e mai infecţios şi mai puţin periculos, nu dă un răspuns imun foarte puternic”, mai spune Atanasiu.

Ce urmează

După o perioadă de linişte, în care numărul cazurilor a scăzut foarte mult, iar cele mai multe ţări au renunţat în totalitate la restricţii, un nou val pare să pună stăpânire pe Europa. Franţa a avut zilele trecute peste 200.000 de cazuri pe zi, iar ţări ca Germania şi Italia se apropie de ea, ca număr de infectări. Vestea bună este că acest val, care este cauzat de noile tulpini de Omicorn, nu provoacă de regulă cazuri grave. Din acest motiv, nici măcar Franţa sau Statele Unite nu au impus noi restricţii, mulţumindu-se să recomande cetăţenilor să utilizeze masca în spaţiile închise. Există însă şi voci care spun că odată cu venirea toamnei ar putea să apară şi alte variante ale virusului, poate mai letale, care să schimbe din nou regulile.

Costel Atanasiu nu crede în această variantă şi spune că este puţin probabil ca SARS-CoV-2 să evolueze spre un virus mai letal. Chiar dacă această ipoteză nu poate fi exclusă în totalitate, cei mai mulţi virologi şi imunologi cred că virusul tinde mai degrabă să evolueze spre variante mai „blânde”, care să poată infecta cât mai multe persoane.

„Nu cred că se va ajunge să avem din nou lockdown în lume, poate cu excepţia Chinei şi a ţărilor care merg pe politica zero Covid. Plus că a trecut şi valul de Omicron peste noi, care chiar dacă spuneam că nu a dat un răspuns imun foarte bun, a contribuit totuşi la o anumită formă de imunitate împotriva formelor grave ale bolii”, a încheiat virologul.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Destrămarea Federaţiei Ruse, între binecuvântare şi risc major pentru Occident. Avertismentul unui general român

România, printre ţările cele mai afectate de schimbările climatice. Avertismentul climatologilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite