Un vas din lemn în care se bate laptele, obiectul lunii februarie la muzeu

Un vas din lemn în care se bate laptele, obiectul lunii februarie la muzeu

Putineiul este un vas din lemn folosit în gospodăriile ţărăneţti pentru a bate laptele sau smântâna FOTO MDJ

Muzeul Dunării de Jos prezintă publicului în cadrul proiectului „Exponatul lunii” un vas din lemn în care se bate laptele sau smântâna. În această lună, Muzeul Dunării de Jos Călăraşi s-a oprit asupra unui putinei, obiect cu numărul de inventar 53453. Este vorba despre un putinei care a intrat în patrimoniul cultural al instituţiei muzeale în anul 2007 ca un act de dăruire din partea lui Gheorghe Dobre.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Provenienţa acestui putinei este dată de comuna Gălăţui, judeţul Călăraşi. Este un vas de lemn, asemănător cu o putină, dar înalt şi strâmt în care se bate laptele sau smântâna pentru a se alege untul. Prezintă un capac realizat tot din lemn care este străbătut central de băţul cu care era bătută smântâna. Scândurile ce-l alcătuiesc sunt ţinute între ele de trei rânduri de cercuri realizate tot din lemn. Dimensiunile piesei sunt: înălţime 99 de centimetri; diametru gură – 18 centimetri; diametru bază – 20 de centimetri. Obiectul este expus la Secţia Etnografie a Muzeului Dunării de Jos Călăraşi pe tot parcursul lunii februarie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: