Sfaturi pentru şoferi pe vreme rea. Cum să circuli când plouă torenţial şi bate puternic vântul, cum să eviţi deraparea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea rea care a pus stăpânire pe toată ţara, cu ploi abundente şi vânt puternic, reprezintă un real pericol pentru şoferi. Cei care circulă pe Autostrada Soarelui sunt sfătuiţi de poliţişti să adapteze viteza deorece precipitaţii abundente şi vântul puternic dau traficul peste cap, existând pericol de acvaplanare.


Aşadar, se impune rularea cu viteză redusă. “Le recomandăm conducătorilor auto să adapteze viteza, să folosească luminile de întâlnire, să mărească distanţa în mers între autovehicule şi să se asigure corespunzător când efectuează manevra de schimbare a benzii de circulaţie”, spun poliţişii. Oamenii legii îi sfătuiesc pe şoferi să se intereseze de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgă şi să adapteze viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic, în contextul alertei de vreme rea pentru toată ţara. Şoferii trebuie să ţină cont de câteva reguli pentru a evita nenorocirile cum a fost cazul accidentului în lanţ petrecut pe A2, sâmbătă dimineaţă, pe fondul unei ceţi dense, soldat cu 4 morţi şi 48 de răniţi, în care au fost implicate 33 de maşini.

Iată câteva sfaturi care prind bine pe vreme rea:

1. Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

2. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

3. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

De asemenea, poliţiştii rutieri recomandă şoferilor să folosească luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. „Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!”, spun oamenii legii.
 

Vă recomandăm şi:

Anchetă: Primul autoturism lovit în carambolul de pe A2 a fost un Logan, condus cu 40 de kilometri pe oră de un instructor auto

Cum putea fi evitată nenorocirea de pe A2. La ce trebuie să fim atenţi când circulăm pe ceaţă, sfaturi de la poliţişti

Ce mesaje afişau panourile de avertizare de pe A2 în momentul producerii tragediei. Oficialii de la Autostrăzi susţin că erau perfect funcţionale

Cum s-a produs tragedia de la Lehliu, cel mai grav accident petrecut vreodată pe o autostradă din România. Un şofer a ieşit fără să se asigure dintr-o benzinărie

Martor ocular la tragedia de pe A2: „S-a ajuns la carambol după ce un şofer a ieşit din parcare“

Ce se urmăreşte în dosarul penal deschis pentru tragedia de pe Autostrada Soarelui. Primele infracţiuni anchetate: ucidere din culpă şi vătămare corporală

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite