Cum s-a produs tragedia de la Lehliu, cel mai grav accident petrecut vreodată pe o autostradă din România. Un şofer a ieşit fără să se asigure dintr-o benzinărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accident deosebit de grav pe Autostrada Soarelui FOTO ISU Bucureşti
Accident deosebit de grav pe Autostrada Soarelui FOTO ISU Bucureşti

Ceaţa şi neatenţia au fost, se pare, cauzele nenorocirii de pe Autostrada Soarelui, soldată cu trei morţi şi peste 50 de răniţi, după ce 29 de maşini s-au ciocnit în lanţ. Subprefectul judeţului Călăraşi, Florin Stoia, a fost la faţa locului imediat după tragedie, alături de forţele de intervenţie, şi spune că nenorocirea s-a produs în două etape.

UPDATE 13.00 Şoferul care a ieşit cu maşina din benzinărie şi a fost lovit din spate de un alt autoturism a fost audiat de poliţişti. Bărbatul spune că s-a retras pentru puţin timp pe banda de urgenţă pentru a-şi evalua pagubele, dar că a pornit imediat mai departe când a constatat că avariile sunt nesemnificative. Bărbatul le-a mai spus poliţiştilor că n-a asistat la carambolurile în lanţ, ci că a aflat ulterior despre accident şi a decis să se întoarcă la faţa locului. Se pare că şoferul care l-a lovit din spate, aflat la volanul unei maşini de teren argintii, ar fi fost prins în ciocnirea violentă.

Se pare că tragedia produsă în dimineaţa zilei de sâmbătă, 5 noiembrie, la kilometrul 67 al autostrăzii Bucureşti - Constanţa, pe sensul de mers spre Constanţa, este cel mai grav accident petrecut vreodată pe o autostradă din România.

"Cauzele accidentului nu sunt deocamdată certe. Se face anchetă pentru a se stabili cu exactitate ce a provocat această nenorocire", spune subprefectul. Potrivit acestuia, la baza nenorocirii stă o maşină care a ieşit din parcarea unei benzinării, de la km 67. De aici a pornit totul.

"A ieşit fără se asigure din parcare, a pătruns prea mult pe sensul de mers şi a fost izbită de o altă maşină, care, ulterior, a frânat brusc. La acest lucru au contribuit şi condiţiile meteorologice nefavorabile. Judeţul Călăraşi se află de azi dimineaţă sub cod galben de ceaţă densă, vizibilitate scăzută sub 50 de metri. După ce aceste două maşini s-au tamponat, pe acelaşi sens de mers a venit un TIR. Observând că s-a întâmplat un accident, a frânat brusc pentru a nu intra în ei. Se pare că maşinile care veneau din spatele TIR-ului nu au mai avut timp să oprească şi s-au lovit puternic unele de altele. Practic, accidentul s-a produs în două etape, au fost două caramboluri", explică subprefectul.

Există informaţii, neconfirmate încă de Poliţie, că cei doi şoferi implicaţi în ciocnirea uşoară ar fi ieşit din maşini pentru a media accidentul. Nu este clar, deocamdată, dacă au retras automobilele pe banda de urgenţă sau le-au lăsat în mijlocul şoselei, cu avariile pornite.

Deocamdată, Poliţia Autostrăzi se află la faţa locului pentru cercetări. Zeci de poliţişti din Călăraşi de la Serviciul Rutier au fost mobilizaţi la faţa locului. Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Călăraşi, Florentina Dobre, încă nu se cunosc împrejurările precise în care s-a produs accidentul.

Intervenţia salvatorilor, ngreunată de condiţiile meteo

Intervenţia în cazul accidentului de pe A2, soldat până în prezent cu 3 morţi şi 57 de răniţi, este îngreunată de condiţiile meteo nefavorabile, a afirmat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

"Rămânem la 4 decedaţi. În total, sunt 57 de persoane implicate la acest moment, dar această cifră este dinamică şi urmează în cel mai scurt timp să fie anunţat un număr de telefon (...) la care populaţia care doreşte să afle mai multe date despre răniţi să sune", a declarat Raed Arafat.

S-a activat planul roşu de intervenţie

ISU Călăraşi a activat planul roşu de intervenţie pentru accidentul în lanţ înregistrat sâmbătă dimineaţă pe A2, la kilometrul 67, în apropiere de Lehliu, în care au fost implicate  29 autovehicule, până la această oră fiind confirmat decesul a trei persoane iar numărul răniţilor se ridică la 57 de persoane. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pune la dispoziţie două numere de telefon pentru familiile celor implicaţi în accident: 021.264.85.15 şi 021.264.85.16, potrivit unui anunţ publicat pe pagina de Facebook a DSU.

12 răniţi în accidentul de pe A2 au fost direcţionaţi către spitalul din Lehliu, 5 către Spitalul Pantelimon şi 3 la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, iar celorlalţi li se acordă primul ajutor în spitalul mobil deplasat la faţa locului, urmând a fi decis dacă vor fi direcţionaţi şi ei spre unităţi medicale, a declarat, purtătorul de cuvânt al ISU Călăraşi, Ovidiu Tătăranu. "12 persoane rănite au fost direcţionate spre spitalul din Lehliu, alte 5 la Spitalul Pantelimon, iar 3 la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală", a precizat reprezentantul ISU Călăraşi. Potrivit sursei citate, ceilalţi răniţi primesc îngrijiri la faţa locului, de la echipajele SMURD şi de ambulanţă, inclusiv în spitalul mobil al IGSU deplasat la locul accidentului. Reprezentantul ISU Călăraşi a precizat că a fost nevoie de descarcerarea a 9 persoane.

Spital mobil, la locul tragediei

De asemenea, Ovidiu Tătăranu a explicat că numărul mare de victime a fost cauzat de implicarea în accident a 29 de autovehicule, printre care şi un microbuz cu pasageri. Potrivit reprezentantului ISU Călăraşi, pe lângă echipajele ISU, SMURD şi ale Ambulanţei din judeţ, s-a primit sprijin şi de la Inspectoratele de situaţii de urgenţă Bucureşti-Ilfov, Constanţa şi Ialomiţa, peste o sută de salvatori şi zeci de maşini de intervenţie, inclusiv un spital mobil, fiind deplasate la faţa locului.

Vă recomandăm şi:

UPDATE Accident cumplit pe Autostrada Soarelui: carambol cu 4 morţi şi peste 30 de răniţi. Tragedia, provocată de ceaţă

Cod roşu de intervenţie. Mobilizare masivă de salvatori la accidentul cu turişti ucraineni de pe A2, soldat cu 2 morţi şi 41 de răniţi

Accident teribil pe A2. O echipă de muncitori care repara asfaltul, spulberată de un TIR, un bărbat a murit

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri