Prognoza meteo: Cât ţine vremea de iarnă. Unde loveşte viscolul şi ce fenomene se anunţă în weekend

Prognoza meteo: Cât ţine vremea de iarnă. Unde loveşte viscolul şi ce fenomene se anunţă în weekend

Episod scurt de iarnă în România FOTO Shutterstock

Iarna nu zăboveşte prea mult în România. După un episod scurt de ninsori şi viscol la munte, în weekend se anunţă temperaturi maxime anunţate de 14 grade în sud-estul ţării, valori anormale pentru luna ianuarie.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Vom asista la o schimbare în ceea ce priveşte evoluţia vremii, vom avea zăpadă, nu în cantitate mare, în special în zona Carpaţilor Meridionali, Orientali, de asemena, în Transilvania şi în Moldova, unde vorbim de precipitaţii mixte care să se transforme ulterior în ninsori. Vorbim de vânt, care în zona montană înaltă va atinge peste 90 km/h, va viscoli zăpada, iar la cote mai reduse şi în restul regiunilor ţării. După care, în weekend,  mai ales vineri şi sâmbătă, vom asista din nou la o încălzire a vremii, cu maxime care pot să ajungă din nou la 12, poate chiar 14 grade, o vreme deosebit de caldă pentru luna ianuarie", a declarat Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) care a precizat că până pe 17 februarie temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul perioadei.
 
"Avem un câmp de presiune ridicată care este un blocaj anticiclonic şi a cărui prezenţă, încă de la sfârşitul lunii decembrie, în Europa şi în ţara noastră, determină această prezenţă a unei vremi mult mai călduroase", a precizat specialistul la Antena 3.
 
Conform ANM,  joi, 23 ianuarie, în nordul, centrul şi estul ţării vor fi înnorări şi se vor semnala precipitaţii slabe, sub formă de ninsoare pe arii restrânse la munte, în Transilvania şi în Moldova şi mixte, izolat în Dobrogea. În restul teritoriului şi al timpului cerul va fi variabil spre senin. Vântul va sufla tare la munte, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali şi Orientali, iar în rest va avea local şi temporar intensificări cu viteze mai mari în Moldova, Dobrogea şi Bărăgan. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 1 şi 8 grade, iar cele minime între -10 şi 0 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei. Noaptea, în zonele joase de relief, vor fi condiţii de ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

La Bucureşti, temperatura maximă se va situa în jurul a 7 grade, iar cea minimă va fi de -6...-3 grade.
 
Ceaţă şi depuneri de chiciură
 
De vineri, temperaturile începe să crească. ANM anunţă vreme frumoasă, cu maxime diurne mai ridicate decât în mod caracteristic acestei date. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 0 şi 9 grade, iar cele minime între -12 şi 2 grade mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei. Dimineaţa, cu totul izolat în zonele joase de relief, vor fi condiţii de ceaţă asociată cu depunere de chiciură. În Capitală, temperatura maximă va fi în jur de 8 grade, iar cea minimă de -5...-3 grade.
 
Pentru ziua de sâmbătă, 25 ianuarie, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 şi 14 grade, mai scăzute doar în estul Transilvaniei. Cerul va fi variabil, mai mult senin, ziua şi cu unele înnorări, noaptea, în vest şi nord-vest, unde pe arii restrânse pot fi precipitaţii slabe. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, iar în prima parte a intervalului şi în sud-est. Temperaturile minime se vor situa între -8 şi 3 grade, valorile mai ridicate fiind în dealurile vestice şi pe litoral. Izolat, în zonele joase de relief va fi ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

La Bucureşti, temperatura maximă va fi în jur de 10 grade, iar cea minimă de -4...-2 grade. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: