Prognoza meteo: când scăpăm de frig. În ce regiuni se încălzeşte, unde lovesc ploile şi ce se anunţă în următoarele zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea deosebit de rece rămâne la putere. Temperaturi deosebit de scăzute vom mai avea în următoarele două săptămâni, potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM), însă, după zilele de iarnă, de joi vom avea parte de o încălzire semnificativă a vremii.

În majoritatea regiunilor până pe 17 noiembrie va domina frigul, după această dată se prognonează o încălzire semnificativă tă, când mediile diurne vor ajunge şi la 13 grade Celsius, reiese din prognoza de specialitate valabilă pentru perioada 14 - 27 noiembrie.
 La capitolul precipitaţii, meteorologii spun că apariţia ploilor pe arii extinse în majoritatea regiunilor este posibilă începând din 20 — 21 noiembrie, şi doar la munte va continua să ningă în aproape tot intervalul.

În Banat, minime de minus 4 grade

În zona Banatului, în primele trei zile ale intervalului, vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa în jurul valorii de 4 grade, în timp ce media minimelor va coborî până la—4 grade Celsius. Ulterior, până la sfârşitul primei săptămâni, valorile termice vor creşte semnificativ, astfel că, în zilele de 19 şi 20 noiembrie, media maximelor, pe întreaga regiune, va ajunge la 13 grade, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 5 şi 6 grade, urmând a caracteriza o vreme caldă pentru această dată.

În cea de-a doua săptămână, temperaturile medii diurne vor scădea, uşor şi treptat, de la valori de 12 — 13 grade la început, până la 10 grade la sfârşitul intervalului, când se vor apropia de mediile climatologice specifice ultimei decade a lunii noiembrie. Temperaturile minime vor fi, în medie, în jurul a 4 grade. Probabilitatea de ploaie pe arii extinse va fi ridicată în jurul datei de 20 noiembrie şi în ultimele zile ale intervalului de prognoză, iar în rest doar izolat vor fi posibile precipitaţii slabe.

Maxime de 14 grade înm Crişana

În Crişana,spun meteorologii, în intervalul 14 — 16 noiembrie, va fi vreme deosebit de rece, cu o medie a valorilor diurne de până la 3 grade Celsius. În zilele următoare, temperaturile maxime vor creşte semnificativ, iar la sfârşitul primei săptămâni de prognoză vremea va deveni mai caldă decât ar fi normal în această perioadă, cu maxime termice, în medie, pe întreaga regiune, de 14 grade.

În săptămâna a doua de prognoză, temperaturile vor începe să scadă uşor şi treptat, de la valori medii maxime de 13 — 14 grade în primele zile, la 10 — 11 grade la finalul intervalului. Temperaturile minime vor avea variaţii asemănătoare, cele mai mici valori medii se vor atinge în jurul datei de 16 noiembrie, minus 5 grade, iar cele mai mari, în zilele de 20 şi 21 noiembrie, de 5 — 6 grade. În zilele de 14 şi 16 noiembrie vor fi, local, mai ales ninsori, iar ploi pe arii relativ extinse vor apărea în jurul datei de 20 noiembrie, precum şi în ultimele zile ale intervalului. În rest, condiţiile de precipitaţii vor fi reduse.

Ninsori în Transilvania

Conform ANM, în Transilvania, în primele 3 zile ale intervalului, valorile de temperatură vor fi cu mult mai scăzute decât în mod obişnuit la această dată (mediile maximelor vor fi între 0 şi 1 grad Celsius, iar a minimelor de la—9 la—8 grade). În intervalul următor, temperaturile vor creşte spre valori care, între 19 şi 22 noiembrie, vor atinge în medie 10 — 11 grade pe timpul zilei şi maximum 2 grade Celsius, noaptea. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de prognoză, vremea se va răci uşor şi treptat, în medie, cu 3 grade, iar probabilitatea de ninsoare va fi mai ridicată în zilele de 14 şi 17 noiembrie. De asemenea, în jurul datei de 20 noiembrie, dar şi spre sfârşitul intervalului, sunt posibile ploi.

Anormal de frig în Maramureş

În Maramureş, în primele zile ale perioadei analizate, vremea va fi cu mult mai rece decât ar fi normal la această dată, mediile maximelor termice urmând să se menţină în apropierea pragului de zero grade Celsius, în timp ce minimele vor fi negative, chiar şi sub—7 grade. Ulterior, după 17 noiembrie şi până în jurul datei de 22 noiembrie, regimul termic va fi unul de încălzire. Valorile termice vor depăşi mediile climatologice specifice perioadei, iar în cele mai calde zile temperaturile maxime medii, pe întreaga regiune, vor ajunge la 11 grade, iar minimele vor urca până în jur de 3 grade.
După ziua de 22 noiembrie, valorile, atât cele diurne, cât şi cele nocturne, vor scădea treptat, în medie, cu până la 3 grade Celsius. Precipitaţiile îşi vor face apariţia atât la începutul intervalului, dar şi după 20 noiembrie, când va ploua.

Se încălzeşte în Moldova

În Moldova, în prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea se va încălzi treptat. Temperatura aerului va creşte de la valori medii ale maximelor diurne de 1 grad Celsius şi ale minimelor nocturne de aproximativ—4 grade Celsius, ce caracterizează o vreme deosebit de rece, până la valori peste normele climatologice, în medie, de 10 grade ziua şi 3 — 4 grade noaptea. În cea de-a doua săptămână, se va resimţi o uşoară răcire la început, apoi temperaturile vor rămâne relativ constante. Totodată, vor fi ninsori trecătoare în primele două zile ale intervalului, iar cel mai probabil după data de 20 noiembrie ploi sau burniţă.

Frig şi pe litoral

În Dobrogea, în primele trei zile, vremea va fi rece pentru această perioadă, cu temperaturi maxime ce se vor situa în jurul valorii de 4 grade, apoi, până în jurul datei de 21 noiembrie se va încălzi, iar maximele vor ajunge la 12 — 13 grade Celsius. După data de 21 noiembrie şi până la sfârşitul intervalului, valorile diurne de temperatură vor oscila, în medie, în jurul a 10 grade. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemănătoare. Cele mai mici temperaturi minime se vor înregistra între 15 şi 17 noiembrie, când mediile vor fi cuprinse între—2 şi—1 grad Celsius, iar cele mai mari minime vor fi între 19 şi 22 noiembrie, când se vor atinge valori medii de 6 — 7 grade. La începutul intervalului vor fi condiţii pentru fulguieli izolate, apoi probabilitatea pentru ploi, în general slabe cantitativ, va fi mai mare după data de 20 noiembrie.

Fulguieli în Muntenia

Vreme deosebit de rece se va semnala şi în zona Munteniei, unde, în primele trei zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va oscila între 5 — 6 grade, în timp ce minimele se va situa în jurul valorii de—3 grade. Până la începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză, valorile termice vor creşte semnificativ, astfel că media maximelor pe întreaga regiune va ajunge până la 12 grade, iar minimele vor fi cuprinse între 4 şi 5 grade Celsius, urmând a caracteriza o vreme mai caldă decât ar fi normal în această perioadă.

După data de 21 noiembrie, temperaturile medii diurne vor începe să scadă, uşor şi treptat, ajungând până la 8 grade la sfârşitul intervalului, când se vor apropia de mediile climatologice specifice ultimei decade a lunii noiembrie. Temperaturile minime vor fi, în medie, între 2 şi 4 grade Celsius. La începutul intervalului, vor fi condiţii pentru fulguieli izolate, iar după data de 19 noiembrie va creşte probabilitatea pentru ploi, în general slabe cantitativ.

Vreme foarte rece în Oltenia

În Oltenia, începutul intervalului va fi caracterizat de o vreme foarte rece pentru această perioadă, cu valori medii diurne de 5 — 6 grade, după care vremea va intra într-un proces de încălzire, şi va deveni apropiată de normalul termic al acestei date, mediile regionale urcând spre 10 — 11 grade Celsius. În cea de-a doua săptămână, temperaturile maxime vor scădea uşor, spre medii de 7 — 8 grade. Pe de altă parte, în prima săptămână de prognoză, minimele nocturne se vor situa sub pragul de îngheţ, pentru ca, ulterior, acestea să crească treptat, spre valori medii regionale de 3 — 4 grade Celsius. Probabilitatea pentru ploi sau burniţă va fi mai ridicată după data de 19 noiembrie.

Îngheţ la munte

La munte, începând cu jumătatea primei săptămâni, vremea va intra într-un proces de încălzire, după ce, în primele zile, intervalul de prognoză va debuta cu valori medii ale temperaturilor maxime ce se vor situa sub pragul îngheţului (între—5 grade şi—1 grad). Minimele nocturne, deşi în creştere după data de 16 noiembrie, se vor menţine pe tot parcursul intervalului preponderent negative. Condiţii de precipitaţii slabe vor fi aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse la începutul şi la sfârşitul intervalului.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.
 

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: ce vreme se anunţă. Când ne loveşte un val de aer african, cât de cald se face şi unde se întoarce frigul

Avertizare de vreme rea. Trei zile de ploi, temperaturi scăzute şi ninsori la munte

Prognoza meteo: vine un nou val de aer polar. Cât de frig se face, unde lovesc ploile, când se anunţă brumă şi ninsori

Prognoza meteo: vreme de coşmar, cât de frig se face. Ce vreme se anunţă până la sfârşitul toamnei, unde va fi cel mai cald

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite