Prognoza meteo pe 2 săptămâni. Cât de cald se anunţă în luna iunie şi în ce zone vine arşiţa

Prognoza meteo pe 2 săptămâni. Cât de cald se anunţă în luna iunie şi în ce zone vine arşiţa

Temperaturile "sar" de 30 de grade Celsius Foto:Arhivă Adevărul

Vremea continuă să se încălzească neobişnuit pentru începutul lui iunie. Prima lună de vară aduce în Bărăgan şi primele zile toride. Joi, 4 iunie, la Călăraşi, se anunţă 31 de grade Celsius. Până atunci, mercurul din termometre nu va scădea sub 30 de grade. Meteorologii spun însă că la sfârşitul săptămânii, furtunile şi ploile torenţiale îşi fac apariţia în peisaj.

Ştiri pe aceeaşi temăÎn această săptămână vin trei zile de foc. Miercuri, joi şi vineri, temperaturile sar de 30 de grade, iar disconfortul termic se va face simţit din plin. Conform prognozei meteorologilor pentru această vară, în iunie şi iulie se anunţă călduri tropicale. În sud-estul României, temperaturile tropicale nu sunt o noutate. Vremea deosebit de caldă şi secetoasă din lunile de vară nu mai miră pe nimeni, cum nici iernile foarte reci nu mai iau prin suprindere. Conform meteorologilor, maximele absolute înregistrate până în prezent în Bărăgan au atins la 10 august 1957, 44 de grade Celsius la Valea Argovei şi 41,4 grade Celsius la Călăraşi.

Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat, luni, pe site-ul oficial, prognoza meteo pentru intervalul 1 - 14 iunie. În următoarea perioadă, vremea va fi deosebit de caldă, cu maxime ce vor depăşi 30 de grade, valoare mult mai ridicată decât ar fi normal la începutul verii.

Prognoza meteo: Banat

În următoarele două săptămâni vremea va fi călduroasă în majoritatea zilelor, iar cel mai cald va fi în jurul datei de 9 iunie, când media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 31 de grade. Temperaturile minime vor fi în creştere până joi dimineaţa, 4 iunie, când se vor atinge valori medii de aproximativ 15 grade, apoi nu vor mai avea variaţii semnificative.
Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele de 4 şi 5 iunie şi din nou din data de 9 iunie, dar vor fi în general slabe cantitativ şi pe arii restrânse.

Prognoza meteo: Crişana

Regimul termic va fi, în general, în creştere până în data de 9 mai, când mediile maximelor se vor situa în jurul valorii de 31 de grade şi vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât în mod normal în prima decadă a lunii iunie.
De miercuri, 10 iunie, temperaturile vor scădea uşor, dar mediile nu vor coborî sub 28 de grade. Valorile nocturne vor creşte treptat în primele 4 zile ale intervalului de prognoză, apoi vor rămâne relativ constante, iar mediile vor fi de 14...15 grade.
Până la începutul săptămânii viitoare doar cu totul izolat pot să apară ploi slabe, de scurtă durată, apoi probabilitatea creşte, însă aversele vor fi în general slabe cantitativ şi pe arii destul de restrânse.

Prognoza meteo: Transilvania

Până în data de 4 iunie, vremea se va încălzi treptat, iar mediile temperaturilor maxime vor ajunge la 28 de grade. Urmează o zi în care ele vor scădea uşor, apoi procesul de încălzire se va relua, până marţi, 9 iunie, când media maximelor termice va ajunge la aproximativ 29 de grade. După această dată se va reveni treptat la medii de 26...27 de grade, ca la începutul intervalului. Temperaturile minime voravea aproximativ aceeaşi tendinţă, iar mediile vor oscila între 9 grade în prima zi şi 13 grade în dimineaţa zilei de 5 iunie.
În 4 iunie, dar şi între 9 şi 13 iunie, vor fi averse în general slabe cantitativ şi pe arii restrânse. În restul intervalului ploi de scurtă durată pot să apară cu totul izolat.

Prognoza meteo: Maramureş

Trendul general al evoluţiei temperaturilor va fi de creştere până în data de 9 iunie, când media  maximelor  va  atinge 30 de grade, valoare mult mai ridicată decât ar fi normal la începutul verii. În zilele următoare ele vor începe să scadă uşor, dar vor rămâne încă ridicate faţă de mediile climatologice şi nu vor coborî sub  26  de  grade.
Temperaturile  minime vor avea medii care vor oscila între 11 grade în prima zi din iunie şi aproape 14 grade în dimineaţa de 10 iunie.
În 4 iunie şi între 9 şi 13 iunie, local vor cădea averse în general slabe cantitativ. În restul in tervalului acestea vor fi posibile izolat.

Prognoza meteo: Moldova

Şi în Moldova temperaturile se vor menţine peste mediile climatologice specifice perioadei, iar mediile lor vor avea oscilaţii între 26 de grade în data de 5 iunie şi în jur de 30 de grade în jurul datelor de 3, respectiv 9 iunie. În prima decadă a lunii iunie media temperaturilor minime va  fi între 12 şi 15 grade, apoi nu va mai avea variaţii semnificative şi se va situa în jurul valorii de 14 grade.
Averse, în  general  slabe  cantitativ, vor apărea local în data de 4 iunie şi pe arii restrânse după 9 iunie. În restul
intervalului acestea vor fi posibile cu totul izolat.

Prognoza meteo: Dobrogea

Vremea va fi uşor mai caldă decât ar fi normal în primele două săptămâni de vară. Valorile termice diurne nu vor avea variaţii semnificative, iar mediile lor vor fi cuprinse între 26 şi 28 de grade. Temperaturile minime vor creşte până în dimineaţa zilei de 5 iunie, când media lor se va apropia de 18 grade. În următoarele 2 zile minimele vor scădea uşor, pentru ca în zilele care vor urma să se situeze în jurul valorii de 17 grade.
Averse în general slabe cantitativ vor fi local în jurul datei de 4 iunie şi doar izolat în restul intervalului.

Prognoza meteo: Muntenia

Deşi valorile de temperatură vor avea oscilaţii de la o zi la alta, în majoritatea zilelor din interval vremea va fi călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 28 şi 31 de grade. Temperaturile minime vor ajunge în dimineaţa zilei de 5 iunie la medii în jur de 17 grade, în următoarele două zile vor scădea cu aproximativ 3 grade, apoi vor creşte din nou, dar valorile medii nu vor mai depăşi 15 grade.
Vor fi averse, local, în jurul datei de 4 iunie, şi cu totul izolat în restul intervalului.

Prognoza meteo: Oltenia

Vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi maxime care vor depăşi frecvent 30 de grade, mai ales în zilele de 3 şi 4 iunie, dar şi după data de 7 iunie. Temperaturile minime vor avea medii între 12 grade în prima zi de vară şi 16 grade în dimineaţa zilei de 5 iunie. Probabilitatea mai mare de apariţie a averselor va fi în zilele de 4 şi 5 iunie, dar şi după data de 8 iunie, însă ele se vor semnala pe arii foarte restrânse şi vor fi în general slabe cantitativ.


Vă recomandăm şi:

Alertă meteo: furtuni violente, grindină şi ploi torenţiale. În ce zone loveşte vremea extremă

Prognoza meteo pe 3 luni. Unde vine vara tropicală, cât ţine seceta şi în ce zone lovesc ploile

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările