Planta care aduce liniştea: sunătoarea, cel mai puternic antidepresiv natural. Ce substanţe miraculoase conţine

Planta care aduce liniştea: sunătoarea, cel mai puternic antidepresiv natural. Ce substanţe miraculoase conţine

Sunătoarea, o plantă cu pteri miraculoase FOTO Shutterstock

Sunătoarea, folosită ca plantă de leac din cele mai vechi timpuri, este un excelent calmant, fiind recunoscută pentru calmarea migrenelor, combaterea depresiei, alungarea durerilor de cap, a nevrozelor, tratarea isteriei şi a nevralgiilor faciale.

Ştiri pe aceeaşi temă

De asemenea, banala plantă este leac miraculos pentru arsuri, inflamaţii şi iritaţii. Un ceai de sunătoare ne redă pofta de viaţă şi zâmbetul, făcând să dispară, ca prin minune, stările de anxietate, de insomnie şi nervozitate. „Numeroase studii au demonstrat că este cel mai puternic antidepresiv natural. Este recomandată pentru stări de teamă, tensiune şi stres. Datorită unei substanţe cu proprietăţi sedative este eficientă mai ales în stări depresive“, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Tot specialiştii spun că sunătoarea mai contribuie şi la funcţionarea normală a sistemului digestiv, deoarece stimulează bila, protejează mucoasa gastrică şi reduce spasmele. În plus, datorită proprietăţilor antivirale şi antibiotice, ajută la tratarea răcelii, sinuzitei şi bronşitei.

Alungă paraziţii intestinali

“Sunătoarea conţine peste 15 compuşi activi, printre care enumerăm colina, acidul valerianic, saponinele, uleiurile volatile care o fac o plantă miraculoasă. Saponinele au proprietăţi expectorante şi febrifuge, aşadar ceaiul de sunătoare este foarte indicat în tratarea răcelilor şi a virozelor. Substanţele amare din sunătoare stimulează digestia tratează hemoroizii şi alungă paraziţii intestinali. Mai mult decât atât, acidul clorogenic şi cafeic are proprietăţi antiinflamatoare şi cicatrizante, iar flavonoidele preţioase conţinute de această plantă îi atribuie proprietăţi vasodilatatoare şi hipotensoare cardiac”, spune specialistul.

Combate isteriile şi tratează rănile deschise

De asemenea, persoanele care suferă de somnambulism, anxietate, tulburări de vorbire, traumatisme craniene îşi pot trata aceste afecţiuni cu ajutorul tratamentului cu produse din sunătoare. Efectele miraculoase ale plantei nu se opresc aici. Tratează cu succes rănile deschise, rănile purulente, plăgile provocate de tăieturi, eczemele, acneea, furunculele sau înţepăturile de insecte.

Afecţiunile pielii mai pot fi tratate şi cu ajutorul unguentului din flori de sunătoare, ce poate fi găsit în farmacii naturiste sau preparat acasă. Sunătoarea combate senzaţia de durere, de usturime şi de mâncărime, calmând suferinţele la nivelul pielii şi vindecând arsurile. De asemenea, uleiul de sunătoare aplicat pe piele poate vindeca alergiile, arsurile, iritaţiile şi eczemele, spun specialiştii.
 
Vă recomandăm şi:

De ce sunt cojile mai bune decât fructele. Virtuţile uimitoare ale resturilor care se aruncă: previn cancerul şi omoară viruşi

Planta minune care ne scapă de otrăvurile zilnice. Brusturele, cel mai eficient remediu pentru detoxifiere

3 alimente-medicament care te scapă de oftalmolog. Ce minuni fac betacarotenul şi luteina din farfurie pentru ochi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările