Proiect. Palatul Prefecturii, o bijuterie a Călăraşiului, la un pas de renovare

Proiect. Palatul Prefecturii, o bijuterie a Călăraşiului, la un pas de renovare

Palatul Prefecturii are nevoie urgentă de reparaţii

Uneia dintre cele mai reprezentative clădiri din Călăraşi, o bijuterie arhitectonică din anul 1895, i s-ar putea reda strălucirea. Palatul Prefecturii, renovat parţial, are toate şansele să fie inclus în proiectul de regenerare urbană prin care autorităţile locale doresc schimbarea la faţă a centrului oraşului.

Ştiri pe aceeaşi temă


Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu George Filipescu, a anunţat că monumentul istoric poate fi salvat prin proiectul de modernizare ce va fi accesat în parteneriat cu Primăria. Pentru a fi inclusă în acest program, clădirea ar trebuie să se afle în administrarea Primăriei Călăraşi. Clădirea de patrimoniu riscă să se deterioreze pentru că nu sunt bani pentru întreţinerea reparaţiilor făcute deja, iar aripa de nord se află într-o stare avansată de degradare. Aripa de sud, în care funcţionează Prefectura, a fost reabilitată în 2008 cu bani de la Banca Mondială.

Clădirea cu 58 de camere

Până acum au fost cheltuiţi banii de la Banca Mondială, 4.033.700 de lei, cu aceştia fiind efectuate lucrările de consolidare ale clădirii. În momentul realizării proiectului s-a estimat că 13.101.174 de lei este suma necesară pentru realizarea reabilitării Palatului Prefecturii. Clădirea a fost construită de arhitectul italian G. D. Ciconi în anul 1895. Proiectul construcţiei a fost întocmit de inginerul Socolescu, iar lucrarea în care intră şi locuinţa prefectului, astăzi sediul Institutului FORDOC, a costat 488.825 de lei. Suprafaţa construită a clădirii este de 2.517,63 metri pătraţi şi avea la data recepţiei, 21 ianuarie 1989, 58 de camere.

Vă recomandăm şi:

FOTO “Mica Regină” de la Călăraşi, recepţia finală. S-a încheiat restaurarea clădirii-bijuterie a Bărăganului

Cum putem salva clădirile istorice aflate în ruină

FOTO Palatul Brukenthal de la Sâmbăta a ajuns o ruină. O parte din faţadă s-a prăbuşit

FOTO „Casa trădării“ lui Horea şi Cloşca, o ruină cu şanse de supravieţuire

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările