Ordinea în care se aduc vinurile la masă. Cum evităm gafele şi de ce nu se ţine sticla de gât

Ordinea în care se aduc vinurile la masă. Cum evităm gafele şi de ce nu se ţine sticla de gât

FOTO Arhiva

În „Codul bunelor maniere astăzi”, Aurelia Marinescu ne învaţă cum să servim vinurile când avem musafiri şi ce capcane trebuie să evităm, dar şi ordinea în care se aduc băuturile la masă.

1. Nu se serveşte niciodată un vin dulceag între alte două vinuri albe sau roşii, seci. De exemplu nu se serveşte Porto, dacă s-a servit un vin alb la antreuri.
 
2. Trebuie să servim vinurile albe seci înaintea celor roşii.
 
3. Vinurile albe foarte dulci, în schimb, se servesc după cele roşii.
 
4. Ordinea este totdeauna crescătoare: mai întâi vinurile slabe, apoi cele tari.
 
5. Mai întâi vinul nou, apoi cel vechi.
 
6. Vinurile tip şampanie sau spumante se aduc după sau înaintea celor nespumante, niciodată între ele.
 
"Pentru a servi vinurile acasă, ca şi la restaurant, gazda ia înainte într-un pahar un eşantion şi-l gustă pentru a-şi da acordul. Dacă serveşte el însuşi, o va face cu mâna dreaptă şi cu eticheta în partea din faţă. Nu se apucă niciodată o sticlă de gât. Nu se umple un pahar până sus, ci două treimi, cel mult trei sferturi. Sticla de vin este ţinută în mod obişnuit, iar braţul trebuie să fie întins. Gâtul sticlei este normal să fie la o distanţă de circa 5 cm de gura paharului şi poate urca până la 15 cm, dacă servim un vin ce străluceşte şi poate să facă aşa numita stea, apreciată de cunoscători", explică Aurelia Marinescu.
 
Vinurile roşii, în schimb, şi mai ales soiurile deosebite servite în coş trebuie turnate aproape de pahar, încetişor, pentru a nu amesteca vinul, ceea ce ar fi dăuna buchetului şi parfumului său. În plus, acest fel de a servi are avantajul că nu ameninţă albeaţa feţei de masă.
 
În timpul servirii, nu se ridică deasupra mesei decât cupele de şampanie, cele de spumos rămân pe masă.  Paharele de bere le ţinem uşor inclinate când turnăm, astfel nu vor face o spumă exagerată. Coniacul şi băuturile de tip ţuică sunt întotdeauna servite pe tăvi de metal sau de lemn. Cu excepţia apei, cu care ne servim după voie, băuturile şi vinurile mai ales, sunt întotdeauna servite de stăpânul casei, de ceilalţi bărbaţi sau de personalul de serviciu.
 
Doamnele trebuie să se abţină de la "autoservire" şi, mai ales, de la tentativele de a ajunge la o sticlă aşezată departe de ele. Soţia trebuie să cunoască ordinea în care vor fi servite vinurile, pentru a putea asorta la ele paharele aşezate dinainte.
 
Pentru aşezarea paharelor pe o masă, se păstrează aceleaşi reguli ca şi pentru tacâmuri: în ordinea utilizării lor, de la dreapta la stânga, paharul de apă în extremitatea stângă sau cea dreaptă, oricum în afara rândului. Paharele de şampanie, de obicei utilizate la sfârşitul mesei, pot fi aşezate în spatele celorlalte sau se aduc separat pe tavă.
 
Cartea comportamentului civilizat
 
Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare. Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional. În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările