Mătasea de porumb, cel mai bun leac pentru boli de rinichi. De ce este interzisă diabeticilor şi gravidelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mătasea de porumb, un remediu excelent pentru diverse afecţiuni
Mătasea de porumb, un remediu excelent pentru diverse afecţiuni

Folosită cu succes pentru tratarea afecţiunilor tractului genito-urinar până la tensiune arterială sau diabet, mătasea de porumb poate deveni un adevărat duşmnan al sănătăţii. Pentru că are capacitatea de a scădea nivelul de potasiu din sânge, trebuie consumată cu prudenţă doarece provoacă mâncărimi, alergii şi iritaţii.



Gravidele sunt primele avertizate în legătură cu efectele secundare ale ceaiului din mătase porumb.

“Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite consumul mare de ceai din mătase de porumb. Mătasea de porumb stimulează uterul şi poate duce la pierderea sarcinii. De asemenea, cei care sufera de diabet trebuie să discute cu medicul despre consumul de ceai din mătase de porumb. Deoarece reduce nivelul de zahăr din sânge, acelaşi efect avându-l şi medicamentele pentru diabet, pot aparea o serie de complicaţii”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.


Ceaiul din mătase de porumb este extrem de diuretic, iar combinaţia cu medicamente cu acelaşi efect duce la deshidratarea şi pierderea de minerale şi săruri esenţiale pentru organism. “Consumul de produse pe bază de mătase de porumb este contraindicat femeilor însărcinate, diabeticilor, hipertensivilor, celor care se află sub tratament medicamentos cu warfarină, diuretice, antiinflamatoare”, avertizează Denisa Zaharia, apifitoterapeut.

Conţine potasiu, calciu şi vitamina C

Datorită conţinutului ridicat de substanţe cu proprietăţi curative, mătasea de porumb este recomandată în afecţiuni precum obezitatea, guta, litiaza renală, unele boli de inimă, de ficat, simptome ale menopauzei şi chiar cancer. Mătasea de porumb are în compoziţia sa potasiu, calciu, dioxid de siliciu, saponine, ulei volatil, alantoină, ceară, vitaminele C, B, E, K şi proprietăţi diuretice, antiinflamatoare, calmante, antioxidante şi scade tensiunea. În popor se spune că este cel mai bun leac pentru rinichi.

image
image

La sate, suferinzii încă mai ţin cont de acest leac străvechi. Fiertura se prepară din două linguri de mătase de porumb mărunţită, care se ţin pe foc două minute, într-un litru de apă, apoi se lasă să se răcească şi se filtrează. Se bea această fiertură când încă mai este călduţă, pe stomacul gol, dimineaţa.

“Ceaiul de mătase de porumb ajută şi în curele de slăbire, doar dacă este adoptat un regim alimentar sănătos şi echilibrat şi se practică sport. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, cu înghiţituri mici (2 linguri de mătase mărunţită la o cană de apă fierbinte).

Când şi cum trebuie culeasă

Pentru a avea calităţi terapeutice, mătasea se culege atunci când are o culoare gălbuie-verde (nu roşiatică sau brună), iar ştiuleţii sunt încă verzi, cu boabele nematurizate, fiind în aşa-numita fază de porumb de lapte.

calarasi matase

Se taie stigmatele şi se pun cât mai repede la uscat, într-un loc umbros, lipsit de umiditate şi bine aerisit. Când mătasea de porumb îşi pierde elasticitatea, devenind rigidă şi foarte uşoară, procesul de uscare s-a încheiat, iar produsul obţinut se pune în pungi de hârtie sau în saci de pânză. Termenul de valabilitate al mătăsii de porumb uscate este de maximum doi ani.

Vă recomandăm şi:

Efectele miraculoase ale vaniliei, cea mai scumpă aromă din lume, care înlocuieşte aspirina. Vanilia, condimentul care calmează orice durere

Condimentul cu puteri miraculoase. Cimbrul, planta care învinge astmul, tusea şi chiar melancolia

„Frunza dragostei“ din grădină. Puterile magice ale leuşteanului, planta care alungă duhurile rele şi aduce iubirea

De ce are ştevia reputaţia de vindecător al celor mai grave boli - tratează anemia, obezitatea, rănile gingivale, scade glicemia, creşte imunitatea

Remedii-minune care pun bila şi ficatul pe “picioare” după festinul de Paşte. Cum ne scapă menta şi busuiocul de toxine

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite