FOTO Geniile Călăraşiului. George Silvian Baltac şi Karina Enuică, mândria Bărăganului

FOTO Geniile Călăraşiului. George Silvian Baltac şi Karina Enuică, mândria Bărăganului

Karina Enuică(jos, în centru), studentă la Medicină Foto:Facebook

Unul dintre cei mai străluciţi elevi ai judeţului Călăraşi, George Silvian Baltac, un geniu al chimiei, şi-a văzut visul cu ochii. Este student, în anul II, la prestigioasa universitate Cambridge. Cu un palmares doldora de diploma şi medalii, Karina Enuică  face parte din elita tinerilor din toată ţara, adolescenta reuşit să impresioneze chiar şi peste hotare.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Fost elev al liceului Teoretic “Neagoe Basarab” din Olteniţa, George Silvian Baltac, a obţinut două medalii de argint la olimpiadele internaţionale din anul 2010. Prima dintre ele a câştigat-o la Olimpiada de Ştiinte a Uniunii Europene, iar pe cea de-a doua la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară desfăşurată în Siberia. În 2011, la Olimpiada Internaţională de Chimie de la Ankara, George Silvian Baltac a urcat din nou pe podium, unde i-a fost decernată medalia de bronz.

Încă o medalie

El a reuşit să reprezinte cu success România la cea de-a 44-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, desfăşurată, la Washington, în Statele Unite ale Americii. “Spre marea noastră bucurie, valoarea sa a fost confirmată o dată în plus. George Silvian Baltac a adus din nou prestigiu ţării noastre, judeţului Călăraşi, Olteniţei, şcolii şi profesorilor care l-au format, precum şi familiei sale”, nota George Iacob, prefectul Călăraşiului.

Un tânăr eminent

Adolescentul este un elev eminent la chimie. Are în palmares rezultate excepţionale.  Silvian spune însă cu modestie că nu-i aşa de greu să iei o medalie. Cu toate acestea recunoaşte că lucra şi câte 5-6 ore pe zi, înainte de concursuri: “Studiez chimia din pasiune, lucrez în fiecare zi şi în alte domenii, dar totul începe şi se termină cu chimie”.

Silvian Baltac este singurul elev din judeţul Călăraşi cu performanţe internaţionale la chimie. Ştie exact valoarea sa şi din acest motiv spune că va continua să se specializeze pentru a putea urma o carieră în domeniul cercetării. De doi ani este student la Cambridge, alegând străinătatea pentru aprofundarea cunoştinţelor, deoarece crede că în sistemul românesc de învăţământ se fac prea puţine lucruri.

Olimpică la engleză

Absolventă a liceului Teoretic “Mihai Eminescu” din Călăraşi, promoţia 2013, Karina a intrat cu brio la Medicină. “De-a lungul celor patru ani de liceu am participat la o serie de concursuri pe plan local, Olimpiade Judeţene la fizică, matematică şi limba romana. În ţară m-am pregătit pentru concursul de Evaluare în Educaţie la limba engleză şi am reuşit să ajung chiar la fază internaţională: Ecoforumul “Srebarna”, desfăşurat în Bulgaria.

Visează la o bursă în străinătate

Nici latura umană nu a fost ignorată. Karina a reuşit să îmbine atât de bine studiul tuturo materiilor încăt a luat parte în ultimii ani la festivităţile organizate de Ziua Europeană a Limbilor, Ziua Europei, la Festivalul “Shakespeare” şi la Festivalul de teatru “Ernest Maftei”. “Toate aceste experienţe m-au învăţat ce înseamnă emoţiile pe scenă şi culisele unui spectacol. Sunt mândră ca am reuşit să obţin anul trecut şi un certificat Cambridge de limba engleză pentru un nivel avansat, care sper să îmi folosească în viitor la obţinerea unor burse în străinătate”, spune tânăra.

Voluntariat

Toate aceste nu au fost însă suficiente pentru adolescenta stăpânită de un munte de ambiţie. A dorit să-şi demonstreze că orice limită poate fi depăşită. A încercat să facă şi activităţi de voluntariat. A făcut parte timp de un an din Clubul Impact al liceului, iar pe parcursul anului trecut a fost inclusă în conducerea Consiliului Judeţean al Elevilor, unde a încercat să organizeze câteva acţiuni caritabile, cursuri şi activităţi plăcute.  

Anii de liceu

Recunoaşte că tot succesul său, la care s-au adăugat multă muncă, dăruire şi seriozitate se datorează şi experienţei accumulate în anii de liceu. “Am învătat mai multe despre relaţiile dintre oameni, despre evenimente şi legăturile dintre ele, despre organizare şi succes. Cei patru ani de liceu înseamnă, pentru mine, momentul în care am deschis ochii la lumea înconjurătoare. Cred că formarea de care am beneficiat se datorează intregului colectiv de profesori ai liceului, dar în mod deosebit le sunt recunoscătoare domnului profesor doctor Constantin Mitră, dirigintele clasei, şi doamnei profesoare Nicoleta Belu, care m-au sprijinit din toate punctele de vedere în ultimii patru ani”, a spus tânăra.

Învaţă… involuntar

Înzestrată de natură cu un dar al învăţatului aproape involuntar, Karina a reuşit să ajungă la un grad de instruire care a uimit multă lume. “Timpul “de acasă” l-am împărţit, aş putea spune, necinstit: disciplinelor care mă pasionează (cum ar fi biologia) am acordat foarte multe ore pe săptămână, pe cand celor pe care le evit…minimul necesar. Deşi în clasa a XII-a toţi elevii pot spune ca “nu există timp liber”, cred că am reuşit mereu să mă şi relaxez”, a povestit adolescenta.    

Vă recomandăm şi:

Argint pentru Craiova la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale

Doi olimpici de la „Vianu“ au adus României medalia de argint la o Olimpiadă Internaţională de Mediu

VIDEO Adevărul Live: olimpicii români premiaţi internaţional vor să studieze la facultăţi din afară, dar să revină în România, la Măgurele 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările