Eliberarea cărţii de identitate. Ce trebuie să faceţi când aveţi o urgenţă

Eliberarea cărţii de identitate. Ce trebuie să faceţi când aveţi o urgenţă

Cărţile de identitate se eliberează în 5 zile la Călăraşi FOTO Facebook/PMC

Serviciul Public Public Comunitar Local de Evidenţa Populaţiei a anunţat că în acest moment cărţile de identitate pot fi eliberate solicitanţilor în termen de 5 zile.

Conform art. 15/OUG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate, termenul de soluţionare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate este de până la 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii cu cel mult 15 zile de către şeful serviciului.
 
În cadrul S.P.C.L.E.P. Călăraşi, termenul de eliberare a cărţilor de identitate este de 5 zile, cu excepţia cazurilor când sunt necesare verificări suplimentare
 
În situaţia în care aveţi o urgenţă şi doriţi eliberarea cărţii de identitate într-un timp mai scurt, puteţi solicita acest lucru printr-o cerere adresată şefului de serviciu. Cererea trebuie să fie însoţită de dovada urgenţei dumneavoastră (bilet de avion în cazul unei plecări, acte medicale în cazul unei probleme grave de sănătate etc), iar serviciul nostru va încerca rezolvarea ei într-un timp mai scurt, în măsura posibilităţilor.
 
 Într-o situaţie deosebită ce poate justifica solicitarea eliberării actului de identitate într-un termen mai scurt decât cel stabilit, cetăţenii se pot adresa şi Direcţiei Comunitare de Evidenţă a Persoanelor a judeţului Călăraşi, cu sediul în mun. Călăraşi, b-dul. Republicii, nr. 50, jud. Călăraşi (ex: motive medicale, deplasare urgentă în altă localitate sau în alt sat, susţinerea unor concursuri de admitere sau examene, efectuarea unor operaţii notariale/bancare/poştale etc.).
 
Eliberarea Actului de Identitatela: Expirarea termenului de valabilitate, modificarea datelor de stare civilă, anularea documentului, schimbarea sexului sau a fizionomiei.
 

Documente necesare:

- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- actul de identitate şi cartea de alegător, dacă este cazul;
- certificatul de naştere şi certificatul de căsătorie, dacă este cazul, original şi copie;
- hotărârea de divorţ, definitivă şi irevocabilă, după caz, original şi copie;
- certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţului supravieţuitor, original şi copie;
- certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, original şi copie;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă,  original şi copie;
- chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate.
În cazul modificării numelui şi/sau prenumelui titularului, prenumelui părinţilor, a datei ori a locului de naştere, precum şi în situaţia schimbării sexului, se prezintă şi hotărârea judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau, după caz, actul administrativ în baza căruia s-au modificat datele de stare civilă.
 
Programul de lucru cu publicul al Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Călăraşi este următorul:
- Luni, marti, joi - 08.00- 16.30
- Miercuri - 08.00- 18.30
- Vineri - 08.00-14.00
 
Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor eliberează un nou act de identitate în următoarele cazuri:
 
a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat
b) dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, data ori locul naşterii, iar în cazul titularului unei cărţi electronice de identitate, şi prenumele părinţilor;
c) în cazul schimbării domiciliului
d) în cazul schimbării denumirii sau rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor;
e) în cazul atribuirii unui nou C.N.P.;
f) în cazul deteriorării actului de identitate;
g) în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
h) când imaginea facială din actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
i) în cazul schimbării sexului;
j) în cazul anulării;
k) pentru preschimbarea actelor de identitate care nu se mai emit, dar sunt valabile.
 
Vă mai recomandăm şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările