Cum ştim dacă peştele pe care îl cumpărăm este proaspăt. Ce test trebuie să facem acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştele proaspăt trebuie să fie ferm şi să nu miroasă pregnant FOTO I.S.
Peştele proaspăt trebuie să fie ferm şi să nu miroasă pregnant FOTO I.S.

Deşi este o sursă neprepreţuită de acizi graşi omega 3, vitamina D, seleniu, de proteine şi foarte apreciat pentru grăsimile saturate puţine pe care le conţine, peştele poate fi nociv dacă contaminat sau stricat.

De aceea este foarte important să ţinem cont de câteva recomandări atunci când îl cumpărăm, mai ales că este un produs cu termen redus de valabilitate.

Pentru produsele din peşte proaspăt ( refrigerat/congelat ) acordaţi atenţie deosebită aspectului exterior al produsului pentru a vă forma o primă apreciere asupra gradului de prospeţime al produsului. Nu achiziţionaţi produsele la care suprafaţa este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi.

Pescăriile de pe malul Borcei abundă într-o gamă variată de peşte. Chiar dacă suntem în post, clienţii nu renunţă la peşte, iar vânzările se menţin pe linia de plutire. În Piaţa Orizont din Călăraşi, o antreprenoare vinde peşte de mai bine de 3 decenii. 

Are clienţi fideli, oameni care ştiu că marfa este proaspătă.Avem peşte proaspăt, dar şi congelat, petnru toate gusturile. Aducem marfă de la Tulcea, dar şi din judeţul Călăraşi. Sunt zile în care vânzarea mea, altele în care, nu. Ne-am obişnuit de atâtţia ani, povesteşte femeia. 

calarasi cum stim daca pestele e proaspat foto I.S.

Peştele proaspăt are pielea strălucitoare FOTO I.S.

La pescărie, babuşca şi novacul se vând cu 8,5 lei/kg, păstrăvul proaspăt, 21,5 lei/kg, ştiuca de Dunăre, 20,5 lei/kg, dorada, 40 lei/kg, tăcâmuri de somon, 10,5 lei/kg, crapul românesc, 21,5 lei/kg, bibanul, 15 lei/kg, carasul de Deltă, 14,50 lei/kg, raci, 30 lei/kg şi crapul viu 19,5 lei/kg.

calarasi cum stim daca pestele e proaspat foto I.S.

Peştele proaspăt are pielea strălucitoare FOTO I.S.

Un aliment sensibil

Peştele este un aliment sensibil. Dacă consumi un produs alterat vei avea mari probleme de sănătate. În primul rând, atunci când mergem la pescărie trebuie să ţinem cont de câteva aspecte, pentru a fi siguri că nu vom fi înşelaţi. La un peşte proaspăt,corpul trebuie să fie rigid, rezistent când îl apeşi, elastic. Pielea este lucioasă, viu colorată., iar solzii sunt strălucitori, bine prinşi in piele, lipiţi unul de altul. Ochii sunt limpezi, transparenţi. Nu cumpăraţi peşte cu ochii opaci sau înfundaţi în orbite. De asemenea, peştele proaspăt nu miroase putenic şi nu trebuie să aibă puncte maronii, adică semne ale învechirii. La Călăraşi,  clienţii au de unde alege. Oferta este bogată: caras, crap românesc, novac, scrumbrie, şprot,dodada, macrou şi hering. 

   

calarasi cum stim daca pestele e proaspat foto I.S.

Peştele proaspăt are pielea strălucitoare FOTO I.S.

Dacă e ferm, e proaspăt

Ca să verifici dacă peştele pe care urmează să-l cumperi este prins de curând,  atinge-l cu degetele şi vezi cât de rigid este. Cu cât e mai proaspat, cu atât este mai ferm.

calarasi cum stim daca pestele e proaspat foto I.S.

Peştele proaspăt are pielea strălucitoare FOTO I.S.

Dacă a fost prins de curând, pielea peştelui este strălucitoare. Dacă este mată, cel mai probabil pestele a fost decongelat. Aspectul ochilor spune şi el multe despre cât de proaspăt este peştele: aceştia trebuie să fie bombaţi, uşor ieşiţi în afară, iar pupila să fie neagră.

calarasi cum stim daca pestele e proaspat foto I.S.

Pescăria duce marfă din judeţul Tulcea şi din judeţul Călăraşi FOTO I.S.

Dacă atunci când îl cureţi, peştele pierde mult sânge, este semn bun: peştele a fost prins recent şi arată că nu a fost ţinut într-un congelator. În cazul în care ai în faţă un peşte deja curăţatt de solzi îi nu ii mai poţi folosi drept criteriu de selecţie, este indicat să inspectezi pielea şi carnea acestuia. Culoarea pielii trebuie să fie uniformă, fără pete, iar carnea fermă şi elastică. Dacă apeşi cu degetul în abdomenul peştelui, acesta ar trebui să revină imediat la forma iniţială. În cazul în care carnea este moale, înseamnă că peştele este alterat.

calarasi cum stim daca pestele e proaspat foto I.S.

Dacă apeşi cu degetul pe abdomenul peştelui, la marfa proaspătă acesta trebuie să revină la forma inişială FOTO I.S.

Dacă urmează să cumperi un peşte întreg, comerciantul te sfătuieşte să arunci o privire la branhiile acestuia înainte de a pune banii jos. Dacă sunt roz sau roşiatice, înseamnă că este proaspăt, însă dacă au început să capete o nuanţă cărămizie, înseamnă că peştele a intrat deja în procesul de alterare.

Mirosul este cel care îţi oferă cel mai clar indiciu asupra prospeţimii peştelui pe care întenţionezi să îl cumperi. Chiar dacă mirosul în sine de peşte nu este plăcut, cel de peşte alterat este de două-trei ori mai puternic şi înţepător. Peştele proaspăt trebuie să emane un miros nu foarte pregnant. 

Vă mai recomandăm şi:

Alegeri parlamentare 2020. Noroc chior! Cum au devenit Mara Calista şi Sorin Lavric deputat şi senator, deşi nu mai sperau

Copila de AUR care a dus partidul la 15% în Botoşani şi a demisionat a doua zi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite