Cum salutăm corect. Reguli de aur pentru cel mai firesc gest, când şi unde se sărută mâna unei doamne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunele maniere în public FOTO spoinformation.wordpress.com
Bunele maniere în public FOTO spoinformation.wordpress.com

Salutul, un gest firesc pe care îl facem toţi, are reguli de bază de la care nu trebuie să ne abatem. În “Codul bunelor maniere astăzi”, Aurelia Marinescu explică pe larg ce reguli trebuie să urmăm pentru a nu fi puşi în situaţii jenante.

Sfaturi esenţiale:

1. Bărbatul salută primul femeia, chiar dacă este mai tânără.

2. Tânărul sau tânăra îi salută pe cei mai în vârstă.

3. Noul venit, pe cei care sunt deja adunaţi.

4. Inferiorul pe superiori. Este obligatoriu să răspunzi la salut, deoarece a refuza înseamnă să-l jigneşti grav pe cel care ţi s-a adresat.

5. Când întâlneşte o doamnă, bărbatul salută primul. În general, salutul înseamnă să-ţi scoţi pălăria, aproximativ cu doi metri înaintea întâlnirii, să o inclini uşor, privind fără insistenţă în ochii persoanei salutate, iar apoi să îţi pui pălăria la loc pe cap. 

6. Dar dumneavoastră, doamnă, cum veţi saluta? Simplu: veţi răspunde la salutul care vă este adresat printr-un surâs, care va dovedi persoanei întâlnite că aţi recunoscut-o. În ţările anglo-saxone, femeia salută prima, pentru a-l autoriza astfel pe domn să o salute. În schimb, în Europa continentală, regula este: domnul salută, doamna răspunde. Doamna mai tânăra o salută pe cea mai în vârstă, care îi răspunde la salut. 

7. Două persoane de acelaşi sex şi de aceeaşi vârsta se  salută simultan. Ai dreptul să refuzi un salut?

A refuza să răspunzi la salut înseamnă a-l face pe celalalt să înţeleagă că te-a ofensat grav, pe tine sau pe unul din membrii familiei tale. În afara acestor cazuri, nu există salut pe care să-l poţi refuza, fără să încalci în mod deliberat şi grosolan regulile elementare ale bunei cuviinţe. 

8. Nu există reguli fără excepţii: vom evita să salutăm o persoană, mai ales o doamnă, dacă o întâlnim într-o companie compromiţătoare.

Ce trebuie să ştim despre sărutatul mâinii? 

Este vorba, după cum se spune, despre un obicei vechi şi demodat sau, dimpotrivă, despre un act de supremă politeţe, apanaj al bărbaţilor bine crescuţi? 

În general, numai femeilor respectabile li se sărută mână, dar nu în aer liber sau pe stradă, ci numai în casă. Sărutatul mâinii pe o mănuşă sau peste masă este o gafă. 

“M-a amuzat copios o scenă văzută pe malul mării, când am surprins o întâlnire între o doamnă şi un băieţel crescut exagerat de bine de bunici: doamnei i s-a sărutat mâna, ambii fiind în costume de baie şi, în plus, băieţelul având pe cap o imensă pălărie de paie legată sub bărbie! Cum se sărută mâna? Doamna întinde mâna spre domnul care o salută; domnul se apleacă uşor pentru a o atinge cu buzele sau a se preface că o atinge”, notează Aurelia Marinescu.

Vă mai recomandăm şi:

 

Expert în sănătate publică, despre eşecul vaccinării în România: „Guvernul nu şi-a bătut capul cu imunizarea populaţiei“

 

Prognoza meteo: Ce se anunţă în weekend. Cât cresc temperaturile, când se întorc ploile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite